Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Μαρ-2018 00:06

  Είναι νωρίς να πάρουμε στα σοβαρά την πρόταση της Βόρειας Κορέας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Tου Eli Lake 

  Είναι δελεαστικό να ερμηνεύσει κανείς τα νέα της Τρίτης από την Πιονγιανγκ με ανακούφιση και ελπίδα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τύραννος της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un δοκίμαζε πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Donald Trump υποσχέθηκε "πυρ και μανία". Και ο κόσμος παρακολουθούσε με τρόμο.

  Τώρα απεσταλμένοι του προέδρου της Νότιας Κορέας Moon Jae-in αναφέρουν ότι το καθεστώς του Kim είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. Οι αετοί πετούν με τα περιστέρια. Θα δοθεί μια ευκαιρία στο αίτημα για ειρήνη.

  Αλλά υπάρχει λόγος για σκεπτικισμό.

  Η νοτιοκορεατική πλευρά, μέχρι στιγμής, είναι η μόνη πλευρά που έχει κάνει μια δήλωση. Είπε ότι οι διαπραγματευτές του Kim "κατέστησαν σαφές ότι η χώρα δεν θα είχε κανένα λόγο να διατηρεί πυρηνικά όπλα εάν εξαλειφόταν η στρατιωτική απειλή προς το Βορρά και η ασφάλειά της ήταν εγγυημένη".

  Αυτό ακούγεται πολύ καλό. Άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας στο παρελθόν. Δεν θα πρέπει να προβληματιστούν ιδιαίτερα αυτή τη φορά. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα έχει μια στρεβλωμένη άποψη περί "εγγυήσεων ασφάλειας".

  "Οι Βορειοκορεάτες ιστορικά έχουν πει ότι οι εγγυήσεις ασφάλειας σημαίνουν καμία πιθανότητα πυρηνικών όπλων στο Νότο", εξηγεί ο Nicholas Eberstadt, ειδικός σε θέματα Κορέας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων. "Όσο οι ΗΠΑ συμμαχούν με το Νότο, αυτό θα θεωρείται απειλή για την ασφάλεια".

  Ο Christopher Hill, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας στη δεύτερη θητεία του Τζορτζ Μπους, κατέστησε το επιχείρημα αυτό ηχηρό τον περασμένο Ιούνιο. Την εποχή εκείνη ο Hill έγραψε: "Η ιδέα ότι η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει τα οπλικά της προγράμματα σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της ασφάλειας και της επιβίωσης του καθεστώτος απέτυχε κάθε φορά που δοκιμάστηκε".

  Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Μπους, ο Hill ήταν μία από αυτές τις φωνές που διαμαρτύρονταν για το είδος των διαπραγματεύσεων που ο Βορράς φαίνεται να καλοσωρίζει. Πράγματι, ο πατέρας του Kim έκανε τότε πολλούς παρόμοιους θορύβους. Οι ΗΠΑ σε αντάλλαγμα δελέασαν τη Βόρεια Κορέα στις διαπραγματεύσεις με την επιστροφή παγίων που είχαν δεσμεύσει στο πλαίσιο των κυρώσεων και με την απόσυρση του καθεστώτος από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

  Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα τέχνασμα. Τελικά, οι Βορειοκορεάτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα βασικό σχέδιο που θα αποδείκνυε ότι έχουν αφοπλιστεί. Όπως έκανε πάντα, η Πιονγκγιάνγκ έβαλε στην τσέπη τις προκαταβολικές παραχωρήσει και χρησιμοποίησε τις συνομιλίες για να αγοράσει περισσότερο χρόνο.

  Το πλαίσιο είναι σημαντικό εδώ. Σκεφτείτε τα συμφέροντα των Νοτιοκορεατών. Η κυβέρνηση του Moon έχει την πολιτική επιταγή να δείξει πρόοδο. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας βρίσκεται υπό πίεση στη Σεούλ από τη δεξιά πλευρά του. Οποιοδήποτε είδος συμφωνίας, ανεξάρτητα από το πόσο σαθρή θα ήταν, θα ήταν μια πολιτική νίκη για έναν πρόεδρο που προσπαθεί να αποτρέψει τις μεταρρυθμίσεις που θα εξασθενίσουν το αξίωμά του. Οπότε η πηγή της έκθεσης για τη Βόρεια Κορέα είναι, θα πούμε, τα κίνητρα.

  Προς το παρόν, η κυβέρνηση Trump δείχνει ότι δεν θα ξεγελαστεί ξανά. Ο ίδιος ο Trump τουίταρε το πρωί της Τρίτης ότι η ανακοίνωση μπορεί να είναι "πιθανή πρόοδος" ή "ψεύτικη ελπίδα". Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος μου είπε ότι σε αυτό το πνεύμα δεν υπήρχαν σχέδια να διακοπεί η εκστρατεία αύξησης των κυρώσεων, ή η μέγιστη πίεση, στη Βόρεια Κορέα και τους συμμάχους της. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι μια κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας παραμένει στο πρόγραμα για τα μέσα Απριλίου.

  Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, που καθυστέρησαν φέτος μετά τη συγκατάθεση του Kim να στείλει μια αντιπροσωπεία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο PyeongChang, είναι μια δοκιμή για το αν η προτεραιότητα του καθεστώτος του Kim είναι πραγματικά η ασφάλεια του Βορρά. Οι στρατιωτικοί ελιγμοί προετοιμάζονται για ένα σενάριο στο οποίο ο Βορράς εισβάλλει στο Νότο, όχι το αντίστροφο. Έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Νότιας Κορέας, όχι την απειλή της Βόρειας Κορέας. Εάν η Πιονγκγιάνγκ αντιδράσει υπερβολικά σε αυτούς τους ελιγμούς, αυτό μας λέει κάτι.

  Εάν οι συζητήσεις για αποπυρηνικοποίηση προχωρήσουν στη διάρκεια και μετά από αυτές τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, τότε είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο Kim την εθνική του ασφάλεια. Είναι λίγο δύσκολο να το φανταστεί κανείς, δεδομένης της τάσης του για επιθετικότητα και ψευδαίσθηση. Αλλά αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογηθεί η πρότασή του για διαπραγματεύσεις στα πυρηνικά. Μέχρι τότε, είναι καλύτερο να αντιμετωπίσουμε την ανακοίνωση αυτή ως ένα κόλπο για να διαχωριστεί η Σεούλ από τον σημαντικότερο σύμμαχό της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων