Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Μαρ-2018 00:40

  Τι δεν καταλαβαίνει για την οικονομία ο εμπορικός γκουρού του Τραμπ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Noah Smith

  Φήμες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εξετάζει το ενδεχόμενο να προσλάβει στο γραφείο του βοηθού του προέδρου τον Peter Navarro, οικονομολόγο και γνωστό κυβερνητικό στέλεχος για θέματα εμπορίου. Αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία κίνηση βαρύνουσας σημασίας, καθώς θα ήταν υποδηλωτική των προθέσεων του Trump σε ό,τι αφορά την πολιτική εμπορίου των ΗΠΑ.

  Από μία άποψη, τα νέα είναι καλά. Εάν ο Trump επικεντρωθεί στο εμπόριο, όπου πολύ λίγα είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν, είναι πιθανό να αποσπάσει την προσοχή του από τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η μετανάστευση, όπου θα μπορούσε να προκαλέσει πιο μακροχρόνιες ζημιές. Ωστόσο, η προαγωγή του Navarro και ο αέρας προστατευτισμού που πιθανότατα θα φέρει μαζί του, πιθανότατα να μην βοηθήσει πολύ την οικονομία των ΗΠΑ.

  Πρώτα απ 'όλα, ο Navarro έκανε τουλάχιστον ένα πολύ βασικό λάθος όταν μιλούσε για το πώς επηρεάζει το εμπόριο την οικονομία. Ο ίδιος - όπως και πολλοί άλλοι - φαίνεται να πιστεύει ότι εάν τα εμπορικά ελλείμματα μειωθούν, η οικονομική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είναι λάθος.

  Όσον αφορά τη λογιστική, οι εξαγωγές προστίθενται στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ενώ οι εισαγωγές το αφήνουν ανεπηρέαστο. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει όλα τα αγαθά που παράγονται στη χώρα - οι εξαγωγές παράγονται εδώ και αποστέλλονται στο εξωτερικό σε αντάλλαγμα ξένων IOUs, ενώ οι εισαγωγές καταναλώνονται εδώ με αντάλλαγμα αμερικάνικα IOUs. Εάν καλύψεις το εμπορικό έλλειμμα μόνο με τη μείωση των εισαγωγών, αφήνοντας ταυτόχρονα τις εξαγωγές, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις δημόσιες δαπάνες ίδιες, η οικονομία δεν αυξάνεται ούτε κατά ένα δολάριο. Αλλά αν καλύψεις το έλλειμμα εξάγοντας περισσότερα, αφήνοντας όλα τα άλλα αμετάβλητα, η οικονομία αναπτύσσεται πολύ.

  Μπορείτε να δείτε πόσο εσφαλμένη είναι η άποψη Navarro για τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου απλά και μόνο κοιτάζοντας το γράφημα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι ΗΠΑ έχουν ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα:

  Εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

  Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε μια μεγάλη συρρίκνωση στο έλλειμμα. Ήρθε στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 2009, όταν η οικονομία ήταν σε φάση συρρίκνωσης. Κατά την πολύ ηπιότερη ύφεση του 2001 σημείωσε επίσης κάμψη. Εάν η μόνη πηγή δεδομένων σας ήταν αυτό το γράφημα, μπορεί να συμπεράνατε ότι τα εμπορικά ελλείμματα στην πραγματικότητα προκαλούν ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη - το αντίθετο από αυτό που πιστεύει ο Navarro.

  Η πραγματικότητα είναι ότι καμία από τις δύο απλοϊκές απόψεις δεν ισχύει. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς τα εμπορικά ελλείμματα αλληλεπιδρούν με την οικονομική ανάπτυξη, και μάλιστα πιθανότατα να είναι διαφορετικά για διαφορετικές χώρες σε διαφορετικούς χρόνους. Εάν οι εισαγωγές ανταγωνίζονται τα αγαθά που παράγονται στην εγχώρια αγορά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση του ΑΕΠ, αλλά εάν αντιπροσωπεύουν εισροές στις αλυσίδες εφοδιασμού για την εγχώρια παραγωγή, τότε η περικοπή τους θα έπληττε την ανάπτυξη.

  Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα με την προσέγγιση Navarro-Trump για την εμπορική πολιτική - φαίνεται ότι περιστρέφεται γύρω από τους δασμούς, γνωστούς και ως φόρους εισαγωγών. Η βασική ιδέα της  πολιτικής του Navarro είναι να αυξήσει τους φόρους εισαγωγών για όλα τα είδη αγαθών. Ο Trump έχει ήδη επιβάλει δασμούς σε ηλιακούς συλλέκτες και πλυντήρια ρούχων και λέει ότι θα κάνει το ίδιο και για το αλουμίνιο και το χάλυβα. Ωστόσο, οι ηλιακοί συλλέκτες αποτελούν σημαντικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατασκευαστές των ΗΠΑ, και ο χάλυβας και το αλουμίνιο αποτελούν βασικές πρώτες ύλες σε πολλά αμερικανικά προϊόντα. Κάνοντας αυτά πιο ακριβά μόνο να βλάψει θα μπορούσε την βιομηχανία των ΗΠΑ. Όσον αφορά τα πλυντήρια ρούχων, οι Αμερικανοί καταναλωτές ενδέχεται να αποφασίσουν να τα αγοράσουν από εγχώριες εταιρείες, αυξάνοντας την παραγωγή των ΗΠΑ - ή μπορεί να αποφασίσουν να καθυστερήσουν τις αγορές νέων πλυντηρίων ρούχων ή να μην αγοράσουν καθόλου. Οι τελευταίες επιλογές δεν θα δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη.

  Η επιβολή δασμών για την αποκατάσταση της αμερικανικής ανταγωνιστικότητας θα μπορούσε εύκολα να γυρίσει ως μπούμερανγκ. Εάν οι εταιρείες των ΗΠΑ μπορούν να κρυφτούν πίσω από εμπορικούς φραγμούς και να πουλήσουν σε μια αιχμάλωτη αγορά, πολλοί από αυτούς θα χάσουν το πλεονέκτημά τους. Μία έρευνα από τους οικονομολόγους Nicholas Bloom, Mirko Draca και John Van Reenen έδειξε ότι ενώ η έκθεση στον κινεζικό ανταγωνισμό αποδεκάτισε όντως κάποιες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, έκανε επίσης τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ πιο παραγωγικές, εν μέρει αναγκάζοντάς τους να καινοτομούν ταχύτερα. Μια μελέτη του 2007 από τους Alla Lileeva και Daniel Trefler διαπίστωσε ότι η αυξημένη έκθεση στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ αύξησε την παραγωγικότητα στα καναδικά εργοστάσια παραγωγής. Μάλιστα, σε μια πλειάδα χωρών, οι εμπορικοί φραγμοί φαίνεται να καθυστερούν την παραγωγικότητα.

  Η χαμηλότερη παραγωγικότητα από τους προστατευτικούς δεσμούς δεν θα μείωναν μόνο την αποτελεσματικότητα - θα έβλαπταν και τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Οι κινεζικές εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα τους στη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία και την Ινδία θα έχουν μεγαλύτερη ευκολία, καθώς οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ θα έχουν υποχωρήσει πίσω στη δική τους άνετη και οικεία εγχώρια αγορά.

  Αν οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν το εμπορικό έλλειμμα αυξάνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους, μια καλύτερη ιδέα θα ήταν να ξεχάσουν τους δασμούς και να προωθήσουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Η συστηματική παροχή βοήθειας και ενθάρρυνσης στις εγχώριες επιχειρήσεις να βγουν έξω και να ανταγωνιστούν στις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα και να επιτρέψει στις ΗΠΑ να πληρώσουν για περισσότερες εισαγωγές με αγαθά και υπηρεσίες αντί για IOUs. Μια άλλη ιδέα θα ήταν να σταματήσει η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, καθώς ο κρατικός δανεισμός μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα εμπορικά ελλείμματα.

  Το βόλεμα πίσω από προστατευτικά δασμολογικά τείχη και η υποχώρηση από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό μπορεί να σώσει μερικές θέσεις εργασίας. Αλλά θα βάλει μία μεγάλη τροχοπέδη στις αλυσίδες εφοδιασμού των παραγωγών των ΗΠΑ, θα μειώσει το ρυθμό της παραγωγικότητας, θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα και θα κάνει τους Αμερικανούς καταναλωτές φτωχότερους. Τελικά, αυτό θα υπονόμευε την οικονομική ανάπτυξη και θα μπορούσε εύκολα να καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα έσωζε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων