Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Φεβ-2018 00:57

  Οι πρόεδροι των ΗΠΑ αντέχουν στις "βουτιές" της αγοράς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Bernstein

  Δεν είμαι οικονομολόγος, οπότε δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για το τι σημαίνει η κατάρρευση της αγοράς την τελευταία εβδομάδα για την ευρύτερη οικονομία. Από πολιτική άποψη, ωστόσο, μπορώ να διατυπώσω μία αρκετά ασφαλή συμβουλή: ησυχάστε. Η αγορά έχει "βουλιάξει", αλλά αυτό - από μόνο του - δεν επηρεάζει αρνητικά τις πιθανότητες επανεκλογής του Trump.

  Το καλύτερο παράδειγμα για αυτό, ήταν η συντριβή της αγοράς τον Οκτώβριο του 1987, κατά την οποία ο Dow έχασε πάνω από το 20% της αξίας του στη "Μαύρη Δευτέρα" της 19ης Οκτωβρίου, αφού είχε ήδη βυθιστεί πολύ κάτω από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου. Ωστόσο, οι ζημιές των μετοχών δεν επεκτάθηκαν σε μία νέα γενική οικονομική ύφεση. Η συγκρατημένη ανάπτυξη συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του 1988 και μέχρι την επόμενη προεδρία του George H.W. Bush.

  Το φθινόπωρο του 1987, όμως, μια προεδρία του Bush φάνταζε απίθανη. Τα ποσοστά αποδοχής του Προέδρου Ronald Reagan υποχωρούσαν για σχεδόν ένα χρόνο χάρη στο σκάνδαλο "Ιράν-Κόντρα" και η εκστρατεία του γερουσιαστή Bob Dole για να τεθεί υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον.
   
  Τότε, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται καλύτερα για τον Bush. Αφού πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στο 50% ή και χαμηλότερα όσον αφορά στο ποσοστό αποδοχής, τα ποσοστά του Reagan ανέκαμψαν την άνοιξη του 1988. Ο Bush νίκησε τον Dole με σχετικά μικρή δυσκολία, στη συνέχεια νίκησε τον Δημοκρατικό Michael Dukakis με διαφορά σχεδόν 8 ποσοστιαίων μονάδων - με μία τεράστια πλειοψηφία 426 εδρών προς 111 στο Εκλεκτορικό Κολέγιο. Οι Δημοκρατικοί ενίσχυσαν με δύο έδρες την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και με μία έδρα στη Γερουσία, με όσους διατήρησαν τις θέσεις τους και από τις δύο παρατάξεις να τα πηγαίνουν αρκετά καλά. Η συντριβή ξεχάστηκε σχεδόν εντελώς.

  Η φούσκα των Dotcom του 2000 είναι μια πιο περίπλοκη περίπτωση ως προς το να ερμηνευτεί, δεδομένης τόσο της μακράς διάρκειας της πτώσης μετά το peak του Nasdaq τον Μάρτιο του 2000, όσο και των "ασαφών" αποτελεσμάτων των εκλογών του 2000. Ακόμα, θα ήταν δίκαιο να πει κανείς ότι οι πρώτοι μήνες της κατάρρευσης της αγοράς – που δεν συνοδεύτηκαν, μέχρι το Νοέμβριο του 2000, από μια ύφεση - δεν κατέστρεψαν τις πιθανότητες επανεκλογής για τους Δημοκρατικούς.

  Η οικονομία σίγουρα επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχει -ανεξάρτητα- άμεση επίδραση στις προεδρικές εκλογές. Επηρεάζει επίσης έμμεσα τόσο στις προεδρικές όσο και στις ενδιάμεσες εκλογές, διαμορφώνοντας εν μέρει τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου, τα οποία έχουν τον δικό τους ανεξάρτητο αντίκτυπο στις εκλογές αυτές. Οι πολιτικοί επιστήμονες και άλλοι άνθρωποι που διαμορφώνουν τις εκλογές απέτυχαν να καταλήξουν στο τι ακριβώς στην οικονομία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψηφίζουν - αν το καλύτερο προγνωστικό είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ ή η αύξηση του εισοδήματος ή κάποιο άλλο μέτρο ή μείγμα μέτρων. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το χρηματιστήριο, από μόνο του, έχει σημαντική επίπτωση στις εκλογές, σύμφωνα με τις ποσοτικές μελέτες που γνωρίζω.

  Το γεγονός ότι οι μετατοπίσεις της αγοράς δεν προκαλούν συνήθως διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου πολιτικό αντίκτυπο. Εάν η αστάθεια συνεχιστεί, αυτό θα αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 8ης Φεβρουαρίου για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί η παύση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Κανείς δεν θα θελήσει να αναλάβει την ευθύνη του να "σφραγίσει τις πόρτες της" η κυβέρνηση, ενώ οι αγορές είναι νευρικές. Οι ερμηνείες του τι συμβαίνει μπορούν επίσης να βοηθήσουν τη μία πλευρά ή την άλλη, καθιστώντας δύσκολο για τους πολιτικούς να υποστηρίξουν πολιτικές που πιστεύεται ότι θα παρατείνουν την αστάθεια. Αλλά πιθανότατα τίποτα από αυτά δεν θα έχει επίπτωση σε ό,τι αποφασίσουν οι ψηφοφόροι τον Νοέμβριο.

  Υπάρχει ένας ακόμη λόγος να αποφύγουμε να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς σε ένα έτος εκλογών: πολλά μπορούν να συμβούν σε λίγους μήνες και οι ψηφοφόροι έχουν βραχύχρονη μνήμη. Απλά ρωτήστε τον 41ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων