Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 00:41

  Έξι πράγματα να προσέξετε στη συνεδρίαση της Fed

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Mohamed A. El-Erian 

  Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να ενισχύσει τη βασική προσδοκία για τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος χάρη στις πιο αισιόδοξες προοπτικές για την αμερικανική και τις άλλες οικονομίες του πλανήτη και να αμβλύνει τις ανησυχίες για τον "χαμηλό πληθωρισμό".

  Ειδικότερα:

  1. Αντί να μην αποθαρρυνθούν που διαψεύστηκαν από την πρώτη εκτίμηση της 26ης Ιανουαρίου για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ  στο τέταρτο τρίμηνο, οι αξιωματούχοι της Fed είναι πιθανό να καλωσορίσουν τις εσωτερικές παραμέτρους των δεδομένων, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Πράγματι, τα τελευταία αυτά νούμερα έρχονται να προστεθούν σε μια ευρύτερη σειρά εύρωστων οικονομικών δεικτών, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

  2. Αυτή η συγχρονισμένη ανάκαμψη στην παγκόσμια ανάπτυξη, μαζί με την αυξημένη άνεση γύρω από τη δυναμική του πληθωρισμού, ισχυροποιεί την προηγούμενη βασική πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2018, με την πρώτη να αναμένεται το Μάρτιο. Η πρόσφατη υποτίμηση του δολαρίου συμβάλει επίσης σε αυτό το outlook. Πράγματι, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι προσδοκίες της αγοράς και της Fed για την ετήσια πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων βρίσκονται σε καλό δρόμο για να συγκλίνουν πολύ νωρίτερα.

  3. Παρόλο που ορισμένοι παρατηρητές και συμμετέχοντες στην αγορά ενδέχεται επίσης να μπουν στον πειρασμό να αλλάξουν την ισορροπία των κινδύνων προς τα πάνω - δηλαδή, να περιμένουν τέσσερις αντί για δύο αυξήσεις στην περίπτωση που το τρέχον, βασικό σενάριο δεν υλοποιηθεί- η Fed θα χαρακτηρίσει τους αμφίπλευρους κινδύνους ισορροπημένους για τώρα.

  4. Είναι απίθανο να ακούσουμε κάτι νέο ή αξιοσημείωτο σχετικά με το σχέδιο συρρίκνωσης του ισολογισμού. Το προηγουμένως ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα δεν θα αναθεωρηθεί ούτε θα τονιστεί με κανέναν σημαντικό τρόπο. Εν τω μεταξύ, οι γενικότερες διερευνητικές συζητήσεις σχετικά με τα πλαίσια και τους στόχους είναι πιθανό να προχωρήσουν σταδιακά, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης της αποτελεσματικής διαχείρισης του βασικού σεναρίου και της διερεύνησης των απρόβλεπτων συνεπειών, της ανθεκτικότητας και των αντιδράσεων σε περίπτωση απρόβλεπτων δυσμενών διαταραχών.

  5. Με μια επιτυχημένη σταθερή –όσο γίνεται- νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στον οικονομικό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων των ΗΠΑ και άλλων αποτιμήσεων της αγοράς, των δράσεων που ενδέχεται να ληφθούν φέτος από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως απάντηση στις καλύτερες από τις αναμενόμενες εξελίξεις στις οικονομίες τους. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις της Fed για τα θέματα αυτά είναι απίθανο να δημοσιοποιηθούν

  6. Τέλος, αυτή θα είναι η τελευταία συνεδρίαση της FOMC υπό την Πρόεδρο Janet Yellen που είναι πιθανό να λάβει πολλά εύσημα από τους συναδέλφους της. Έχοντας συνεργαστεί αποτελεσματικά με άλλους διοικητές της Fed και περιφερειακούς προέδρους, "ενορχήστρωσε" μια συνεχιζόμενη "όμορφη εξομάλυνση" -δηλαδή μια σταδιακή, προσεκτική και διαδοχική έξοδο από τα τόσα χρόνια μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών που ούτε διατάραξαν τις αγορές ούτε εκτροχίασαν την ανάπτυξη. Ο νέος επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, βρίσκεται σε καλή θέση για να χτίσει περαιτέρω και να επεκτείνει επιτυχώς αυτό το επίτευγμα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων