Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιαν-2018 00:05

  Γνωρίστε τους νέους ηγέτες του παγκόσμιου εμπορίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Μέσα σε λίγες ώρες την Τρίτη, αυτό που σταδιακά φανερωνόταν, επισημοποιήθηκε: οι ΗΠΑ δεν ηγούνται πλέον της παγκόσμιας οικονομίας.

  Η απόσυρση των ΗΠΑ σηματοδοτείται από την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Trump για επιβολή νέων δασμών επί των ηλιακών πάνελ και των πλυντηρίων. Όσο αποθαρρυντική κι αν είναι η επιλογή αυτή –για να μην πούμε επιζήμια για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και καταναλωτές- τα καλά νέα είναι ότι τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμφώνου Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) έρχονται να καλύψουν το κενό που προκύπτει.

  Με τη συμφωνία τους να προχωρήσουν χωρίς τις ΗΠΑ, εξυπηρετούν τόσο τα δικά τους συμφέροντα όσο και τα παγκόσμια. Το νέο σύμφωνο είναι πολύτιμο για την υπόλοιπη ομάδα και με λίγη τύχη θα αποτελέσει πρότυπο απελευθέρωσης του εμπορίου ευρύτερα.

  Ακόμη και στις αρχές αυτής της εβδομάδας η συμφωνία θεωρούνταν αμφίβολη. Αρχικά προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ μόνο εάν συμμετείχαν χώρες που αντιπροσωπεύουν το 85% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της περιοχής -ένα ποσοστό αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς τις ΗΠΑ, τον κύριο αρχιτέκτονα του σχεδίου. Το Νοέμβριο, μετά την απόσυρση της Ουάσινγκτον, τα υπόλοιπα μέλη δήλωναν ότι ελπίζουν να προχωρήσουν ανεξάρτητα, αλλά ο Καναδάς, μεταξύ άλλων, εξέφρασε επιφυλάξεις και τα σημεία διαφωνίας παρέμειναν άλυτα. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα στο Τόκιο προφανώς αυτά τα ζητήματα επιλύθηκαν ή, εν πάση περιπτώσει, παραμερίστηκαν. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, χαιρέτισε τη συμφωνία ως τη "σωστή συμφωνία".

  Η συνεργασία έχει σημασία επειδή, σύμφωνα με το σχεδιασμό των ΗΠΑ, είναι ένα νέο είδος εμπορικής συμφωνίας. Οι κυριότερες διατάξεις της δεν αφορούν τους δασμούς, αλλά επικεντρώνονται στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, στην προώθηση του εμπορίου που στηρίζεται στα δεδομένα και στη διατήρηση υψηλών προτύπων εργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ο στόχος, εν συντομία, είναι η προαγωγή νέων μορφών εμπορίου.

  Ένα ανανεωμένο TPP αναμένεται να αυξήσει την διαπραγματευτική δύναμη των χωρών-μελών και να τις διευκολύνει να προβάλλουν αντίσταση σε τυχόν περαιτέρω στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό. Και δεν χρειάζεται να σταματήσει εδώ. Η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες δεν είναι μέλη αλλά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, αυτό το μεγαλύτερο TPP θα αποφέρει κέρδη περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τα μέλη του - περισσότερο από ό,τι η αρχική συμφωνία. Οι εταίροι θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στην Κίνα ότι είναι ευπρόσδεκτη να συμμετέχει, εφόσον είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τους κανόνες του συμφώνου.

  Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, προς το παρόν, δεν καθοδηγείται πλέον από φωτισμένη φιλοδοξία. Ωστόσο, το σύμφωνο του Ειρηνικού που προχωρά ίσως φέρει τελικά την Αμερική, υπό νέα διοίκηση, πίσω στην ομάδα. Εν τω μεταξύ, τα μέλη του μπορούν να πάρουν τα ηνία του εμπορίου που παραδίδουν οι ΗΠΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων