Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιαν-2018 00:40

  Για να είσαι πρόεδρος χρειάζεσαι περισσότερα από μία καλή προϋπηρεσία στο Hollywood

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Bernstein

  H Oprah Winfrey πρόεδρος των ΗΠΑ; Ε λοιπόν όχι. Σας παρακαλώ.

  Αμφιβάλλω αν οι Δημοκρατικοί έχουν πάρει το εξής μάθημα από τον Donald Trump: Οι πρόεδροι - διασημότητες είναι τελικά καλή ιδέα, μόνο που την επόμενη φορά, ας το κάνουμε καλύτερα. Αλλά θα μπορούσαν να το έχουν μάθει αυτό - ειδικά εκείνοι οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης που κέρδισαν πολλά από την εκλογική εκστρατεία του Trump (και του χάρισαν εκατομμύρια δολάρια ελεύθερης δημοσιότητας) και δεν θα είχαν αντίρρηση να βρουν μια νέα διασημότητα για να αποθεώσουν το 2020.

  Όχι, η ιδέα αυτή παραμένει εξίσου κακή είτε πρόκειται για την περίπτωση του Trump είτε για προηγούμενες εκστρατείες διασημοτήτων, όπως αυτή του Warren Beatty στη δεκαετία του 1980.

  Η αλήθεια είναι η ίδια όπως πάντα: Η προεδρία είναι μια πραγματική δουλειά και μάλιστα μία αρκετά σκληρή δουλειά. Το εύκολο κομμάτι της που είναι ορατό στο κοινό - οι ομιλίες και οι συνεντεύξεις, ακόμη και η ηθική ηγεσία - αποτελούν σχετικά μικρό μέρος των ευθυνών του Προέδρου. Απλά δεν υπάρχει κάτι που να υποκαθιστά μια καλή αντίληψη της δημόσιας πολιτικής και των κυβερνητικών υποθέσεων.

  Δεν υπάρχει επίσης υποκατάστατο των πολιτικών δεξιοτήτων, οι οποίες απαιτούν κατάρτιση και εμπειρία και διαφέρουν σαφώς από τις επιχειρηματικές δεξιότητες ή από την πολιτιστική γνώση ή από την άνεση της εμφάνισης μπροστά σε κοινό. Ο Ronald Reagan, ο μοναδικός πρόεδρος πριν από τον Trump με επιχειρηματικό υπόβαθρο, είχε υπηρετήσει οκτώ χρόνια ως κυβερνήτης μεγάλης πολιτείας και είχε πάρει διδάγματα από τις δύο εκλογικές εκστρατείες που έχασε πριν τελικά κερδίσει. Είχε επίσης χρόνια συμμετοχής στην πολιτική και τις δημόσιες υποθέσεις πριν ακολουθήσει αποκλειστικά πολιτική σταδιοδρομία: Θυμηθείτε, ήταν πρόεδρος σωματείου.

  Φυσικά, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που έχουν "πάρει μεταγραφή" από το Χόλιγουντ ή τα σπορ σε μία εκλεγμένη πολιτική θέση. Πολλοί από αυτούς, όπως ο Reagan, ο Jack Kemp και ο Bill Bradley, εξιλεώθηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι. Πιστεύω πραγματικά ότι κάποια εμπειρία έξω από την πολιτική είναι πολύτιμη για όσους τελικά επιδιώκουν την προεδρία και νομίζω ότι είναι καλό όταν τα μέλη του Κογκρέσου έχουν ποικίλα και διαφορετικά υπόβαθρα. Αλλά η ιδέα στελέχη επιχειρήσεων, ηθοποιοί ή παρουσιάστριες της τηλεόρασης - ή ακόμα και κάποιος που κάνει και τα τρία - να πηγαίνει κατευθείαν από εκεί στο Λευκό Οίκο ήταν ανέκαθεν μία κακή ιδέα και σίγουρα δεν βλέπω τίποτα μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες που να παρέχει οποιαδήποτε απόδειξη για το αντίθετο. Με λίγη τύχη, οι φορείς του κόμματος των Δημοκρατικών και οι ψηφοφόροι θα συμφωνήσουν το 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων