Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 01:03

  ΗΠΑ: Οι επενδυτές πρέπει να διαβάσουν τα σήματα της αγοράς κρατικών ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Komal Sri-Kumar

  Οι αμερικανικές μετοχές αντέδρασαν στην Προεδρία Trump με ευφορία. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 25% το 2017, καταγράφοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως μεταξύ των κλάσεων παγίων. Η εικόνα αλλάζει στα ομόλογα αμερικανικού δημοσίου: η απόδοση των 10ετών τίτλων υποχώρησε ελαφρώς από το 2,44% στα τέλη του 2016, για να κλείσει το 2017 στο 2,41%. Και το spread της απόδοσης μεταξύ των 2ετών και των 10ετών τίτλων, που συχνά διαβάζεται ως σημάδι επιβράδυνσης της ανάπτυξης ή επικείμενης ύφεσης, έκανε βουτιά από τις 125 μονάδες βάσης στις 51,8 μονάδες βάσης στα τέλη του 2017.

  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (άσπρη γραμμή, δεξιά κλίμακα). Ο δείκτης Dow Jones (κίτρινη διακεκομμένη γραμμή, αριστερή κλίμακα)

  Καθώς λαμβάνουν αντιφατικά μηνύματα από τις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα, οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά ομολόγων όταν θα λάβουν αποφάσεις τοποθετήσεων σε πάγια το 2018. Τα κρατικά ομόλογα υπήρξαν καλύτερος δείκτης πρόβλεψης στις δύο υφέσεις του 21ου αιώνα -η πρώτη διήρκεσε από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2001 και η δεύτερη από το Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2009. Στην περίπτωση της δεύτερης, οι αποδόσεις βυθίστηκαν λίγους μήνες πριν την ύφεση, ενώ οι μετοχές παρέμειναν ισχυρές έως και το πρώτο εξάμηνο του 2008, όταν η οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση.

  Υπάρχει καλός λόγος να πιστεύει κανείς πως τα κρατικά ομόλογα στέλνουν και τώρα προειδοποιητικά σήματα.

  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (άσπρη γραμμή, δεξιά κλίμακα). Ο δείκτης Dow Jones (κίτρινη διακεκομμένη γραμμή, αριστερή κλίμακα)

  Η αίσθηση του κινδύνου που απέπνεε η αγορά ομολόγων το 2017 δεν απορροφήθηκε από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο σχεδόν 2,5% στις 20 Δεκεμβρίου, όταν κατέστη σαφές πως το μέτρο θα περνούσε από το αμερικανικό Κογκρέσο και θα έφτανε στο γραφείο του Donald Trump, στη συνέχεια υποχώρησε, ολοκληρώνοντας το μήνα με μικρή μεταβολή.

  Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (%)

  Η άνοδος των μετοχών οφείλεται στα εταιρικά κέρδη που τα τελευταία τρίμηνα ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και, πιο πρόσφατα, στη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 21% από 35%. Παρόλ' αυτά, η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων σηματοδοτεί ότι η αύξηση των μετοχών μπορεί να μην συνοδεύεται από ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη ή σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

  Η συρρικνωμένη διαφορά στην απόδοση 2ετών και 10ετών τίλων αντικατοπτρίζει επίσης το ενδεχόμενο η Fed να μην εκπληρώσει το στόχο της να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων τρεις φορές το 2018. Αν η οικονομία επιβραδυνθεί σημαντικά μετά από την αρχική έκρηξη αισιοδοξίας για τις φορολογικές περικοπές, η απόδοση των 10ετών ομολόγων πιθανότατα θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, ακόμη κι αν η απόδοση των 2ετών ομολόγων αυξηθεί παράλληλα με τη σύσφιξη της πολιτικής της Fed, οδηγώντας τελικά σε μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων. Η αναστροφή της καμπύλης απόδοσης ήταν ο προάγγελος της ύφεσης το 2001 και το 2007-2009.

  Ενώ πριν από τις υφέσεις, η διαφορά στην απόδοση 2ετών/10ετών τίτλων είχε γίνει αρνητική,  το αρνητικό spread δεν κατέληγε πάντοτε σε ύφεση. Για παράδειγμα, η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 1998 δεν αποθάρρυνε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από το να αυξηθεί σε διορθωμένους για τον πληθωρισμό όρους κατά περισσότερο από 3% το 1999 και το πρώτο εξάμηνο του 2000.

  Αυτό οδήγησε ορισμένους παρατηρητές της αγοράς να υποδείξουν ότι ένα πιθανό αρνητικό spread δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ανησυχίας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους διαφωνώ με αυτήν την άποψη.

  Πρώτον, η άνοδος των μισθών παραμένει αναιμική, παρά τον πενταπλασιασμό του ισολογισμού της Fed από την οικονομική κρίση και τα επιτόκια που παραμένουν χαμηλά σχεδόν 10 χρόνια μετά. Αυτό ίσως να μην μπορεί να αντισταθμιστεί από την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση. Μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, έχουν υπολογίσει ότι τα οφέλη από τις περικοπές των φόρων αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ των ατόμων με υψηλότερο εισόδημα που δεν αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών. Η κατανάλωση αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ.

  Δεύτερον, οι νέοι κανονισμοί ενσωματώνουν τη μείωση των κρατικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη. Αυτό θα αποθαρρύνει την κατανάλωση από τους Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα και τους ηλικιωμένους, παρότι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές αποσκοπούν στην αύξηση των δαπανών.

  Τρίτον, η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από τις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας, προσλαμβάνοντας περισσότερους εργαζόμενους και αυξάνοντας τους μισθούς τους. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός από παραγωγούς χαμηλού κόστους θα περιορίσει την ικανότητα των αμερικανικών εταιρειών να πετύχουν αυτούς τους στόχους, ενώ το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι οι επαναγορές μετοχών και τα αυξημένα μερίσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσφατη αύξηση των τιμών των μετοχών αποτελεί λογικό αποτέλεσμα, ακόμη και όταν οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, οδηγώντας σε χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων.

  Εν ολίγοις, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν πού κατευθύνονται οι αγορές το 2018, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο μήνυμα από τις αγορές ομολόγων. Από τις σημερινές υψηλές αποτιμήσεις τους, οι μετοχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν οι αποδόσεις των ομολόγων και η οικονομία δεν συνεργαστούν.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων