Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιαν-2018 02:14

  Πέντε πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά στην ισχυρή παγκόσμια οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Daniel Moss

  Η παγκόσμια οικονομία εισήλθε στο 2018 πατώντας πιο γερά στα πόδια της από ό,τι τόλμησαν να προβλέψουν πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές. Η ανάπτυξη αυξάνεται σχεδόν παντού και ο αποπληθωρισμός δεν προκαλεί πλέον φόβο. Οι κεντρικές τράπεζες περιορίζουν τον κυρίαρχο ρόλο τους χωρίς να τρομοκρατούν τις αγορές. Η Ιαπωνία δεν είναι πλέον ένας ευφημισμός για την αποτυχία, η Ευρώπη επιδεικνύει μια ανθεκτικότητα και η Κίνα δεν "ξηλώνεται". Ακόμα και η Βραζιλία μοιάζει να είναι καλύτερα.

  Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Ιδού μερικές ιδέες:

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ακολουθήσει λάθος πολιτική υπό τον νέο επικεφαλής Jerome Powell: Η Janet Yellen χειρίστηκε άψογα τρεις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς και την έναρξη της συρρίκνωσης του ισολογισμού της τράπεζας. Η νευρικότητα θα αυξηθεί εάν η ανεργία συνεχίσει να υπερβαίνει τις προβλέψεις της Fed και ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπολείπεται αυτών. Στην περίπτωση αυτή, η Fed μπορεί να μπει στον πειρασμό να πάρει κάποια μέτρα προστασίας αυξάνοντας τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο σε περίπτωση αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Αυτό θα ήταν λάθος, ένα αποπροσανατολιστικό ταρακούνημα για τους επενδυτές, οι οποίοι αποτιμούν τα πάγια στη βάση των χαμηλών επιτοκίων.

  Θα διατηρήσει την καλή της κατάσταση η οικονομία της Κίνας; Υποτίθεται ότι θα επιβραδυνόταν ελαφρώς το 2017. Αυτό δεν συνέβη, συμβάλλοντας στην παγκόσμια οικονομική ανάταση. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν μια μικρή επιβράδυνση το 2018 καθώς η κυβέρνηση προτρέπει τις κρατικές εταιρείες να ελαφρύνουν τα χρέη τους. Ωστόσο, η έκρηξη του χρέους που τόσοι πολλοί φοβούνται δεν έχει συμβεί, δίνοντας στην Κίνα την ευελιξία να διαδραματίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια ευημερία. Κεντρικό πρόσωπο που πρέπει να προσέχουμε: ο Liu He, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Xi Jinping, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τεράστια δύναμη στο πεδίο της πολιτικής. Και μην εκπλαγείτε αν δείτε νέο επικεφαλής στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

  Θα ξεσπάσει μάχη για τους συντελεστές εταιρικών φόρων; Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 21% που έγινε νόμος με την υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να δελεάσει άλλες ανεπτυγμένες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντίστοιχης μείωσης ή και μεγαλύτερης. Συνδυαστικά οι φορολογικοί συντελεστές των Ηνωμένων Πολιτειών (ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί) θα υποχωρήσουν αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο των G7, σύμφωνα με τον Krishna Guha της Evercore ISI. Έγραψα τον περασμένο μήνα ότι η μείωση των φόρων πιθανότατα αποτελεί τμήμα μιας στροφής της παγκόσμιας δημοσιονομικής πολιτικής προς την επέκταση. Ας ξεκινήσει το παιχνίδι.

  Θα βρει ο Trump αντίπαλον δέος; Παρά τις εκτεταμένες συζητήσεις για τον λαϊκισμό και το αίσθημα κατά του εμπορίου στις ΗΠΑ, οι προεδρικές εκλογές του Μεξικού ενδέχεται να αποδειχτούν εξίσου επικίνδυνες για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) καθώς ο Λευκός Οίκος ταλαντεύεται μεταξύ εχθρότητας και αnαποφασιστικότητας. Ο αριστερός προπορευόμενος της προεδρικής κούρσας του 2018 στο Μεξικό, Andres Manuel Lopez Obrador, δεν θα διστάσει να έρθει σε απευθείας σύγκρουση στα social media με τον Trump. Δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε τον Trump να ανακοινώνει, εν βρασμώ ψυχής την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το εμπορικό σύμφωνο. Εάν οι ΗΠΑ εξέρχονταν, μια σειρά από πολιτείες θα μπορούσαν εύκολα να διολισθήσουν σε ύφεση. 

  Θα βλάψει τελικά η πολιτική την ανάπτυξη; Οι ΗΠΑ δεν ήταν το μόνο μέρος όπου οι αγορές και η ανάπτυξη επικράτησαν έναντι των γεωπολιτικών αναταραχών το 2017. Τόσο η Ινδονησία όσο και η Μαλαισία προετοιμάζονται για εκλογές και το πολιτικό Ισλάμ δείχνει τα δόντια του και στις δύο ιστορικά κοσμικές χώρες. Οι τοπικές εκλογές στην Ινδονησία θα διενεργηθούν τον Ιούνιο, και στη συνέχεια η προσοχή θα στραφεί στην κούρσα για την προεδρία του επόμενου έτους. Ισλαμιστικές ομάδες φρόντισαν να εκδιώξουν έναν βασικό ρεφορμιστή κυβερνήτη κοντά στον Πρόεδρο Joko Widodo και έχουν τη δύναμη να γλιτώσουν από την ψηφοφορία και να βγάλουν τους ανθρώπους από τους δρόμους. Το κυβερνών κόμμα της Μαλαισίας θα βρεθεί αντιμέτωπο με τους ψηφοφόρους έως τον Αύγουστο και είναι πιθανό να στηριχθεί στη νοθεία που ευνοεί τις αγροτικές, βαριά Μαλαισιακές, πολιτιστικά συντηρητικές περιοχές. Ο πρωθυπουργός Najib Razak προσπάθησε να ακολουθήσει αυτή τη γραμμή το 2016: οι Μαλαισιανοί θα είναι "ζητιάνοι" στην ίδια τους τη χώρα και τα ισλαμικά θεσμικά όργανα θα πέσουν αν αναλάβει η αντιπολίτευση. Η οικογένεια του Najib είναι μέρος του παλαιού πολιτικού καθεστώτος, αλλά ο ίδιος και το μπλοκ του άρχισαν προσελκύουν ολοένα περισσότερους Μαλαισιανούς εθνικιστές και ισλαμιστές μετά το ενδοκομματικό ξέσπασμα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

  Ευτυχισμένο το νέο έτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων