Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιαν-2018 00:47

  Πέντε ερωτήσεις για την Fed το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Tου Tim Duy

  Η Federal Reserve αναμένει ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί το 2018, καθώς έχει βάλει στόχο να διατηρήσει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων του 2017 με επιπλέον τρεις αυξήσεις της τάξης του 0,25%. Όπως πάντα, ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή εξαρτάται από τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία. Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν πέντε ερωτήματα που η Fed θα κληθεί να απαντήσει το 2018 καθώς θα χαράζει την πορεία της πολιτικής της.

  Θα είναι αυτό το έτος που ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιταχύνει;

  Οι προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό εκτείνονται πάντοτε σε ορίζοντα μόνο ενός έτους και αυτή η χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Σε γενικές γραμμές, οι κεντρικοί τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες όπως η μείωση του κόστους των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ευθύνονται για την απόκλιση του πληθωρισμού από το στόχο το 2017. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 1,9% το 2018, καθώς οι παράγοντες αυτοί θα εκλείψουν. Εάν, ωστόσο, ο πληθωρισμός απογοητεύσει και πάλι το 2018, θα πληθύνουν οι φωνές εντός της Κεντρικής Τράπεζας που θα υποστηρίξουν ότι ίσως οι πληθωριστικές προσδοκίες υποχωρούν και χρειάζεται να τονωθούν με μια πιο σταδιακή προσέγγιση στη σύσφιξη της πολιτικής. Και πάλι, όμως, η Fed δεν παρέκκλινε από το σχέδιό της για τρεις αυξήσεις το 2017 παρά τον αδύναμο πληθωρισμό. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και πάλι εάν η αγορά εργασίας παραμείνει ισχυρή.

  Θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της απασχόλησης, όπως αναμένεται;

  Η αύξηση της απασχόλησης –που ήταν κατά μέσο όρο 170.000 θέσεις εργασίας κατά τους τελευταίους τρεις μήνες- παραμένει επαρκής για να ασκήσει πτωτική πίεση στην ανεργία. Ωστόσο, η Fed προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει κατά μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με 0,6 ποσοστιαίες μονάδες πτώση πέρυσι. Η Fed πιθανώς παραμένει πολύ απαισιόδοξη για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας το επόμενο έτος. Εάν η απαισιοδοξία τους είναι λάθος και η αύξηση των μισθών επιταχύνει, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα κλίνουν προς την hawkish  πλευρά των προβλέψεών τους. Ωστόσο, η διατήρηση ενός περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης μισθών και υποτονικού πληθωρισμού θα έστρεφε την προσοχή στην αναθεώρηση των καθοδικών εκτιμήσεων του πιο μακροπρόθεσμου ποσοστού ανεργίας ώστε να ευθυγραμμίζονται με τον σταθερό πληθωρισμό.

  Υποτιμούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον αντίκτυπο των φορολογικών περικοπών;

  Οι αξιωματούχοι της Fed άρχισαν να λαμβάνουν υπόψιν τις επιπτώσεις των φορολογικών περικοπών στις προβλέψεις τους λίγο μετά αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν τον έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου. Όταν αυτό συνδυάστηκε με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα των τελευταίων τριών τριμήνων, οι προβλέψεις της Fed για το ΑΕΠ του 2018 αυξήθηκαν από 2,1% σε 2,5% στη διάρκεια του περασμένου έτους. Αλλά εδώ και πάλι η Fed μπορεί να είναι πολύ απαισιόδοξη. Με την αμερικανική οικονομία να σημειώνει ισχυρή επίδοση το 2017 και με το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο ανάπτυξης άνω του 3%, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να προβλέψει κανείς ότι οι φορολογικές περικοπές θα δώσουν μια προσωρινή αλλά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ώθηση στα νούμερα του 2018. Εάν όντως συμβεί αυτό, η Fed θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολύ ισχυρότερη οικονομία από ό, τι προβλέπει.

  Θα πρέπει η Fed να φροντίσει να αναστρέψει την καμπύλη αποδόσεων;

  Παρά το ιστορικό της ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων στο να προβλέπει τις οικονομικές υφέσεις, παραδοσιακά η Fed απέφευγε να βγάζει σημαντικά συμπεράσματα από την καμπύλη αποδόσεων. Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως οι διοικητές Neel Kashkari και Robert Kaplan, προειδοποιούν ότι η Fed θα πρέπει να είναι προσεκτική για την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων. Με πολλούς αναλυτές να αναμένουν από την Fed να αναστρέψει την καμπύλη αποδόσεων το 2018, το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει κάτι περισσότερο από ένα σημείο διαφωνίας για ορισμένους διαμορφωτές πολιτικής. Παρόλα αυτά, αναμένω ότι οι ανησυχίες για την καμπύλη απόδοσης θα παραμείνουν μια μειοψηφική άποψη στη Fed, εφόσον η ανάπτυξη παραμείνει σε μια σταθερή τροχιά. Εάν γίνει έτσι, η Fed θα βρει έναν λόγο να αγνοήσει την καμπύλη αποδόσεων και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία μετά από οποιαδήποτε αναστροφή.

  Θα επηρεάσουν την πολιτική των επιτοκίων οι ανησυχίες γύρω από τη χρηματοοικονομική σταθερότητα;

  Αν και οι τιμές μετοχών έχουν αυξημένη αποτίμηση σε σχέση με τις παραδοσιακές μετρήσεις,  οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν προσεκτικοί στη χρήση της πολιτικής επιτοκίων ως αντίδραση στις υψηλότερες τιμές των περιουσιακών στοιχείων και αντ 'αυτού βασίζονταν στη ρυθμιστική εποπτεία για να παρακολουθούν την πιθανή συσσώρευση υπερβολικής μόχλευσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ορισμένα όμως προβλήματα χάνονται στις ρωγμές αυτής της προσέγγισης, όπως είδαμε να συμβαίνει με τα πάγια που διασφαλίζονταν με ενυπόθηκα δάνεια κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μήπως σε μία από αυτές τις ρωγμές έχει πέσει και η μανία για τα κρυπτονομίσματα; Είναι αυτό το σημάδι ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι υπερβολικά ευνοϊκές, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι σήμερα; Αυτό μπορεί να είναι το έτος κατά το οποίο οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής θα αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να μένουν στο περιθώριο σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

  Τέλος, καθώς σκεφτόμαστε αυτά τα θέματα, σημειώστε ότι η Fed θα ταξιδεύει μέσα από αυτά τα νερά με έναν νέο καπετάνιο, καθώς η πρόεδρος Janet Yellen θα αντικατασταθεί από τον κυβερνήτη Jerome Powell. Επιπλέον, θα υπάρξει ένα νέο "πλήρωμα" με τον Randy Quarles και, αν επιβεβαιωθεί, τον Marvin Goodfriend. Επιπλέον, τα πιο dovish μέλη με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, όπως οι διαφωνούντες του Δεκεμβρίου Kashkari και Charles Evans στρέφονται υπέρ των πιο hawkish φωνών, όπως αυτή του John Williams και της Loretta Mester. Στο ισοζύγιο, η Fed θα βρει περισσότερους λόγους για να αυξήσει τα επιτόκια από ό, τι να κρατήσει σταθερά το 2018, διατηρώντας το τρέχον "μονοπάτι" για τρεις αυξήσεις επιτοκίων ως το καλύτερο στοίχημα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων