Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Δεκ-2017 02:59

  Tρία μοτίβα στις αγορές του 2017 που θα πρωταγωνιστήσουν και το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Mark Grant

  Με το 2017 να φτάνει στο τέλος του, θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για την αγορά ομολόγων, ώστε να καταλάβουμε τι θα ήταν εύλογο να αναμένουμε το 2018. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του έτους πολλοί περίμεναν την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου να φθάσει το 3% - ή ακόμα και το 4% - μέχρι τώρα. Αυτό δεν συνέβη. Αντ’ αυτού, η απόδοση ξεκίνησε το έτος στο 2,45% και ήταν στο 2,49% την Τετάρτη.

  Τα υψηλά έτους σημειώθηκαν τον Μάρτιο, όταν η απόδοση έφθασε το 2,63%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, ενώ τα χαμηλά ήταν στο 2,01% τον Σεπτέμβριο. Αυτό ανεβάζει τη διακύμανση στο 23%. Οι κυριότερες κινητήριες δυνάμεις που διαδραμάτισαν ρόλο στις αποδόσεις ήταν η πίεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την επιστροφή σε μια "κανονική" νομισματική πολιτική που δεν υπήρξε ποτέ με την αύξηση των επιτοκίων και τα "μαγικά" χρήματα που εξέδωσαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα οποία αγγίζουν τα 22 τρισ. δολάρια.

  Μεταξύ αυτής της πίεσης και της ώθησης, καταλήξαμε κοντά στο σημείο από που ξεκινήσαμε. Κοιτάζοντας μπροστά, πιστεύω ό,τι η κυβέρνηση του Trump θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταστήσει σαφές ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο επόμενος πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θα είναι πολύ πιο συμβατός με τον Λευκό Οίκο από ό,τι η σημερινή πρόεδρος Janet Yellen και δεν βλέπω καμία αύξηση στις αποδόσεις στον ορίζοντα.

  Είχα συγκεντρώσει τρία βασικά μοτίβα για το έτος, βασισμένα σε μεγάλο βαθμό στα χρήματα που παρήγαγαν οι κεντρικές τράπεζες: "υψηλότερες τιμές μετοχών, σχετικά χαμηλές αποδόσεις και περιουσιακά στοιχεία αυξημένου κινδύνου που συγκέντρωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον έναντι των δεικτών αναφοράς τους".

  Η επίδοση του δείκτη εταιρικών ομολόγων Bloomberg Barclays US Corporate Bond υπογραμμίζει τη συσσώρευση στα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο. Ξεκίνησε το έτος στις 2.727,26 μονάδες, πριν υποχωρήσει στις 2.719,72 μονάδες το Μάρτιο. Έκτοτε σημείωνε σταθερά ανοδική πορεία, φθάνοντας στις 2.903,16 μονάδες στις 15 Δεκεμβρίου, προτού επιστρέψει στις 2.875,49 μονάδες την Τρίτη. Αυτό δείχνει μία "συμπίεση" της τάξης του 5,2%, η οποία είναι μεγαλύτερη από τις κινήσεις στα κρατικά ομόλογα και υποστηρίζει τη θεωρία μου.

  Στις μετοχές, ο δείκτης S&P 500 ξεκίνησε το έτος στις 2.243,50 μονάδες, επίπεδο το οποίο ήταν επίσης το χαμηλότερο για το 2017. Την Τρίτη έκλεισε στις 2.679,25 μονάδες. Εδώ έχουμε μια άνοδο 19,7%, καθώς τα χρήματα που παρήχθησαν από τις κεντρικές τράπεζες εισέρρευσαν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Με άλλα λόγια, φέτος ήταν μια χρονιά που κυριάρχησε η ιδέα "ακολουθήστε το χρήμα".

  Κάποιος μπορεί να εκλάβει το νομοσχέδιο για τις "φορολογικές περικοπές και θέσεις εργασίας" που εγκρίθηκε από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί, από τον Πρόεδρο Donald Trump με πολλούς τρόπους, αλλά η ουσία είναι ότι θα κυκλοφορούν περισσότερα χρήματα τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις εταιρείες. Κατά συνέπεια, η θεωρία μου συνεχίζει να επιβεβαιώνεται και οι θεμελιώδεις αρχές που έχω περιγράψει εξακολουθούν να ισχύουν.

  Ένας από τους λόγους για τους λάθος υπολογισμούς του 2017, ήταν ο πληθωρισμός. Η Fed πίστευε ότι θα "έρθει" και πολλοί αναλυτές τον προέβλεψαν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπήκε και αυτή στο "παιχνίδι". Ωστόσο, δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής και ακόμη και η Yellen "έξυσε" το κεφάλι της δημοσίως και αναρωτήθηκε γιατί. Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για αυτό και είναι επειδή τα χρήματα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες έχουν εισέλθει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και δεν χρησιμοποιούνται για την επέκταση μονάδων ή την αγορά εξοπλισμού ή άλλων αγαθών ή υπηρεσιών που θα προκαλούσαν πληθωρισμό. Υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να λάβουμε εδώ, όταν οι κεντρικές τράπεζες χρηματοδοτούν τον κόσμο.

  Το "Big Short" για το 2018, πιστεύω, θα είναι τα τρισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων παγκοσμίως που εξακολουθούν να έχουν αρνητικές αποδόσεις, καθώς η Ιαπωνία και η Ευρώπη αρχίζουν να φτάνουν στα όρια των χρηματοδοτικών ικανοτήτων τους. Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ένα παιχνίδι που θα παίζουν για πάντα, αλλά δεν είναι.

  Οι καταλανικές εκλογές στην Ισπανία είναι επικίνδυνες, καθώς και οι ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου, οι οποίες δεν θα μπορούσαν μόνο να αναταράξουν την Ιταλία αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι οπαδοί του Silvio Berlusconi και του Beppe Grillo πρόκειται να κυριαρχήσουν στην Ιταλία σύντομα καθώς και τα δύο μέρη στρέφονται γύρω από την έξοδο από την ΕΕ. Προσθέτω στη λίστα με τους κινδύνους το ισπανικό και το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, τα οποία ενέχουν ορισμένα πολύ σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να έρθουν στο φως το 2018. Και μην ξεχνάτε τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών που πωλήθηκαν με βάση παραπλανητικές πληροφορίες, τα οποία δεν θα άγγιζα ανεξάρτητα από τις αποδόσεις ή τις συνθήκες.

  Τα "Big Longs" για το 2018 θα συνεχίσουν να είναι οι μετοχές, τα προσεκτικά επιλεγμένα κεφάλαια κλειστού τύπου που αποφέρουν αποδόσεις μεγαλύτερες από 10% και μηνιαία κέρδη, ορισμένες εταιρείες που διαπραγματεύονται σε διεθνή χρηματιστήρια (MLPs), που μόλις έλαβαν σημαντική ώθηση από το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης Trump, κάποια επενδυτικά trusts ακινήτων που επίσης επωφελήθηκαν από τις μειώσεις φόρων και οι εταιρείες που κατέβαλλαν υψηλό φόρο και θα δουν το πραγματικό επιτόκιό τους να μειώνεται στο 21%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων