Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Οκτ-2017 15:51

  Μην βιαστείτε να κρίνετε τον Trump

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δεν ήταν μια καλή ημέρα για τον Paul Manafort.

   

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Πρόκειται σίγουρα για σκάνδαλο και όχι μόνο με την πολιτική έννοια όταν ο άλλοτε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου διώκεται για πιθανή ανάμειξη σε διαφθορά ξένης κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η δίωξη του Paul Manafort δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο Πρόεδρος Donald Trump ή η εκστρατεία του συνεργάστηκαν με τη Ρωσία για να επηρεάσουν τις εκλογές του 2016.

  Οι κατηγορίες εναντίον του Manafort και του συνεργάτη του, Rick Gates -συμπεριλαμβανομένων αυτών για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή- είναι σοβαρές. Σε συνδυασμό με την παραδοχή της ενοχής του George Papadopoulos, ενός συμβούλου της εκστρατείας του Trump ο οποίος έδωσε ψευδή κατάθεση για τις επαφές του με τους Ρώσους, είναι το πρώτο βήμα σε αυτό που πιθανότατα θα εξελιχθεί σε μακρά ποινική έρευνα για την παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016. 

  Τους προσεχείς μήνες θα μπορούσαν κάλλιστα να προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία επικοινωνίας και παράνομης (ή στην καλύτερη περίπτωση αθέμιτης) συντονισμένης δραστηριότητας μεταξύ των Ρώσων και της εκστρατείας του Trump. Όμως, το κατηγορητήριο και η ομολογία δεν προσφέρουν τέτοια στοιχεία -και οι επικριτές του Trump θα πρέπει να το αναγνωρίσουν, ανεξάρτητα από το πόσο άκομψα το κάνει ο ίδιος.

  Όταν ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Rod Rosenstein διόρισε τον Robert Mueller ως ειδικό σύμβουλο πέντε μήνες πριν, στόχος ήταν "να διασφαλίσει μια πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση των προσπαθειών της ρωσικής κυβέρνησης να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016". Όπως έμαθαν αργότερα ο Manafort, ο Gates και ο Papadopoulos, το ότι δόθηκε έμφαση σε αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες πιθανές παραβιάσεις -πολιτικές ή μη- θα μείνουν εκτός μικροσκοπίου.

  Με άλλα λόγια: η απάντηση στο ερώτημα του πώς ή αν η Ρωσία επηρέασε την εκστρατεία θα απαιτήσει την εξέταση των πρακτικών και των δραστηριοτήτων των εμπλεκομένων στην εκστρατεία. Η τάση του Manafort να αποκομίζει κέρδη από διεφθαρμένα καθεστώτα καλύφθηκε ευρέως το περασμένο έτος και η δουλειά του για τους φιλο-Ρώσους πολιτικούς στην Ουκρανία οδήγησε στην παραίτησή του ως προέδρου της εκστρατείας του Trump.

  Ο ίδιος ο Trump έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι διατηρεί επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Mueller σίγουρα διερευνά και αυτό το ζήτημα, ενώ η εξαιρετική άμυνα του Trump για το θέμα -από την απόλυση του διευθυντή του FBI James Comey, έως την ιδέα ότι θα μπορούσε να εξαιρέσει τον εαυτό του και τους άλλους που εμπλέκονται στην έρευνα, γράφοντας "Καμία συμπαιγνία!" στο Twitter- σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν έχει πράγματι κάτι να κρύψει. Ωστόσο, οι επικριτές του Trump οφείλουν να του αποδώσουν το τεκμήριο αθωότητας -και οι υποστηρικτές του δεν πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειές του να δυσφημίσει και να εκτροχιάσει την έρευνα.

  Ο Manafort, ο Gates και ο Papadopoulos είναι παράπλευρες απώλειες στην αναζήτηση της αλήθειας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις ρωσικές παρεμβάσεις. Μέχρις ότου η έρευνα του Mueller αποκαλύψει περισσότερα, οι Αμερικανοί θα πρέπει να παγώσουν την κρίση τους για την εμπλοκή του Trump - και να επιμείνουν η έρευνα να συνεχιστεί χωρίς παρεμβολές από τον Λευκό Οίκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων