Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Σεπ-2017 00:08

  Η μεγαλύτερη πρόκληση της Merkel δεν είναι οι Γερμανοί εθνικιστές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  H νίκη της Angela Merkel στις εκλογές της Κυριακής τής χαρίζει μια τέταρτη θητεία ως Καγκελαρίου της Γερμανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα –που λίγοι είχαν προβλέψει το 2015, όταν η δημοτικότητά της κατρακυλούσε στο χειρότερο σημείο της προσφυγικής κρίσης. Η ανθεκτικότητα της Merkel, βασισμένη σε ένα προσεκτικό μείγμα αρχών και ρεαλισμού, αξίζει την επευφημία μας.

  Βεβαίως, αυτή η επιτυχία είναι αλλοιωμένη και το μέλλον της γερμανικής πολιτικής κάπως θολό, μετά την ισχυρή επίδοση του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Παρολ’αυτά η αντιμετώπιση του νέου αυτού μέλους του εθνικού κοινοβουλίου δεν είναι η πιο δύσκολη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Merkel. Η οικοδόμηση και ηγεσία ενός νέου είδους κυβέρνησης συνασπισμού είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία για τις ικανότητες της Καγκελαρίου.

  Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση/Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU) της Merkel απέσπασε το 33% των ψήφων, από 41,5% το 2013. Απώλεια ψήφων γνώρισαν και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ήταν σε συμμαχία με το CDU/CSU. Το ποσοστό τους έπεσε στο μόλις 20,5%. Λαβωμένοι από τη διαδικασία, ανακοίνωσαν ότι θα πάνε στην αντιπολίτευση. Το 12,5% του AfD, φέρνει το κόμμα στην τρίτη θέση, αναγκάζοντας την Merkel να επιδιώξει έναν άλλο συνασπισμό με το δεξιό κόμμα Ελεύθεροι Δημοκράτες, το οποίο απέσπασε 10,7%, και το αριστερό κόμμα των Πρασίνων, που συγκέντρωσε το 8,9% των ψήφων. Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες ή και μήνες.

  Η στήριξη για το AfD θεωρείται ψήφος διαμαρτυρίας. Το κόμμα κατόρθωσε να προσελκύσει ένα απείθαρχο μείγμα ψηφοφόρων της πρώτης φοράς, συντηρητικών που εγκατέλειψαν το CDU/CSU και ψηφοφόρων από τα ανατολικά κρατίδια που βρίσκονται σε δυσχερέστερη οικονομική θέση. Περίπου το ένα έκτο των υποστηρικτών του κόμματος μετατοπίστηκε από την υποστήριξη αριστερών κομμάτων στο παρελθόν. Ιδεολογικά, είναι διαιρεμένοι και οι αποκλίσεις τους εντάθηκαν τη στιγμή της επιτυχίας. Ένας πολιτικός με την ικανότητα της Merkel θα έπρεπε να είναι ικανός να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία.

  Ο σχηματισμός του νέου της συνασπισμού πιθανότατα θα είναι δυσκολότερος. Σίγουρα, η οικονομία της Γερμανίας ευημερεί: Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 3,7% από πάνω από 11% το 2005, η ανάπτυξη είναι υγιής και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι πλεονασματικός. Αυτός ήταν ο πυρήνας του αφηγήματος της Merkel στο εκλογικό σώμα. Ωστόσο, τομείς που έχει αμελήσει χρήζουν προσοχής από τις κακές υποδομές έως την έλλειψη ανταγωνισμού στις υπηρεσίες. Η οικοδόμηση διακομματικής στήριξης για προγράμματα που θα αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα δεν θα είναι εύκολη.

  Ο ρόλος της Γερμανίας ως ηγέτιδας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Η νομισματική ένωση παραμένει ατελής και θα χρειαστεί στενότερη συνεργασία για τη δημοσιονομική πολιτική για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ειδικότερα, είναι σκεπτικοί απέναντι στην περαιτέρω ολοκλήρωση και θέλουν μια λιγότερο συγκεντρωτική ΕΕ. Χωρίς τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, θα είναι πιο δύσκολο για τη Merkel να στηρίξει το επιχείρημα υπέρ των μεγαλύτερων δημοσιονομικών μεταβιβάσεων.

  Βεβαίως, η προοπτική της τέταρτης θητείας της Merkel είναι καλή είδηση. Και η τροχοπέδη που βάζει το AfD, αν και απογοητευτική, είναι υπερβολική. Το κόμμα εξακολουθεί να είναι περιθωριακό: δεν έχει άλλη υποστήριξη πέρα από τα σκληρά εθνικιστικά κόμματα σε άλλα μέρη της Ευρώπης και δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της πολιτικής. Η πραγματική δοκιμασία της Merkel τα επόμενα χρόνια θα είναι να διαμορφώσει και να καθοδηγήσει έναν νέο συνασπισμό που θα καταπιαστεί με τα πιεστικά αιτήματα της Γερμανίας και ιδιαίτερα της Ευρώπης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ