Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Αυγ-2017 00:34

  Καλύτερα πυρηνικά σημαίνουν "ασφαλέστερος κόσμος"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Ως συνήθως, ο Donald Trump υπερέβαλε όταν καυχήθηκε μέσω Twitter ότι έχει κάνει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ "πιο πλούσιο και πιο ισχυρό από ποτέ." Οι ΗΠΑ διαθέτουν πράγματι τη μεγαλύτερη συλλογή επικίνδυνων όπλων στον κόσμο, αλλά το έργο εκσυγχρονισμού της προηγείται της προεδρίας του Trump και θα διαρκέσει περισσότερο από αυτή.

  Το Πεντάγωνο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της προγραμματισμένης αναμόρφωσης, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, της λεγόμενης πυρηνικής τριάδας –όπλα αέρος, ξηράς και θάλασσας- που ξεκίνησε υπό τον πρόεδρο Barack Obama. Είναι απαραίτητο να γίνει τόσο από στρατιωτικής πλευράς -ένα μεγάλο μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου είναι τόσο παλιό που δεν επισκευάζεται- όσο και από πλευράς στρατηγικής: χωρίς μία αξιόπιστη αμερικανική πυρηνική δύναμη που να λειτουργεί αποτρεπτικά η παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών θα μπορούσε κάλλιστα να ενταθεί.

  Δεν είναι μόνο ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά του αμερικανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ είναι παρωχημένα. Είναι ότι οι απειλές εντείνονται: η Ρωσία ανακαινίζει το οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής και έχει αναπτύξει έναν πύραυλο εδάφους με πυρηνικές δυνατότητες που οι ΗΠΑ δικαίως ισχυρίζονται ότι συνιστά παράβαση συνθήκης (διαθέτει ήδη διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές). Αλλά και η Β. Κορέα έχει αγχώσει τον πλανήτη με τις πυραυλικές δοκιμές της.

  Δεν πρέπει καν να συζητάμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των συστημάτων πυρηνικών όπλων της Αμερικής. Το θέμα είναι αν το Κογκρέσο μπορεί να πιέσει το Πεντάγωνο αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Όπως με όλες τις αμυντικές δαπάνες, τα μέλη του Κογκρέσου αναμφίβολα θα ζυγίσουν την επίπτωση στις αμερικανικές θέσεις εργασίας έναντι του συμφέροντος της εθνικής ασφάλειας.

  Οπότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δαπανηθεί αυτό το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, το οποίο θα μοιραστεί τμηματικά στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών; Υπάρχει δικαιολογημένα συναίνεση ότι ο προγραμματισμένος στόλος του Ναυτικού από 12 υποβρύχια επόμενης γενιάς, κλάσης Columbia, οπλισμένα με πυραύλους Trident, θα είναι το επίκεντρο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού. Το θαλάσσιο σκέλος της πυρηνικής τριάδας είναι το πιο αθόρυβο και πιο ευέλικτο και η ακρίβεια των πυραύλων είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

  Η Πολεμική Αεροπορία προχωρά με ένα νέο βομβαρδιστικό μακράς εμβέλειας, το Β-21 Raider, το οποίο θα είναι σε θέση να επιχειρεί σε εναέριο χώρο μεγάλης απειλής, εκεί δηλαδή που τα γερασμένα αεροσκάφη Β-1, Β-2 και Β-52 γίνονται όλο και πιο ευάλωτα. Η Πολεμική Αεροπορία θέλει επίσης έναν νέο πύραυλο με πυρηνική δυνατότητα που θα μπορεί να εκτοξευτεί από τον εναέριο χώρο εκτός μιας εμπόλεμης ζώνης, το οποίο θα καταφέρει μόνο να αποσταθεροποιήσει την πυρηνική ισορροπία. Πολλοί αισθάνονται το ίδιο για μια βελτιωμένη έκδοση της ατομικής βόμβας B-61, η οποία διαθέτει τεχνολογία "dial-a-yield" που μπορεί να την κάνει πολύ λιγότερο ισχυρή από το όπλο που έπεσε στη Χιροσίμα πριν από 72 χρόνια.

  Υπάρχει το επιχείρημα ότι αυτό το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο. Όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα, οι ΗΠΑ θεωρούνται ήδη πυρηνική υπερδύναμη, και οι προσπάθειές τους να αναβαθμιστούν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ άλλων πυρηνικών κρατών. Την ίδια στιγμή ένα ισχυρό αμερικανικό οπλοστάσιο, θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες μη διάδοσης χρήσης όπλων. Χωρίς την υπόσχεση πυρηνικής προστασίας, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ενταχθούν στο πυρηνικό κλαμπ.

  Τουλάχιστον, ένα όφελος από την ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής είναι η αύξηση της επιρροής στις διαπραγματεύσεις για τη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Η Συνθήκη New START, η οποία μειώνει τα όρια για πυρηνικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, πρόκειται να επεκταθεί το 2021. Και έπειτα υπάρχει το θέμα του πυρηνικού τυχοδιωκτισμού της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας. Η διπλωματία μπορεί να φαντάζει ως απίθανη λύση για αυτά τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, αλλά θα είναι πολύ περισσότερο εάν οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται από θέση ισχύος.

  Ο απρόβλεπτος Trump μπορεί να κάνει τη διπλωματική πρόοδο λιγότερο πιθανή και την πυρηνική σύγκρουση λιγότερο αδιανόητη. Ευτυχώς, η πολιτική των ΗΠΑ στα πυρηνικά γίνεται πολύ πιο συνειδητά από τις αναρτήσεις στο λογαριασμό του στο Twitter.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ