Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιουλ-2017 00:21

  Πώς μπορείς να κάνεις την οικονομία-θαύμα της Ιρλανδίας να εξαφανιστεί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Οι στατιστικολόγοι της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν ότι η οικονομία τους είναι μικρότερη, κατά ένα τρίτο περίπου, από αυτό που ξέραμε. Ακούγεται σαν να έγινε μεγάλο μπέρδεμα, αλλά η αναθεώρηση των στοιχείων λέει εξίσου πολλά τόσο για τις ιδιοτροπίες της παγκοσμιοποίησης όσο και για τα στατιστικά στοιχεία.

  Η αναθεωρημένη εκτίμηση θυμίζει την εξίσου παράξενη είδηση του περασμένου έτους ότι η οικονομική παραγωγή της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 26% το 2015. Αυτές οι στατιστικές ανωμαλίες προκύπτουν από το γεγονός ότι η οικονομία είναι μικρή αλλά και πολύ επιτυχημένη στο να προσελκύει ξένες επενδύσεις, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους συμβατικούς τρόπους υπολογισμού. Εγείρουν επίσης ένα ευρύτερο ερώτημα: τι θα έπρεπε να υπολογίζεται ως παραγωγή μιας χώρας;

  Το τυπικό μέτρο σύγκρισης είναι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ή ΑΕΠ (GDP). Αυτό περιλαμβάνει την εγχώρια δραστηριότητα των πολυεθνικών εταιρειών. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να οριστεί η "εγχώρια δραστηριότητα". Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, η μετεγκατάσταση των άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως η πνευματική ιδιοκτησία έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο: Αυτές οι αλλαγές στα λογιστικά βιβλία μπορεί να μετρήσουν ως επενδύσεις, οι οποίες ενισχύουν το ΑΕΠ.

  Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας εργάζεται πάνω σε ένα νέο μέτρο που θα συλλαμβάνει καλύτερα την οικονομική δραστηριότητα που ωφελεί τον ιρλανδικό λαό. Αυτό ξεκινά με το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (GNI) το οποίο αφαιρεί τις καθαρές εκροές προς ξένους επενδυτές. Περαιτέρω προσαρμογές γίνονται για να διασφαλιστεί ότι αυτή η τοποθέτηση άυλων παγίων και ο χρόνος των πληρωμών μερισμάτων δεν διαστρεβλώνουν τα νούμερα. Το τελικό μέτρο, το GNI, λογικά θα είναι πολύ λιγότερο επιρρεπές σε απότομη αύξηση και πτώση. Αυτό είναι το κριτήριο που δείχνει ότι η οικονομία θα είναι μικρότερη κατά ένα τρίτο το 2015, σε σχέση με αυτό που έδειχνε το μη προσαρμοσμένο ΑΕΠ.

  Πόση σημασία έχει αυτό; Κατά έναν τρόπο, όχι μεγάλη: Το βιοτικό επίπεδο στην Ιρλανδία επηρεάζεται από τις τοπικές τιμές και εισοδήματα, και είναι το ίδιο όπως και πριν. Αλλά η αύξηση του ΑΕΠ γίνεται αντιληπτή ως μέτρο οικονομικής υγείας και κυβερνητικής ικανότητας: η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στόχους προϋπολογισμού σε αυτή τη βάση. Και οι αναλυτές τείνουν να κρίνουν την ικανότητα της Ιρλανδίας να εξυπηρετήσει το χρέος της ως ποσοστό του GDP, όχι του GNI. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Το ΑΕΠ της Ιρλανδίας είναι πολύ παραπλανητικό για να εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς.

  Αλλού στον κόσμο, το ζήτημα είναι πιθανώς λιγότερο πιεστικό - για την ώρα. Οι στρεβλώσεις που προκαλούνται από την οικονομική σβελτάδα των πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν καθώς οι εθνικές οικονομίες θα γίνονται πιο συνδεδεμένες.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι η παγκοσμιοποίηση είναι κακή, ή ότι οι εταιρείες δεν θα πρέπει να είναι ελεύθερες να οργανώσουν τους ισολογισμούς τους με τον τρόπο που έχει περισσότερο νόημα για αυτές και τους μετόχους τους. Είναι μόνο για να παρατηρήσουμε ότι,  καθώς οι οικονομίες αλλάζουν, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στους τρόπους που τις μετράμε.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων