Η Κούβα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αποτελεί έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό και ένας βασικός λόγος είναι πως σε ορισμένους τομείς ο χρόνος έχει παγώσει. Ένας τομέας όπου ο χρόνος έχει παγώσει είναι αναμφίβολα το κομμάτι των αυτοκινήτων. Τον κύριο λόγο έχουν τα εντυπωσιακά τεράστια αμερικάνικα μοντέλα από την δεκαετία του 1950! Η παράξενη αυτή επιλογή με τα παλιά αμερικάνικα αλλά και τα Ρώσικα Fiat 131 δεν είχε να κάνει με κάποιο βίτσιο του λαού αλλά με την απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης από τις κυβερνήσεις. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων από το εξωτερικό επιτρεπόταν μόνο σε οχήματα που έφεραν ειδική άδεια.

Όμως φαίνεται πως κάτι θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Τα δυο τελευταία χρόνια έχει αρθεί η απαγόρευση στην εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ωστόσο δεν έχει γίνει κάποια νύξη για το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης.

Ωστόσο ενώ οι πωλήσεις μεταξύ ιδιωτών δεν παρουσιάζουν προβλήματα στις περιπτώσεις όπου χρειαζόταν η άδεια εισαγωγής δεν εξελίσσονται ομαλά, κρίνοντας το μέτρο απαρχαιωμένο και ανεπαρκές. Επιπρόσθετα η ειδική άδεια απαιτούσε πολύ γραφειοκρατία και ήταν πηγή κερδοσκοπίας.

Η πιο ενθαρρυντική δήλωση από στόματα κυβερνητικών αναφέρει πως αυτό το καθεστώς θα αλλάξει και θα φύγουν οι περιορισμοί που τελικά δυσχέραιναν τις πωλήσεις, αποτελώντας ταυτόχρονα πηγή κερδοσκοπίας. Αυτό σημαίνει πως η αγορά στην Κούβα θα αποκτήσει σύντομα μεγάλο ενδιαφέρον.

Με λίγα λόγια
• Ένα στρεβλό καθεστώς έρχεται στο τέλος του
• Μια νέα αγορά για τις εταιρίες αυτοκινήτου