Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Αν η αριστερά αγαπούσε τους εργάτες θα τους δίδασκε την επιχειρηματικότητα

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιάννη Στριλιγκά 

Είναι αναγκαίο μερικές φορές να απλοποιούμε μια ιδεολογία, όταν  μέσα από την απλοποίηση της, μας αποκαλύπτεται το παράλογο και η αφυσικότητα που την χαρακτηρίζει. 

Η αριστερά, έχοντας αναλάβει τον ρόλο του εργατοπροστάτη και χωρίζοντας ταξικά την κοινωνία καλλιεργεί στους οπαδούς της την ψευδαίσθηση ότι κάποιος κακός καπιταλιστής μιας κλειστής κοινωνικής τάξης κρατά για τον εαυτό του τον πλούτο, από τον οποίον οι οπαδοί της είναι αποκλεισμένοι. 

Το αφύσικο αυτής της άποψης της αριστεράς βρίσκεται στο ότι αγνοεί , ή προσποιείται ότι αγνοεί, ότι η παραγωγή αγαθών και πλούτου είναι πρωτίστως ατομική ευθύνη και δράση των μελών της κοινωνίας και η παραγωγικότητα τους αυτή  για να μετουσιωθεί σε οικονομικό πλούτο απαιτεί την ύπαρξη αναγκών της υπόλοιπης κοινωνίας,  η οποία και θα αγοράσει τα παραγόμενα αγαθά  για να μετουσιωθούν αυτά ως πλούτος για τον παραγωγό τους "καπιταλιστή". 

Πιο απλά η παραγωγή  πλούτου, προαπαιτεί την παραγωγή ωφέλιμων αγαθών για την κοινωνία, μιας και κανένας λογικός δεν θα αγόραζε ποτέ κάτι άχρηστο. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί η αριστερά δεν κάνει μαθήματα επιχειρηματικότητας στους εργάτες ώστε να προσφέρουν αυτοί τα χρήσιμα αγαθά  που έχει ανάγκη η κοινωνία μετουσιώνοντας τα σε πλούτο για τους ίδιους δίνοντας τους την ευχέρεια μιας καλύτερης ζωής; 

Λυπούμε αν θα στενοχωρήσω τους φίλους μου της αριστεράς λέγοντας, ότι αυτή έχει συμφέρον από την ύπαρξη φτωχών εργατών γιατί αυτοί είναι οι ψηφοφόροι της, αντιθέτως οι "κακοί" καπιταλιστές  έχουν συμφέρον από την ύπαρξη καλοπληρωμένων εργατών γιατί αυτοί είναι και οι πελάτες τους. 

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ταξικό, όπως την συμφέρει να νομίζει η αριστερά, αντιθέτως είναι ατομικό γιατί ένας μεγάλος αριθμός μελών της κοινωνίας επιλέγει από μόνος του τον ρόλο του καταναλωτή - εργάτη και όχι τον ρόλο του παραγωγού επιχειρηματία. 

Κανένας δεν ήταν τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα αποκλεισμένος από την επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα  και αυτό ισχύει και σήμερα, παρόλο την οικονομική κρίση,  την οποία όμως για να ξεπεράσουμε δεν θα πρέπει να αναζητούμε λύσεις σε ταξικές διεκδικήσεις και διαχωρισμούς όπως συμφέρει την αριστερά, αλλά σε ατομικές δράσεις και παραγωγικότητα που είναι προς το συμφέρον των αναγκών της κοινωνίας. 

Όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των εργατών που θα γίνονται επιχειρηματίες, τόσο θα αυξάνεται η κοινωνική ευημερία και θα χάνει οπαδούς η αριστερά και όσο αυξάνονται οι επιχειρηματίες που γίνονται εργάτες τόσο θα αυξάνεται η κοινωνική  ένταση  και οι οπαδοί της αριστεράς. 

Η ύπαρξη της αριστεράς, προϋποθέτει την ύπαρξη φτωχών εργατών, αυτός είναι και ο λόγος που η αριστερά δεν κάνει μαθήματα επιχειρηματικότητας στους οπαδούς της. 

Η αριστερά προσποιείται ότι θέλει την ευημερία της κοινωνίας, αντιθέτως οι "κακοί" επιχειρηματίες , όσο κακοί και αν είναι ξέρουν ότι δεν έχουν συμφέρον από μια γεμάτη φτωχούς κοινωνία. 

Η λύση στα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα βρίσκεται στην φυγή μπροστά, στην ατομική δράση για αύξηση της παραγωγικότητας και στον αριθμό θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσουν ο σημερινοί νέοι και εργάτες που θα πρέπει επειγόντως να αποφασίσουν να γίνουν επιχειρηματίες γιατί αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για την αύξηση του πλούτου. 

Λεφτά για επενδύσεις πάντα υπάρχουν για όλους αρκεί να υπάρχουν ιδέες και όρεξη για ρίσκο. 

ΥΓ. Να δω τους ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ να διοργανώνουν επιχειρηματικά events  με κάποιο Venture Capital και γίνομε αμέσως ψηφοφόρος τους.


* Ο κ. Γιάννης Στριλιγκάς ασχολείται με την αγροτική οικονομία

Ystriligas@hotmail.com

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα στην ενότητα ΜΕ ΑΠΟΨΗ

 • 22/04  Γιατί η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου είναι επιζήμια- Αριστείδης Ρωμανός
  Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου δημιουργεί αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα και κρύβει κινδύνους.
 • 17/04  In vino veritas: Με το κρασί δεν παίζουμε- Γιώργος Κωστούλας
  Οι πυκνές εξελίξεις και πρόοδοι γύρω από την αμπελουργία και οινοποίηση, κατά την τελευταία δεκαετία, μάς απομακρύνουν οριστικά από την εποχή όπου η οινική παράδοση εξαντλούνταν στην ετήσια ιδιοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση του κάθε αγροτικού νοικοκυριού.
 • 16/04  Ποιος θα μιλήσει με σχέδια για την άρση της μονιμότητας;- Ανδρέας Ζαμπούκας
  Υπάρχουν εξουσίες που έχουν “σκοτεινό“ συμφέρον από την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο; Ποιες είναι και τι έχουν να κερδίσουν; Είναι μήπως οι πολιτικοί και οι ιδιώτες που θα αντικαταστήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες; Ποιος “μπαμπούλας“ κρύβεται πίσω από το τέλος της παντοδυναμίας του κράτους;
 • 15/04  Μεσήλικας πτυχιούχος Έλληνας γκασταρμπάιτερ πλένει πιάτα- Άγης Βερούτης
  Σε μια οικονομία που οι μισοί απολαμβάνουν τον παραγόμενο πλούτο από τους κόπους των υπόλοιπων μισών, η αστάθειά της είναι προγραμματισμένη μέσα στη δομή του οικονομικού συστήματος. Όταν όμως το 80% ζει από τον πλούτο που παράγει το 20%, τότε η συντριπτική κατάρρευση με κρότο είναι βεβαιότητα.
 • 14/04  Πως θα χρηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας- Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης
  Το εργαλείο της φορολογίας θα είχε σημαντική και αυτοτελή απόδοση στην αρχή της κρίσεως φορολογικό. Σήμερα απαιτείται γενναία και καλώς στοχευμένη χρηματοδότηση της παραγωγής.
 • 11/04  Κρατικές προμήθειες και τα όρια της υποκρισίας!- Δημήτρης Μάρδας
  Τρια χρόνια μετά από την έναρξη της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών της ΕΠΥ, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αγοράζουν πολλά υλικά, εκτός διαγωνισμών, πανάκριβα. Γιατί;
 • 10/04  Πόσο θα σου κοστίσει η ψήφος σου- Άγης Βερούτης
  Την επόμενη φορά που καθένας θα πάει να ψηφίσει, για το καλό του θα είναι να έχει υπολογίσει εκ των προτέρων ποιο θα είναι το κόστος της ψήφου του για τον ίδιον...
 • 09/04  Το bollywood στις ελληνικές εκλογές- Ανδρέας Ζαμπούκας
  Όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου, η προεκλογική ατμόσφαιρα φορτίζεται περισσότερο. Οι υποψήφιοι σκαρφίζονται πολλά για να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους τους. Κάποιοι όμως το παρακάνουν.
 • 08/04  Υπ. τουρισμού & βιομηχανία τροφίμων για την αξία του οικονομικού πατριωτισμού- Ιωάννης Στριλιγκάς
  Η προσπάθεια και τα μετρίσιμα αποτελέσματα της συμβολής του ελληνικού πρωινού στην εθνική οικονομία αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας όταν αυτή έχει όραμα, στόχο και αποτελεσματικό συντονισμό.
 • 07/04  Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι δεκαετίας- Ανδρέας Κοντογούρης
  Ίσως τελικά ο ελληνικός λαός και οι επενδυτές είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν... Βλέπουν οι Έλληνες τα πράγματα μπροστά, θυσιάζοντας επίπεδο ζωής, προσωπικής ευεξίας και παλεύοντας για το μέλλον των παιδιών μας; Οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαπιστώνουν ήδη τις μικρές και μεγάλες αλλαγές σε αυτή την χώρα;
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια