Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Για το καλό του τόπου;

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Ευθύμη Μαραμή

Αυξήσεις στον φόρο ενοικίων και στον ΦΠΑ του τουρισμού, προβλέπει το νέο μνημόνιο μεταξύ άλλων. Το θέατρο αυτό του παραλόγου, έρχεται να σιγοντάρει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, με τους Μοσκοβισί και Γιούνκερ να επισημαίνουν πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων (!)
 

Δυστυχώς για την χώρα, τα mainstream ΜΜΕ θεωρούν πως ανάλογες ειδήσεις, είναι ελάχιστης σημασίας και ως εκ τούτου, δεν αναμεταδίδονται. Επί της ουσίας δηλαδή, οι μοναδικές σοβαρές εξελίξεις για εκατομμύρια Ελλήνων, είναι ασήμαντες για τα καθεστωτικά ΜΜΕ.  Η εκ νέου αύξηση της φορολογίας για έκτο συνεχόμενο έτος, αποκαλείται ως μεταρρύθμιση από τους σοφούς των Βρυξελλών, όταν ήδη 3 εκατομμύρια Έλληνες, έχουν εφευρεθεί ως οφειλέτες του "δημοσίου" και αδυνατούν να ανταποκριθούν στους ήδη υπάρχοντες φόρους.

Εκατομμύρια Έλληνες φορολογούνται έως και 70% σε εισοδήματα και σε άγνωστο ποσοστό, σε "τεκμαρτά" εισοδήματα.  Αν δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις δύο αυτές κατηγορίες, φορολογούνται ούτως ή άλλως, είτε έχουν έσοδα είτε όχι, μέσω ευφάνταστων ΠΝΠ εισπρακτικού χαρακτήρα. Το προαπαιτούμενο της ανταποδοτικότητας των φόρων, έχει αποχαιρετήσει πλέον οριστικά την κοινωνία.

Εδώ και δύο βδομάδες, όλα τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ επιτίθενται με μανία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτός εξακολουθεί να προηγείται αγέρωχος και καμαρωτός. Αυτό φυσικά δεν είναι επιβράβευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι. Είναι η αντίδραση πολλών Ελλήνων απέναντι στα ψέματα του παρόντος καθεστώτος  και στην αδιέξοδη πορεία προς την καταστροφή που αυτό προκαλεί. Είναι αν θέλετε μια απόδειξη πως η παρούσα πολιτική που ακολουθείται (η πολιτική των μεταρρυθμίσεων κατά τον Γιούνκερ και τον Μοσκοβισί), καταδικάζεται πλέον με κάθε κόστος. Είναι νομίζω πέρα από κάθε λογική η συζήτηση για εκ νέου αύξηση φόρων. Πριν μερικούς μήνες, κάποια τοτέμ των Ελλήνων "φιλελεύθερων" σε καθεστωτικά ΜΜΕ, έγραφαν πύρινα άρθρα υπέρ του δίκαιου ΕΝΦΙΑ και της μικρής φορολογίας των Ελλήνων.  Ακόμα και αυτοί σήμερα, έπαψαν να αναφέρονται στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και στους δίκαιους νέους φόρους που ετοιμάζονται. Έχουν καταλάβει πως είναι εκτός ελέγχου πλέον η φοροεπιδρομή και η ληστεία εις βάρος δικαίων και αδίκων.

Θα κλείσω  με ένα σχόλιο του  αναγνώστη του Capital.gr  "kalithanos", σε άρθρο του Θανάση Μαυρίδη  το οποίο είναι μια άψογη περίληψη της παρούσας κατάστασης.  Θα επανέλθω, διότι έχω έναν κόμπο στον λαιμό, από τις δηλώσεις Γιούνκερ για την ανάγκη συνέχισης των "μεταρρυθμίσεων". Και δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ. Πραγματικά συγχαίρω τον κύριο Γιούνκερ για την φορολογική μεταρρύθμιση που ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εφάρμοσε και έδωσε ανάσες στην χώρα του. Απορώ όμως, που δεν προτείνει ανάλογη μεταρρύθμιση για την Ελλάδα. Απορώ που προτείνει αύξηση της φορολογίας ως μεταρρύθμιση, όταν αυτός ορθότατα, μείωσε την φορολογία και προσέλκυσε επιχειρήσεις στην χώρα του.

"Πικρή αλήθεια είναι ότι οι δρόμοι είναι στρωμένοι με βόμβες. Αντί να απασφαλιστούν οι βόμβες της οικονομίας μας ενεργοποιήθηκε και η βόμβα των πλεονασμάτων. Κάθε λίγο διαπιστώνουμε την ύπαρξη νέων βομβών που κάλυπταν μαύρες τρύπες.

Όσο για το πολιτικό προσωπικό. Ούτε οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα μπορούσαν να τοποθετήσουν τόσες «βόμβες» σε μία οικονομία. Μάλιστα δεν χρειάζεται να εκραγούν  όλες για να γίνει η ζημιά. Αν σκάσει μία, θα ενεργοποιήσει και τις υπόλοιπες. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Θα το κλείσουμε. Θα το κλείσουμε με δημοσιονομικές βόμβες. Αυτό κάνουμε τόσο καιρό... Καλύπτουμε τις μαύρες τρύπες της οικονομίας, βάζοντας τους βόμβες.

Βόμβες που πριν ακόμα σκάσουν δημιουργούν. μαύρες τρύπες που θα καλυφθούν πως;;; 

Μα, φυσικά, με την τοποθέτηση νέων βομβών. 

Να μας πουν όλοι τους, τι και ποιος ευθύνεται που η χώρα είναι μία αποθήκη οικονομικών βομβών, ένα οικονομικό ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ, ένα σύνολο παγιδευμένο με δημοσιονομικές βόμβες, μία οικονομία γεμάτη υποψήφια κανόνια:

-Βόμβα το συνταξιοδοτικό έχοντας ταμεία ζόμπι, ταμεία λεηλατημένα από διοικήσεις και κυβερνήσεις, ταμεία κουρεμένα, ταμεία με απαξιωμένη περιουσία, ταμεία που δεν έχουν. μία αλλά πληρώνουν ακόμα και σήμερα εφάπαξ και εφαπαξάρες, τριπλο-τετραπλο-συντάξεις σε εκ γενετής συνταξιούχους, έχοντας χιλιάδες ακόμα συντάξεις και εφάπαξ σε αναμονή, γιατί η τρύπα στα ταμεία είναι τέτοια που θα ρουφήξει όλες τις συντάξεις τελικά.

-Δημοσιονομική βόμβα οι δαπάνες που ΔΕΝ καταγράφονται στο έλλειμμα αλλά βαραίνουν απευθείας το χρέος, όπως η «ανάκτηση» των επιδοτήσεων Χατζηγάκη στους αγρότες το 2009 ύψους 387 εκ. που κρίθηκαν ασύμβατες από το Ευρωπαικό Δικαστήριο με την εσωτερική αγορά που μαζί με μία-δύο άλλες υποθέσεις μπορεί να φτάσουν το 1 δις, καταγράφονται λογιστικά στο έλλειμμα του ΄12 και ή θα πρέπει είτε να ζητηθούν πίσω από κάθε αγρότη είτε να τα δώσει το κράτος αυξάνοντας για άλλη μία φορά το χρέος.

-Βόμβα βραδυφλεγής τα ελλείμματα των ταμείων που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ αλλά και επικουρικών ταμείων, παρουσιάζοντας έτσι μία. μαγική εικόνα για τα οικονομικά τους, αλλά και για τον κρατικό προυπολογισμό.

-Βόμβα στην οικονομία τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο που αυξάνονται συνεχώς, με ρυθμούς αμείωτους, 1 τουλάχιστον δις επιπλέον κάθε μήνα, φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη, ξεπερνώντας τα 73 δις στο σύνολο, ξεπερνώντας τα 12 δις το δεκάμηνο μόνο τα νέα, μετατρέποντας τους πάντες και τα πάντα σε οφειλέτες του δημοσίου, του Κράτους-Τέρατος.

-Βόμβα χρέους οι 4.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την ημέρα, οι απλήρωτες εισφορές και φόροι που απειλούν να τινάξουν. πλεονάσματα και. προυπολογισμούς στον αέρα.

-Βόμβα μεγατόνων η είδηση πως είναι προβληματικά τα δάνεια 25 περίπου δις, για τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων με συνέπεια να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πτώχευσης χιλιάδες επιχειρήσεις ενώ ο ισχύων πτωχευτικός κώδικας δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

-Βόμβα στον σχεδιασμό του. προγράμματος η συρρίκνωση των εξαγωγών αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής.

-Βόμβα ο συνολικός εκτροχιασμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αφού ο αρχικός στόχος των 3,56 δις του προυπολογισμού του ΄14, αναμορφώθηκε εν πρώτοις στα 2,5 δις. μετέπειτα στο 1,5 δις. αργότερα στο 1 δις. αλλά τελικά μάλλον δεν θα επιτευχθεί ούτε αυτός. αφού το επτάμηνο έχουν εισπραχθεί μόλις 300 εκ. , ενώ για την τριετία ΄11-΄14 τα έσοδα από το πρόγραμμα αντί για 5,1. θα κλείσουν στα 3 δις.

-Βόμβα το 1,7 δις ανεξόφλητων οφειλών στη ΔΕΗ.

-Βόμβα η υποβάθμιση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις από 26,3 δις στα 21 δις ως το ΄22.

-Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας η ανεργία που έχει θέσει εκτός παραγωγής, εκτός μάχης, που έχει θέσει στο περιθώριο τόσους συμπολίτες μας.

-Δημοσιονομική βόμβα στον προυπολογισμό οι δικαστικές αποφάσεις που αναιρούν, που ακυρώνουν μέτρα του μνημονίου κρίνοντας τα αντισυνταγματικά, δικαιώνοντας δικαστικούς, ένστολους , πανεπιστημιακούς δημιουργώντας νέες δημοσιονομικές ανάγκες.

-Βόμβα η έκρηξη των κόκκινων δανείων που αντιστοιχούν στο μισό ΑΕΠ της χώρας.

-Δηλώσεις βόμβες από ευρωπαίους αξιωματούχους, εκθέσεις βόμβες του ΟΟΣΑ και διαφόρων οίκων που ζητούν εμμέσως και αμέσως περισσότερες θυσίες από απελπισμένους.

-Βόμβα η διεύρυνση των χρηματοδοτικών κενών στις συνομιλίες με την τρόικα.

Κάποια στιγμή όμως, κάποιοι πρέπει να μας εξηγήσουν, ή μάλλον να ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ, για το πως και γιατί η χώρα αποτελεί αποθήκη οικονομικών βομβών.

Όλες αυτές οι βόμβες είναι τοποθετημένες από τις επιλογές αυτών που παίρνουν και αυτών που υλοποιούν τις αποφάσεις. Δεν τις τοποθέτησε κάποιος τρομοκράτης, δεν μπορεί να πέφτουμε από τα σύννεφα με την διαπίστωση της ύπαρξης τους και δεν μπορεί να μην κάνουμε κάτι για την απενεργοποίησή τους.

Κάποιοι έφτιαξαν ένα «πρόγραμμα». Κάποιοι. ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως το. υλοποιούν, ή τουλάχιστον έτσι. λένε ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ του προγράμματος και οι «αξιολογητές» της πορείας του. 

Πλεόνασμα λοιπόν. υπάρχει. Πλεόνασμα. βομβών. «Βόμβες» παντού. Αυτό είναι ουσιαστικά το πλεόνασμα της οικονομίας μας. Αυτό θα καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν πάλι και τις τρύπες της οικονομίας."


* O κ. Ευθύμης Μαραμής έχει διατελέσει επιχειρηματίας μεταποίησης μετάλλου, τουριστικών υπηρεσιών, ενώ σήμερα ασχολείται με επενδύσεις. Είναι ανεξάρτητος αναλυτής της Αυστριακής σχολής οικονομικών και κοινωνικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα στην ενότητα ΜΕ ΑΠΟΨΗ

 • 19/12  Ολίγα περί κοινωνικής δικαιοσύνης στην ΕΕ- Συμεών Ρωμύλος
  Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό θα είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης τον 21ο Αιώνα, ενώ το ιδανικό σύστημα δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη.
 • 18/12  Το βαλς του αποχαιρετισμού- Αλέξανδρος Φιλιππίδης
  Αν δεν αλλάξει η ποιότητα των Ελλήνων βουλευτών, μεγάλες αλλαγές μην περιμένετε. Η μεγάλη αλλαγή θα αρχίσει από το κεφάλι. Και μόνο με το πολιτικό παράδειγμα από πάνω προς τα κάτω, θα επανέλθει η εμπιστοσύνη και η καλή πίστη των πολιτών προς τους πολιτικούς τους.
 • 17/12  Πενία εφαρμογές κατεργάζεται- Δέσποινα Λιμνιωτάκη
  Οι διαμαρτυρίες στη χώρα μας γίνονται σε κλίμα ακραίας πόλωσης: μια κατηγορία ανθρώπων πάντα απορρίπτει ασυζητητί οτιδήποτε νεωτεριστικό, κάθε καινοτόμα πρόταση ή μεταρρυθμιστική ιδέα.
 • 16/12  Που είναι οι φιλελεύθεροι;- Χρήστος Λαδάς
  Όσο και αν συνηθίζουμε να λέμε ότι οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς έχουν πλέον υποχωρήσει, κάτι τέτοιο είναι εν μέρει μόνο αληθές. Γεγονός είναι ότι υφίστανται έστω και μετασχηματισμένες.
 • 15/12  Την ύστατη έστω στιγμή- Περικλής Σ. Βαλλιάνος
  Σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει από καιρό ότι θέλει συναινετική εκλογή προέδρου δημοκρατίας από την παρούσα βουλή και συνεννόηση των κομμάτων για εθνική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση μέσα στο ευρώ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 • 12/12  Για ποια ελληνική αγροτική παραγωγή μιλάμε;- Νάσος Χρυσίνας
  Οι περισσότεροι που δεν ανήκουν στον αγροτικό χώρο έχουν μια βαθιά άγνοια των σύγχρονων δεδομένων συνοψίζοντας τις όποιες γνώσεις τους στο δίπτυχο “επιδοτήσεις“ και “παραδοσιακοί καλλιεργητές“.
 • 11/12  Φούσκα ομολόγων;- Θεοδόσης Μπουντουράκης
  Ας υποθέσουμε ότι έχετε κάποιες οικονομίες στην άκρη, τις οποίες ακόμα δεν άρπαξε η εφορία! Θα επενδύατε λοιπόν τα χρήματά σας για δέκα χρόνια με απόδοση 0,7%; Δηλαδή να επενδύσετε 100 ευρώ, για να κερδίζετε 70 σεντς το χρόνο. Ούτε καν ένα ευρώ;
 • 10/12  Γιατί ο Βαρουφάκης "αδειάζει" τον Τσίπρα- Ανδρέας Ζαμπούκας
  O Βαρουφάκης αιφνιδίασε με την ειλικρίνεια της άποψης πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο μία επιλογή, ως κυβέρνηση. Να κλείσει κατάμουτρα το τηλέφωνο στον Ντράγκι για να μην προλάβει αυτός. Ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστεύει ότι ύψιστη αποστολή του Τσίπρα είναι να ανακατέψει την τράπουλα στην Ένωση...
 • 09/12  Ενταξη στο Δι-Ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο- Βασίλης Αναστασίου
  Είναι και αυτό ελληνικό παράδοξο, ιδιομορφία, ενώ ο κόσμος χάνεται, ο ένοχος πολιτικός κόσμος που δεν έχει λογοδοτήσει ακόμα και επιμένει να κάνει πως διοικεί, να... κτενίζεται, απασχολούμενος μόνο για την Εξουσία, αδιαφορώντας για το κύριο και μοναδικό μέλημα της Ανάπτυξης...
 • 08/12  Η κουζίνα της απόφασης: τρεις απαντήσεις σε τρία ερωτήματα- Γιώργος Κωστούλας
  Η απόφαση, ένα καθημερινό δοκιμαστήριο ευθυκρισίας και αποτελεσματικότητας που κρατεί ξάγρυπνους, σε κυλιόμενη βάση όλους τους μάνατζερ, απανταχού. Πώς να επιβιώσεις; Οι δικές μου τρεις απαντήσεις σε τρία από τα πολλά ερωτήματα.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια