Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Διαμάντια στα αποκαΐδια

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Άγη Βερούτη

Σήμερα γράφω για κάτι που δεν έχω ξαναγράψει ποτέ. Για κάποιες ελληνικές εταιρείες άξιες θαυμασμού.

Πριν λίγες ημέρες έτυχα σε μια συζήτηση για το πόσο καλές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών έχουν κάποιες γνωστές ξένες εταιρίες διαδικτυακού εμπορίου, και πόσο κακές έχουν οι ελληνικές σε σύγκριση με τις πρώτες. Αυτό λέγω πως είναι απλά ανακρίβεια, για να μη πω πως είναι ψέμα.

Φυσικά ανέβασα πίεση, καθώς είναι γνωστό το πόσο αντίξοες είναι οι συνθήκες στις οποίες πρέπει να επιβιώσουν οι ελληνικές εταιρείες, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι επαρκής δικαιολογία για κακή εξυπηρέτηση των πελατών τους από κανέναν.

Στην πραγματικότητα, παρά την κρίση, παρά την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, παρά τα εμπόδια που βάζει το αδηφάγο ελληνικό κράτος, υπάρχουν στην Ελλάδα εταιρείες διαμάντια! Ελληνικές εταιρείες με δυνατότητα να ανταγωνιστούν οποιοδήποτε παγκόσμιο κολοσσό και να βγουν καλύτερες!

Δεν γράφω λοιπόν κάποια success stories για το πόσο καλά είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά για το μεράκι και την τεχνογνωσία, την προσπάθεια, το μόχθο και τελικά το εξαιρετικό αποτέλεσμα που αυτές οι Ελληνικές εταιρείες φέρνουν.

Ένα πασίγνωστο τέτοιο παράδειγμα είναι η εταιρία καλλυντικών Κορρές, που εξάγει σε δεκάδες χώρες και έχει πελατολόγιο που ζηλεύουν οι μεγαλύτερες πολυεθνικές. Άλλη επίσης πασίγνωστη εταιρεία με εξαιρετική θέση στην παγκόσμια αγορά είναι η Follie-Follie, με καταστήματα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, και πωλήσεις απλά παντού!

Όσον αφορά όμως την διαδικτυακή πώληση, το μυαλό μου πήγε αμέσως στην www.myshoe.gr, που ψάχνοντας λίγο έμαθα ότι είναι νούμερο 5 διαδικτυακό κατάστημα στην Ελλάδα σε μέγεθος πωλήσεων, αλλά είναι το μεγαλύτερο αμιγώς διαδικτυακό, χωρίς τεράστιες υπεραγορές σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Η εμπειρία μου ως πελάτης τους με κάνει να αναφέρω την myshoe. Αγοράζοντας παπούτσια εδώ και 3 χρόνια από εκεί για τα παιδιά μου και για εμένα, έχω επιλογή από χιλιάδες προϊόντα που δεν χωράνε σε κανένα μαγαζί, σε 2 μέρες έχω τα παπούτσια στο γραφείο μου χωρίς να πληρώσω για τον κούριερ ενώ οι ξένοι σχεδόν πάντα θα με χρεώσουν μεταφορικά, πληρώνω με αντικαταβολή ενώ κανένα eshop του εξωτερικού δεν μου στέλνει παπούτσια αν δεν χρεώσουν την πιστωτική μου κάρτα, και αν δεν μου αρέσει κάτι το στέλνω πίσω για να πάρω άλλο ή τα χρήματά μου, πάλι χωρίς να πληρώσω τον κούριερ!

Αν αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση πελατών, τότε δεν ξέρω τί είναι παρά το γεγονός ότι έζησα σχεδόν 20 χρόνια της ζωής μου στο “βασίλειο” της εξυπηρέτησης πελατών, τις ΗΠΑ...

Είχα ακούσει για βραβεία που είχαν πάρει, οπότε το πρωί έκανα ένα τηλεφώνημα στην εταιρεία, και ένας ευγενέστατος κύριος μου έστειλε πληροφορίες για 4 Ελληνικά και Διεθνή βραβεία που έχουν πάρει σε ισάριθμα χρόνια και μου έστειλε, όπως του ζήτησα, μια φωτογραφία από τις αποθήκες τους που τράβηξε ο ίδιος για μένα με το κινητό του, όπου έχουν εκατοντάδες χιλιάδες παπούτσια. Βέβαια όπως ανακάλυψα δεν είναι καινούργια εταιρεία, αλλά μετράει 60 χρόνια και 3 γενιές, με 400.000 πελάτες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.


Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά μόνο θα πω ό,τι μου είπε ο άνθρωπος που μίλησα: Ο στόχος τους είναι να έχει κάθε πελάτης τους, είτε μένει σε μεγάλη πόλη είτε σε μικρό χωριουδάκι, τη δυνατότητα να αγοράσει τα παπούτσια του από μια τεράστια επιλογή, με κόστος μικρότερο από όσο έχει ξανά ποτέ αγοράσει παπούτσια, και χωρίς να χρειαστεί να περιμένει.

Στο τέλος της κουβέντας μας ανακάλυψα ότι ο κύριος που μίλησα είναι ο 34χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας Νικόλας Μίνογλου!

Ένας φίλος, ο Βαγγέλης Αχιλλόπουλος, πριν 2 μήνες ξεκίνησε ένα startup, με χρήματα 100.000 ευρώ από venture capital. Δουλεύοντας σκληρά 16 ώρες την ημέρα 4 ομάδες των 12 ανθρώπων, όλοι Έλληνες μηχανικοί, έφτιαξαν την καλύτερη συσκευή αποθήκευσης ψηφιακής κινηματογράφησης στον κόσμο: το “Thunderpack”, με δυνατότητα αποθήκευσης 40 Terrabytes υψηλής ποιότητας ψηφιακού φιλμ και εργαλεία επεξεργασίας εικόνας, με αυτονομία 8 ωρών. Όλο αυτό είναι συμπιεσμένο σε ένα βαλιτσάκι 23 κιλών, που χωράει στο αεροπλάνο και μεταφέρεται οπουδήποτε γίνονται γυρίσματα ταινιών στον κόσμο. Πελάτες του θα είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ταινιών του Χόλιγουντ και του υπόλοιπου κόσμου. 
Made in Greece φίλε!
Made in Greece!

Για να μην γρινιάζουμε λοιπόν ότι υπάρχουν μόνο κακές εταιρίες στην Ελλαδίτσα μας της κρίσης και να μην νομίζουμε ότι η χλόη είναι πιο πράσινη από την άλλη πλευρά του φράχτη.

Ναι, όντως επιχειρηματικά ή Ελλάδα έχει περάσει από την κόλαση του Δάντη, αλλά συνεχίζουμε να παράγουμε διαμάντια μέσα στα αποκαΐδια, για κανέναν άλλο λόγο παρά γιατί μπορούμε!

Έτσι.
 
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos (http://www.twitter.com/Agissilaos)
 
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα στην ενότητα ΜΕ ΑΠΟΨΗ

 • 17/09  Aφήστε μας καλύτερα, μόνους…- Ανδρέας Ζαμπούκας
  Ο “φετιχισμός“ του αποτελέσματος δεν αποφέρει τη βελτίωση που κάποιος οραματίζεται για το εγχείρημα. Το να προσπαθείς δηλαδή, να πετύχεις κάτι που σου επιβάλλεται, χωρίς να έχεις πειστεί γα τη χρησιμότητα του, είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρεις. Μπορεί να δείχνεις ότι έφτασες στο στόχο αλλά το πιθανότερο είναι ότι προσποιείσαι.
 • 16/09  Μπροστά στο αδιέξοδο κατεύθυνσης και επιλογής- Κατερίνα Πάντα
  Έτσι όπως πάει η Ευρωζώνη, θα δει και τη Γαλλία να γίνεται έρμαιο των αγορών. Ο κοινός πυλώνας με τους Γερμανούς θα καταρρεύσει ή θα αναδείξει μια Λεπέν. Ακολουθώντας αυτούς η κυβέρνηση, θα έχει την ίδια καταλήξη και δύσκολα θα βγάλει τη θητεία. Μόνος λόγος ελπίδας, μια επιτυχής απομείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Υπάρχει κανείς να τα πραγματοποιήσει; Και ποιον να εμπιστευθείς;
 • 15/09  Μονορέιλ και νέο ρυμοτομικό σχέδιο- Βασίλης Αναστασίου
  Η συγκοινωνία στον Πειραιά θα είναι πολύ δύσκολη αν παραμείνει όπως είναι τώρα, όταν αναγκαστικά τα μεγάλα φορτηγά φορτωμένα με containers διέρχονται μέσα από το κέντρο, όσο και αν το τραίνο προς το Θριάσιο θα αποσυμφορήσει κάποτε την έξοδο από το λιμάνι προς άλλη κατεύθυνση.
 • 12/09  Η επιχειρηματική αποτυχία στην Ελλάδα- Παναγιώτης Παπαδόπουλος
  Εάν ανατρέξει κάποιος στην ιστορία των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματιών στον κόσμο, θα διαπιστώσει ότι πάρα πολλοί από αυτούς, έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχουν χρεοκοπήσει χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την μετέπειτα πορεία τους. Διάβαζα προ καιρού, ότι σύμφωνα με τις στατιστικές, οι μεγαλύτεροι και πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο, έχουν στο ενεργητικό τους έναν μέσο όρο 4,3% χρεοκοπιών.
 • 11/09  Κεφάλαιο και χρήμα στον πλανήτη των πιθήκων- Ευθύμης Μαραμής
  Το σύνηθες λάθος των περισσότερων σοσιαλιστών ή/και φιλελεύθερων του γλυκού νερού, είναι πως μπερδεύουν την αιτία με το αποτέλεσμα. Έτσι κάπως καταλήγουν σε συμπεράσματα εσφαλμένα εν τη γενέσει τους, όπως για παράδειγμα στο θέμα των ΕΣΠΑ, των επιδοτήσεων και συνολικά των πρακτικών αναδιανομής μέσω κεντρικού σχεδιασμού.
 • 10/09  Σήφης για Πρόεδρος Δημοκρατίας…- Ανδρέας Ζαμπούκας
  Το πολιτικό σύστημα διδάσκει παντού σκοπιμότητα και αμοραλισμό. Είναι φανερό πλέον, ότι συγκρατούνται οριακά να μην ξεφύγουν σε χονδροειδείς γραφικότητες. Έχουν ήδη διαλύσει νόμους, θεσμούς, σύμβολα και προχωρούν ακάθεκτοι στην αποδόμηση της Δημοκρατίας. Δεν ήταν πάντα τόσο “γλαφυρή“ η επιλογή του προσώπου για την Προεδρία...
 • 09/09  Είναι διαχειρίσιμος ο Κόσμος του 2050;- Σωτήρης Καμενόπουλος
  Ο κόσμος του 2050 θα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος με τα σημερινά δεδομένα και τα υπάρχοντα “εργαλεία παγκόσμιας διαχείρισης“. Από κάθε άποψη: οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική/θρησκευτική, (γεω)πολιτική και τεχνολογική. Τα μέχρι σήμερα ιδεολογικά ρεύματα τα οποία έχουν “κυβερνήσει“ κατά περιόδους τον κόσμο ) αλλά και τα θρησκευτικά ρεύματα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
 • 08/09  Ολίγα περί ανάπτυξης- Συμεών Ρωμύλος
  Η συζήτηση για ανάπτυξη γίνεται συνήθως με αναφορά στην αύξηση του ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥ Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) δηλαδή του συνόλου προϊόντων και υπηρεσιών, που παράγονται εντός της χώρας, σε ένα έτος. Εάν από το ΑΕΠ αφαιρεθούν οι αποσβέσεις των παγίων που “αναλώθηκαν“ για την δημιουργία του, προκύπτει το ΚΑΘΑΡΟ Εθνικό Προϊόν. Χοντρικά, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι αποσβέσεις είναι 10% του Ακαθάριστου ΕΠ και το Καθαρό ΕΠ είναι, αντίστοιχα, 90% του ΑΕΠ.
 • 05/09  Επίσπευση της περάτωσης των δυο σιδηροδρομικών αξόνων- Βασίλης Αναστασίου
  Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τους ίδιους πολιτικούς, ύστερα από 4 χρόνια εξαθλίωσης του μισού πληθυσμού και καταστροφής των ιδιοκτητών κατοικίας, ξαναγυρίσαμε μετά τις εκλογές στην ίδια κατάσταση. Με την Οικονομία σε πλήρη αδυναμία να παράγει ΑΕΠ, τώρα χωρίς δανεικά. Το αποτέλεσμα ήταν, κάθε Δημόσιο Έργο να έχει σταματήσει, μένοντας ατελείωτο...
 • 04/09  Στη μάχη των γενεών, χάνει το μέλλον- Άγης Βερούτης
  Εντός του 2015 ο αριθμός των συνταξιούχων αναμένεται να φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 3,2 εκατομμυρίων συνταξιούχων, με περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια συντάξεις! Βέβαια η Ελλάδα έχει λιγότερο από 2 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 65, εκ των οποίων δεν παίρνουν και όλοι σύνταξη! Αλλά ποιος ασχολείται με τέτοια ποταπά;
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια