Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Με ποιον θα κάνει ρήξη ο Βαρουφάκης;

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Ανδρέα Ζαμπούκα 

Ο Βαρουφάκης βρέθηκε στα Χανιά και ανταποκρίθηκε με θέρμη, στις δηλώσεις στήριξης του «λαού» του. Ζήτησε κιόλας, με την «δημιουργική ασάφεια» που τον διακρίνει, στήριξη και μετά τη «ρήξη». Και φυσικά, ξεκινήσαμε όλοι τις ερμηνείες  του «χρησμού» που η σύγχρονη εθνική μας «Πυθία» ξεστόμισε. 

Πριν όμως, ξεκινήσουμε την αποκωδικοποίηση του μηνύματος θα πρέπει να αναζητήσουμε  αν μιλούσε ο «υπεύθυνος» ΥΠΟΙΚ, ως μέλος της κυβέρνησης ή ο γεννημένος «επαναστάτης» Γιάνης, που είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για συγκρούσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα θα μας διαφωτίσει. Αρκεί βέβαια, να λάβουμε αυτή υπόψη και όχι τους αφηγηματικούς συνειρμούς  που χαρακτηρίζουν τον πολιτικό λόγο, κυρίως μετά τις εκλογές. 

Στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει πρόθεση για έξοδο της χώρας από την Νομισματική Ένωση. Κανείς από τους Ευρωπαίους δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια πρώτη τρύπα στον μεγάλο κουμπαρά, ενόψει μάλιστα σημαντικών μοχλεύσεων και αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν τεράστια υπομονή μέχρι να λογικευτούν οι μαθητευόμενοι μάγοι της Ελλάδας. 

Δεν θα μείνουν όμως με σταυρωμένα χέρια. Πρώτον, θα εξασφαλίσουν τη στήριξη των τραπεζών για να μην καταρρεύσουν και δεύτερον, θα εκβιάζουν συνεχώς με τον εξαναγκασμό, στη στάση εσωτερικών πληρωμών. Το πλήγμα βέβαια, για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλο αλλά δεν μένουν και πολλές επιλογές. Γεγονός αποτελούν οι πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες ως αποτέλεσμα της αδυναμίας ελληνικών επιχειρήσεων να προπληρώσουν και μάλιστα τοις μετρητοίς το συνολικό τίμημα των παραγγελιών τους.

Έτσι, περιμένοντας ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις, θα οδηγήσουν στον «εξευρωπαϊσμό» του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει βέβαια, να κρατήσει την εξουσία. Γιατί κάποια στιγμή, θα τελειώσει η «επαναστατική» περίοδος και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Αυτές όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα αρέσουν στο «λαό» που άλλα περίμενε και άλλα θα δει να του συμβαίνουν. 

Από την άλλη, τα ποσοστά των Ελλήνων που δεν θέλουν να απαρνηθούν το ευρώ είναι από τα πιο υψηλά της ευρωζώνης. Ο σούπερ Γιάνης λοιπόν, γνωρίζει καλά ότι δεν τον εξουσιοδότησε κανείς για καμία ρήξη. Έχει φαντάζομαι, επίγνωση πως το κόμμα στο οποίο στρατεύτηκε, κέρδισε τις εκλογές από την εκδικητικότητα του ελληνικού λαού απέναντι στους «Σαμαροβανιζέλους» και όχι από επιθυμία σύγκρουσης με τους εταίρους. 

Άρα λοιπόν, καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστατήσει η Ελλάδα από τους κόλπους μιας ευρωπαϊκής οικονομίας που αποτελεί για κάθε ελληνική εξουσία, τη μεγάλη «αγελάδα». Που είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να προσφερθεί και να «θρέψει» τα άδεια ελληνικά ταμεία. Δεν είναι τόσο κορόιδα στον ΣΥΡΙΖΑ να απαρνηθούν την δεδομένη στήριξη για να κυβερνήσουν. Εδώ, μέχρι εθνικόφρονες έγιναν, με την Ευρώπη θα τσακωθούν; Δεν είναι τόσο αφελείς. Αρκεί, να βρεθεί βέβαια, ο κατάλληλος μηχανισμός  να αλλάξει ο τρόπος της επικοινωνίας με την κοινωνία, που θα θυμώσει πολύ αν βρεθεί σε μεγαλύτερο αδιέξοδο. 

Kαταλήγοντας, μάλλον ο Γιάνης  εννοούσε την προσωπική του ρήξη με την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι κι αλλιώς, η φανατική «θαυμάστρια» του είπε «σε στηρίζουμε». Και αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ένας γνήσιος νάρκισσος, σε κάθε ερώτηση, αφορμάται από το απέραντο εγώ του, εύκολα καταλαβαίνει τον προσωπικό αυθορμητισμό του. Οπότε, το πιθανότερο είναι να χάσουμε αργά ή γρήγορα την ευχαρίστηση του «βαρουφάκειου θεάματος» από θέση εξουσίας και να το απολαμβάνουμε πια, ως εξτρεμιστικό θεωρητικό φαινόμενο από την προφυλαγμένη καρέκλα της ακαδημαϊκής κριτικής. 

Αναμένουμε λοιπόν, γενικώς, επαναστάσεις, ρήξεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έως ότου προσαρμοστούν όλοι στον πεζό και άχαρο ρεαλισμό της κανονικότητας. Αυτής που την αποζητούν με «καπιταλιστικό στίγμα» οι «ξενέρωτοι» της δημιουργίας και την αποστρέφονται μετά βδελυγμίας οι χαρισματικοί «επαναστάτες» της θεωρίας...

azampoukas@gmail.com

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 26/03  Ο νομισματικός σοσιαλισμός του ευρώ- Ευθύμης Μαραμής
  O Friedrich August von Hayek, σε ένα από τα τελευταία του έργα το 1978 (denationalization of money - the argument refined), υποστήριξε την πλήρη απελευθέρωση της έκδοσης χρήματος από την αγορά. Παράλληλα, έκανε και κάποιες παρατηρήσεις για την σχεδιαζόμενη εκείνη την εποχή ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.
 • 24/03  H ατιμώρητη “φοροδιαφυγή” της διαφθοράς- Κωνσταντίνος Παπακασόλας
  Η φοροδιαφυγή λοιπόν, είναι τέχνασμα, με το όποιο καμουφλάρεται με απαράδεκτο τρόπο το πρόβλημα του αδήλωτου πλούτου, με συνέπεια τη στόχευση μονό της ιδιωτικής μικροπαραοικονομίας, και την άφεση της εγκληματογενούς και της προερχομένης από την διαφθορά.
 • 23/03  Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και...- Ανδρέας Ζαμπούκας
  Υπουργέ Κατρούγκαλε καταλαβαίνεις τι λες; Σε τι ακριβώς αντιπαραθέτεις επιχειρήματα; Στο ότι το γραφείο σου έχει ανοίξει δουλειές δημοσίου με όλη την Ελλάδα; Με διεκδικητές προσλήψεων, με δήμους και οργανισμούς; Προσπαθείς να μας πείσεις να μην ανησυχούμε επειδή χρόνια χειρίζεσαι υποθέσεις που εξαρτώνται από το υπουργείο του οποίου τη διοίκηση ανέλαβες τώρα;
 • 20/03  Γίνεται "όχι λιτότητα" χωρίς παραγωγή;- Βασίλης Αναστασίου
  Στα λεξικά για το αντίθετο της λιτότητας προτείνεται η Αφθονία, καθώς και άλλα παρεμφερή ουσιαστικά. Ελπίζουμε η Σπατάλη, το Περιττό, να μην είναι τα αντίστοιχα επιθυμητά ουσιαστικά όσων ζητάνε επίμονα “όχι λιτότητα“. Αλλά πώς επιτυγχάνεται η αφθονία και πού οφείλεται το Όχι;
 • 19/03  Πρέπει η Κυβέρνηση να κυβερνήσει- Στράτος Σιμόπουλος
  Η ανάλυση των προβλημάτων και ο σχεδιασμός επί χάρτου των λύσεων είναι μία διαδικασία με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από το πλέγμα των ενεργειών, που απαιτεί η δράση. Η παραδοχή αυτή αφορά κάθε οργανισμό είτε πρόκειται για επιχείρηση ή για δημόσια υπηρεσία, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την Κυβέρνηση.
 • 18/03  Ρουμανία 2015: Το ποτάμι της κάθαρσης δεν γυρίζει πια πίσω…- Ηλίας Παπαγεωργιάδης
  Το σίγουρο είναι ότι η εκστρατεία κάθαρσης στη Ρουμανία ξεκίνησε τουλάχιστον από τις αρχές του 2011. Τότε, μετά από αναμονή και αγώνες ετών, η Ρουμανία εισέπραξε εκ νέου την άρνηση των Ευρωπαίων για την είσοδό της στη ζώνη Schengen (από εκεί που εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να βγούμε...).
 • 17/03  Ο μύθος της κοστολόγησης και η απάτη του τραπεζικού συστήματος- Ευθύμης Μαραμής
  Η αυστριακή θεωρία της κατανομής κεφαλαίων και εργασίας είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους της αγοράς. Αν η καταπολέμηση της ανεργίας από μόνη της ήταν το κλειδί της οικονομικής ανάπτυξης, τότε θα ήταν απόλυτα λογικό να δημιουργήσουμε το συντομότερο δυνατό κάθε είδους θέση απασχόλησης.
 • 16/03  Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας- Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης
  Η σημερινή κυβέρνηση έχει πετύχει ποσοστά αποδοχής και συσπείρωσης της κοινής γνώμης πρωτόγνωρα για την πολιτική ιστορία του τόπου. Είναι άξιο να σημειωθεί ότι αυτά σημειώνονται την στιγμή ακριβώς που ακολουθεί, τουλάχιστον στα λόγια, μία καθόλου ρεαλιστική διεκδικητική τακτική...
 • 13/03  Αντισυνταγματικές οι εισφορές του ΟΑΕΕ- Γιάννης Μανιάτης
  Τι είναι οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών; “Δημόσια βάρη“ όπως σημειώνουν όλοι οι νομικοί ή πιο απλά “φόροι“, όπως τις χαρακτήρισε σχετικά πρόσφατα, ο νέος Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κος Ρωμανιάς.
 • 12/03  Γιατί κανείς δεν θα φέρει τα λεφτά του πίσω- Ανδρέας Ζαμπούκας
  Είμαστε μια κοινωνία που συνηθίζει να υποδύεται ρόλους. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο λόγο, οι περισσότερες συζητήσεις σκηνοθετούνται σε σενάρια ηθικολογίας και επιδίωξης του δέοντος, ενώ αρνούμαστε πεισματικά να δούμε τον ον. Πώς να το πω πιο απλά; Δεν μιλάμε για αυτό που γίνεται αλλά γι΄ αυτό που θα πρέπει να γίνεται.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια