Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Σεπ-2018 00:02

  10 χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Μαστρογεωργίου 

  Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί την 10ετή επέτειο από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Με πολλούς τρόπους, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει καταστεί πιο σταθερό μέσα από τα έκτακτα μέτρα σταθεροποίησης που λαμβάνονται μετά το 2008. Ωστόσο, μπορεί οι παλιοί κίνδυνοι να εκλείπουν, αλλά εμφανίζονται νέοι στη θέση τους.

  1. Το παγκόσμιο χρέος εξακολούθησε να αυξάνεται, με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται πιο πολύ κατά 31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

  πιν


   
  Κάτω από τον εν λόγω τίτλο κρύβονται σημαντικές διαφορές ως προς το ποιος έχει δανειστεί, από πού και τη δομή του εκάστοτε χρέους. Οι κυβερνήσεις στις προηγμένες οικονομίες έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας 31 τρισεκατομμύρια δολάρια στα βιβλία λογαριασμών τους.  Αλλά και  το χρέος των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών έχει αυξηθεί σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Μόνο η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας αύξησης του χρέους από την κρίση και μετά. Τα νοικοκυριά έχουν μειώσει το χρέος τους στις χώρες που υπέστησαν την κρίση, αλλά το χρέος συνεχίζει την αύξουσα πορεία του σε μια σειρά άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Κίνα. Ο δανεισμός των μη τραπεζικών επιχειρήσεων αυξάνεται, μεταξύ άλλων από τις αγορές εταιρικών ομολόγων, τα ιδιωτικά πιστωτικά ταμεία, τους μη τραπεζικούς δανειστές ενυπόθηκων δανείων.

  2. Οι τράπεζες είναι ασφαλέστερες αλλά λιγότερο κερδοφόρες.

  πιν


   
  Την τελευταία δεκαετία, οι τράπεζες αύξησαν αρκετά το ποσό του κεφαλαίου και των ρευστών διαθεσίμων που κατέχουν, μειώνοντας τον κίνδυνο αφερεγγυότητας. Αλλά πολλές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε προηγμένες οικονομίες δεν έχουν βρει κερδοφόρα νέα επιχειρηματικά μοντέλα σε μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και νέων ρυθμιστικών καθεστώτων.

  Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από την κρίση και τώρα βρίσκεται κάτω από το κόστος των ιδίων κεφαλαίων. Αυτό αυξάνει την πίεση στις τράπεζες να αναθεωρήσουν το μείγμα προϊόντων τους, να υιοθετήσουν ψηφιακές λύσεις και να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους. 

  3. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι λιγότερο διασυνδεδεμένο - και άρα λιγότερο ευάλωτο στη μετάδοση μίας κρίσης. 

  πιν

   
  Οι συνολικές διασυνοριακές ροές κεφαλαίων μειώθηκαν πάνω από 50% από την αρχή του 2007. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο της διεθνούς ροής κεφαλαίων, μια τάση που προάγει τη σταθερότητα. Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες ανισορροπίες μεταξύ των χωρών έχουν μειωθεί.

  4. Ωστόσο, μερικοί κίνδυνοι καραδοκούν, όπως το αυξανόμενο χρέος των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

  πιν


   
  Τρεις γνωστές πηγές κινδύνου παραμονεύουν:

  Πρώτον, το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 39 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η αύξηση του εταιρικού χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο ιδίως όταν είναι σε ξένα νομίσματα. Δεύτερον, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σε νέα υψηλά επίπεδα. Τρίτον, το χρέος της Κίνας έχει αυξηθεί ραγδαία, ιδίως στον τομέα των ακινήτων, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα δάνεια που προέρχονται από το μη τραπεζικό σύστημα της "σκιώδους τραπεζικής".

  Ο κόσμος είναι γεμάτος άγνωστους παράγοντες, όπως η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιακή απασχόληση κλπ. Καθώς οι συλλογικές αναμνήσεις μας του 2008 εξασθενούν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Αν ένα μάθημα πήραμε εδώ και 10 χρόνια,  είναι η σημασία της επαγρύπνησης όταν τα πράγματα πάνε καλά...

  * Ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων