Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Αυγ-2018 00:05

  Η ρύθμιση του χρέους έως το 2032 κόστισε στην Ελλάδα επιπλέον 13 δισ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Στέλιου ΟρφανάκηΝικήτας Παπαντωνίου και Νικήτα Παπαντωνίου

  Από τον επίσημο λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο twitter στις 21 Αυγούστου του 2018 μεταξύ άλλων πανηγυρισμών αναγράφηκε ότι: "Ρύθμιση χρέους ως το 2032. Η Ελλάδα γλυτώνει 50 δισ. ευρώ συνολικά". Σκοπός της παρούσας ανάλυσης μας είναι να υπολογίσουμε πόσα δισεκατομμύρια ευρώ μας κόστισε ή πόσα κερδίσαμε από τη συμφωνία που έγινε στις 21 Ιουνίου 2018 μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδος. Δεσμευόμαστε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όσο πιο απλή γλώσσα μπορούμε, ώστε ο καθένας και η καθεμία που θα μας διαβάσει να κατανοήσει τη μελέτη μας.

  Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή, η Ελλάδα από το 2010 έως σήμερα έχει λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους οικονομική βοήθεια αξίας 245,7 δισ. ευρώ κυρίως για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της. Το ποσό αυτό μας δόθηκε τμηματικά  μέσω ειδικών προγραμμάτων βοήθειας, τα γνωστά μας μνημόνια. Από τη βοήθεια αυτή, τα 194,7 δισ. ευρώ δόθηκαν στα πλαίσια των Μνημονίων Ι και ΙΙ, ενώ τα 65,2 δισ. ευρώ, αν ληφθούν υπόψιν οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(Δ.Ν.Τ), δόθηκαν στα πλαίσια του Μνημονίου ΙΙΙ.

  Επιπλέον από το Δ.Ν.Τ εξαιτίας των δύο πρώτων μνημονίων έχουμε πάρει 32,1 δισεκατομμύρια ευρώ, με την τελευταία εκταμίευση να γίνεται αρχές του 2014, ενώ στο Μνημόνιο ΙΙΙ το Δ.Ν.Τ δεν εκταμίευσε ούτε ένα ευρώ. Συνολικά η Ελλάδα μέχρι τη λήξη του Μνημονίου ΙΙΙ έχει πάρει από Ευρώπη και Δ.Ν.Τ το ποσό των 273,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι σήμερα στα 359,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Για να φθάσουμε σε συμπεράσματα θα απαντήσουμε σε δύο υπό – προβλήματα. Το πρώτο αναφέρεται στον υπολογισμό του συνολικού κόστους εξυπηρέτησης πριν τη συμφωνία της 21ης Ιούνη του 2018 ενώ το δεύτερο αναφέρεται στον υπολογισμό του συνολικού κόστους εξυπηρέτησης μετά τη συμφωνία της 21ης Ιούνη του 2018. Η διαφορά σε ευρώ που θα προκύψει από τη λύση των δύο υπό-προβλημάτων θα μας δώσει ακριβώς πόσα επιπλέον θα πληρώσουμε σε δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ήδη γνωρίζετε γιατί σας το μαρτυρήσαμε παραπάνω.

  Ξεκινώντας την επίλυση του πρώτου υπό-προβλήματος και σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ) το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μας σε ταμειακή βάση (Ε.Κ.Ε.ΔΗ.Χ) πριν τη συμφωνία βρισκόταν στα 1,7%, ενώ η διάρκεια μέσης ωρίμανσης του συνολικού χρέους της χώρας ήταν στα 18,1 έτη. Το συνολικό χρέος της Ελλάδος πριν τη συμφωνία ήταν 344,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπότε το κόστος εξυπηρέτησης του συνολικού χρέους της Ελλάδος πριν τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου 2018 διαμορφωνόταν στα 110,7 δισεκατομμύρια ευρώ. (Δείτε συμπληρωματικά και τα στοιχεία του ΠΙΝΑΚΑ 1)

  πιν

  Προχωρώντας στην επίλυση του δεύτερου υπό-προβλήματος υπολογίσαμε το νέο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους σε ταμειακή βάση(Ε.Κ.Ε.ΔΗ.Χ) που πέφτει στο 1,68% από το 1,7% που ήταν πριν τη συμφωνία, ταυτόχρονα κάνουμε τις υποθέσεις ότι η κυβέρνηση θα εξοφλήσει μέσα στο 2018 ποσό 3,3 δισ. ευρώ προς το Δ.Ν.Τ. και ότι θα εισπράξει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ  σε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις από την Ε.Κ.Τ εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της. Να σημειώσουμε ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδος μετά τη συμφωνία και στη λήξη του Μνημονίου ΙΙΙ διαμορφώνεται στα 359,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Με επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων προκύπτει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του συνολικού χρέους της Ελλάδος μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου διαμορφώνεται στα 123,7 δισεκατομμύρια ευρώ. (Δείτε συμπληρωματικά και τα στοιχεία του ΠΙΝΑΚΑ 2)

  πιν

  Από τα αποτελέσματα που υπολογίσαμε προκύπτει ότι η Ελλάδα με την υπογραφή της συμφωνίας στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 επιβαρύνθηκε με επιπλέον 13 δισεκατομμύρια ευρώ (4 Βεβαιωμένους ΕΝΦΙΑ).Η επιβάρυνση των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ προέκυψε παίρνοντας όλες τις ευνοϊκές συνθήκες για τη χώρα μας στους υπολογισμούς μας. Για παράδειγμα θεωρήσαμε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους σε ταμειακή βάση (Ε.Κ.Ε.ΔΗ.Χ) θα παραμείνει σταθερό στο 1,68% κάτι που είναι αδύνατο, αφού ο δανεισμός μας από τις αγορές – όποτε γίνει  – θα το αυξήσει από σημαντικά έως πάρα πολύ. Επίσης έχει ληφθεί υπόψιν για εκείνη την περίοδο υπολογισμού το ταμειακό όφελος της αναβαλλόμενης πληρωμής τόκων (μετά την περίοδο χάριτος όλα αυτά θα γίνουν μεγαλύτερα).

  Είναι απορίας άξιο πως η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι έλυσαν ή έστω βελτίωσαν τη θέση μας έστω και σε μεσοπρόθεσμη βάση, όταν ένα μη βιώσιμο χρέος, λόγω του ότι δεν ήταν εξυπηρετήσιμο πριν τη συμφωνία της 21ης του Ιουνίου του 2018 αναδιαρθρώθηκε επιβαρύνοντάς το στην ιδανική περίπτωση με άλλα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. 

  Δυστυχώς η μεγάλη μας τραγωδία δεν είναι το χρέος. Είναι το πολιτικό μας σύστημα και εμείς ως πολίτες, που με την ψήφο μας το αναπαλαιώνουμε αντί να το ανανεώσουμε. Το αποτέλεσμα είναι αντί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ψάχνουν να βρουν εφαρμόσιμη λύση για να σταματήσει η χώρα να είναι αποικία χρέους και λιτότητας, ο ένας κατηγορεί τον άλλο, και όλοι μαζί εμάς τους πολίτες λες και δεν έφταιγε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική που εφάρμοζαν για να οδηγηθούμε στη δημοσιονομική χρεωκοπία, η οποία με τη σειρά της έφερε τα Μνημόνια Ι και ΙΙ και φυσικά και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. 

  Να θυμίσουμε ότι το 2011 η ύφεση είχε κτυπήσει κόκκινο με την πτώση του Α.Ε.Π να φτάνει έως το 9,1%. Επίσης να θυμίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μόνο το Μνημόνιο ΙΙΙ αλλά και όλα τα μέτρα των Μνημονίων Ι και ΙΙ ενώ όλα τα περιοριστικά μέτρα των πρώτων δύο μνημονίων όπως και του τρίτου φυσικά είχαν μόνο δημοσιονομική απόδοση. Μια δημοσιονομική απόδοση που στηρίχθηκε κυρίως σε φόρους που με τη σειρά τους οδήγησαν στην κατάρρευση του εισοδήματος των πολιτών. 

  Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) το διάστημα από το πρώτο τρίμηνο του 2007 έως το πρώτο τρίμηνο του 2015 το διαθέσιμο κατά κεφαλή εισόδημα, που εκφράζει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών μειώθηκε στην Ελλάδα σχεδόν κατά 28%. Το ίδιο διάστημα στις υπόλοιπες χώρες του Ο.Ο.Σ.Α είχαμε αύξηση κατά 8,1%. Η όποια ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας κερδήθηκε από το Μνημόνιο Ι και ΙΙ προήλθε καθαρά από τη συμπίεση του εργατικού κόστους και όχι από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Φυσικά να μην ξεχνάμε και τους περίπου 400.000 Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα μας μέχρι το 2015 για να αναζητήσουν μέλλον στο εξωτερικό.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε για άλλη μια φορά ψευδόμενος ενώ και η αντιπολίτευση αποφεύγει να πει όλη την αλήθεια στον λαό. Ας την πούμε λοιπόν εμείς με όποιο κόστος: Τα νούμερα φωνάζουν ότι έχουμε μετατραπεί σε μία τέλεια αποικία χρέους και λιτότητας, όπου η οικονομική μας ελευθερία θα εξαρτάται από πολιτικούς διαλόγους και διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, ικετεύοντας πάντα για μία νέα ρύθμιση.

  Απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας και προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα που συνεχώς μας θέτουν: "Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;" Απαντάμε: "Σίγουρα ναι!" Όμως αυτό προϋποθέτει ότι θα αλλάξουμε, θα εξαφανίσουμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα και την πολιτική νοοτροπία που το εκτρέφει ακόμα. Είναι δύσκολο; Όχι, με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξουμε πρώτα εμείς. Αν δεν αλλάξουμε τα κίνητρα με τα οποία ψηφίζουμε, δεν θα αλλάξει τίποτα στη χώρα. Εσύ που μόλις μας διάβασες πιστεύεις ότι σου είναι δύσκολο να αλλάξεις;

  * Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (AlphaPrivateBank – Όμιλος ALPHABANK) ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα.

  * * Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ και καθηγητής-επιχειρηματίας στην εταιρεία Διακρότημα. Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα χρηματοοικονομικά-διοίκηση καθώς και στο marketing management ενώ μεταξύ άλλων έχει πιστοποίηση σε IFRS λογιστικά πρότυπα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων