Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Ιουλ-2018 08:30

  Αλέξη, φοβάσαι μάλλον πολύ...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Η κυβέρνηση απέρριψε, και με τη βούλα πλέον, την προοπτική για άμεση νομοθέτηση της δυνατότητας στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, αποδεικνύοντας τις φοβίες της...

  Ο Σκουρλέτης κατέθεσε τροπολογία η οποία προβλέπει μετάθεση στο προσεχές μέλλον της λήψης απόφασης, καθώς το μόνο που προβλέπει είναι η συγκρότηση Επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα μελετήσει το όλο θέμα, με στόχο να κατατεθούν προς διακομματικό διάλογο "επεξεργασμένες προτάσεις"... δείχνοντας πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για το αυτονόητο. Τα υπόλοιπα περί ισονομίας των πολιτών και δημοκρατικών διαδικασιών καταλήγουν να είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

  Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία, που έχει καταθέσει τα τελευταία τρία χρόνια δύο σχετικές προτάσεις νόμου, επανέφερε το θέμα στη Βουλή, διά του προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών... αλλά ο Τσίπρας μάλλον έκανε πως δεν άκουγε!

  Ας δούμε όμως λίγο πιο ψύχραιμα τα πράγματα:

  Ένα από τα αρνητικά επακόλουθα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης είναι και η έξοδος εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.  Οι άνθρωποι αυτοί, στη μεγάλη πλειοψηφία τους νέοι και παραγωγικοί, αποζητούν επαφή και λόγο στην πορεία της πατρίδας τους ενώ στην πλειοψηφία τους κατευθύνονται σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. 

  Η δυναμική και ο αριθμός τους έχει αναδείξει ακόμα περισσότερο το αίτημα των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού να αποκτήσουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στις ελληνικές εθνικές βουλευτικές εκλογές, από τη χώρα διαμονής τους.

  Οι Έλληνες του εξωτερικού, και κυρίως η νέα γενιά της κρίσης, που επέλεξαν να μεταναστεύσουν είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα και είναι ζωτικής σημασίας η επανασύνδεσή τους με την Πατρίδα. Έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες, τόσο στο πολιτικό όσο και στο τεχνολογικό επίπεδο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση αυτού του αιτήματος.

  Το αίτημα αυτό συνδέεται και με τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στην επικοινωνία, οι οποίες έχουν τροποποιήσει σε μεγάλο βαθμό την έννοια του τόπου κατοικίας, της αποδημίας και της εν γένει ταυτότητας του κάθε ανθρώπου. Χάρη κυρίως στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν άμεση πρόσβαση σε ιστολόγια, εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ζουν και παρακολουθούν την κάθε εξέλιξη στη χώρα τους ανά πάσα στιγμή. Συμμετέχουν σε ηλεκτρονικές συζητήσεις και πρωτοβουλίες. 

  Συγκροτούν διαδικτυακές ομάδες. Επικοινωνούν απευθείας με υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου ή με μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Παρεμβαίνουν και διαμορφώνουν καταστάσεις στην Ελλάδα, στον ίδιο ή σε μεγαλύτερο βαθμό από τους μόνιμους κατοίκους της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει τον εθνικό γεωγραφικό της χώρο και έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια κοινότητα – στην Παγκόσμια Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει φυσικά και με όλες τις άλλες χώρες, έθνη, θρησκείες και γενικώς συλλογικότητες.

  Κατά συνέπεια, η διάκριση ανάμεσα σε Έλληνες του εξωτερικού και μη γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη. Αναδεικνύεται έτσι ένα σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Αυτοί οι Έλληνες, παρά το γεγονός ότι διατηρούν στενούς οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα και υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον, στερούνται εμμέσως βασικών πολιτικών τους δικαιωμάτων. Τα μέλη της παγκόσμιας Ελλάδας πρέπει συνεπώς να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο ισότιμα. Αυτό επιτάσσει τόσο το αίσθημα της δικαιοσύνης και δημοκρατίας, όσο και οι ανάγκες ενός έθνους αντιμέτωπου με κρίσεις διαφόρων επιπέδων.

  Το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 51 παράγραφος 4) προβλέπει ότι οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός Επικράτειας μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αρκεί το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει σχετικό εκτελεστικό νόμο με την αυξημένη πλειοψηφία των διακοσίων βουλευτών. Όμως αυτό παραμένει ανεφάρμοστο. Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό, πάρα τεχνικό. Τα όποια τεχνικά εμπόδια θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεραστούν αν υπάρξει πολιτική βούληση.

  Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα δηλώνουν ότι είναι υπέρ της χορήγησης ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Ορισμένα, όπως η Νέα Δημοκρατία μάλιστα, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα την πρωτοβουλία να φέρει στη Βουλή τον σχετικό εκλογικό εκτελεστικό νόμο.

  Η Ελλάδα αποτελεί, μαζί με την Ιρλανδία, την εξαίρεση εντός της Ε.Ε.  λόγω του γεγονότος ότι οι πολίτες που κατοικούν εκτός συνόρων δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα ψήφου και αντιπροσώπευσης. Όλοι εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε στο εξωτερικό αισθανόμαστε έντονα την ευθύνη να διεκδικήσουμε την άμεση κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο ελληνικό κοινοβούλιο των Ελλήνων του εξωτερικού. Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτόν τον λόγο αισθανόμαστε λίγο μεγαλύτερη την ευθύνη να διεκδικήσουμε αυτό το δικαίωμα ως Έλληνες, όπως και ως Ευρωπαίοι, πολίτες...

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου "Ελπίς”, & Μέλος του "Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων