Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Μαϊ-2018 09:00

  Πόσες εταιρείες έχουν κέρδη και διαπραγματεύονται κάτω από την καθαρή τους θέση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μάνου Χατζηδάκη 


  Η διαπραγμάτευση κάτω από το ύψος των ίδιων κεφαλαίων αναγνωρίζει έναν ειδικό κίνδυνο σε μια εταιρεία. Το γιατί μια μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τα κεφάλαιά της έχει να κάνει με πολλούς λόγους. Μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων –ειδικά αν η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της άυλα στοιχεία ή αναβαλλόμενη φορολογία– ή ζημιές στην τελική γραμμή. Η προσαρμογή των ζημιογόνων χρήσεων στα ίδια κεφάλαια γίνεται σχεδόν αυτόματα καθώς οι επενδυτές δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί η χρήση για να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους. Ο κανόνας, επίσης, λέει πως αν μια εταιρεία έχει υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων δικαιολογεί μεγαλύτερες αποτιμήσεις, ειδικά αν η χρήση συνοδεύεται από μερίσματα. 

  Στην ελληνική αγορά υπάρχει και η παράμετρος εμπορευσιμότητα: Μια μετοχή με καλά νούμερα κερδοφορίας ενδεχομένως να αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την επιχειρηματική της επίδοση επειδή δεν προσφέρει καλό συγχρονισμό εισόδου εξόδου για ένα επενδυτικό κεφάλαιο. Επίσης μια μετοχή που είναι για πολύ καιρό στα αζήτητα, δεν παρουσιάζει δηλαδή κάποια αξιόλογη κινητικότητα, θα χρειαστεί μερικές καλές χρήσεις προκειμένου να πείσει το επενδυτικό κοινό για τις προοπτικές της και να περιορίσει την έκπτωση στα κεφάλαιά της.

  Με βάση το κριτήριο της έκπτωσης στα ίδια κεφάλαια σε κερδοφόρες εταιρείες υπάρχουν, πάντως, κάποιες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Η ΔΕΗ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς η αποτίμησή της αντιπροσωπεύει μόλις το 9% της καθαρής θέσης. Εδώ έχει παίξει ρόλο σαφώς το πώς θα γίνει η πώληση των μονάδων και η αποκλιμάκωση του χρέους το οποίο προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Αμέσως χαμηλότερα είναι η Folli Follie η οποία διαπραγματεύεται στο 26% της αξίας των κεφαλαίων της για τους γνωστούς λόγους που αφορούν την αμφισβήτηση των μεγεθών της Κίνας από το επενδυτικό κεφάλαιο της QCM. Όλες οι τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση έως και 72%, έχοντας ενσωματώσει την επίδραση του λογιστικού προτύπου 9, ενώ καλύτερη εικόνα έχει ως χρηματοοικονομική εταιρεία η Ευρωπαϊκή Πίστη η οποία έχει κλείσει αισθητά την ψαλίδα στο 0,92.   

  Από τις εταιρείες που ενδεχομένως παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον λόγω δραστηριότητας επισημαίνονται οι Intracom, Λούλης, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Ελινόιλ, Πλαστικά Θράκης, Ελτον Χημικά,  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ιασώ. Οι εταιρείες αυτές έχουν ικανοποιητική προϊστορία και προοπτική κερδοφορίας, ορισμένες από αυτές έχουν ξεκινήσει να δίνουν μερίσματα και διαπραγματεύονται σε έκπτωση που δικαιολογεί το ρίσκο των επιμέρους κλάδων που δραστηριοποιούνται αλλά και την εικόνα τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

  Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των αποτιμήσεων στις κερδοφόρες εταιρείες με βάση τα αποτελέσματα του 2017

  ΠΙΝ

  Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ο λόγος για τον οποίο πιθανόν μια μετοχή υστερεί έναντι των ιδίων κεφαλαίων της. Μπορεί η κερδοφορία της να μην υποστηρίζεται από επαναλαμβανόμενους παράγοντες ή να βρίσκεται σε φάση κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης. Αντίθετα, οι εταιρείες που παρουσιάζουν συστηματική αύξηση κερδών και έχουν υψηλό βαθμό παγιοποιήσεων ή σημαντική ταμειακή θέση και σχετικά ήπιο δανεισμό μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν τις προϋποθέσεις να θεωρηθούν "ευκαιρίες". 

  * Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης είναι Υπ. Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων