Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαϊ-2018 00:15

  "Δεν συμφωνώ ούτε με μία λέξη από όσα λες, αλλά..."

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή

  Καιρός να θυμηθούμε και να προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε σαν δόγμα τη ρήση του Βολταίρου ύστερα από τα αλλεπάλληλα κρούσματα ωμής βίας κατά πολιτικών προσώπων από εγκληματικά στοιχεία χαμηλού μορφωτικού ή κοινωνικού επιπέδου. Τα οποία ωθήθηκαν στις πράξεις τους από κομματικό ή εθνικιστικό φανατισμό που ακρίτως κάποια ακραία πολιτικά κόμματα για λόγους πρόσκαιρης πολιτικής εκμετάλλευσης υποδαυλίζουν, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες και τον ενδεχόμενο διχασμό της κοινωνίας. 

  "Δεν συμφωνώ ούτε με μία λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι και με τίμημα τη ζωή μου το δικαίωμα σου να λες ελεύθερα όσα πρεσβεύεις” έχει πει ο Βολταίρος.

  Το μεγάλο λοιπόν διακύβευμα στα δημοκρατικά πολιτεύματα για τη σωστή λειτουργία τους είναι η ελευθερία της γνώμης, που προστατεύεται άλλωστε από το άρθρο 14 του Συντάγματος σύμφωνα με τους κείμενους νόμους.

  Στην ωμή, όμως, βία η έννομη τάξη δεν μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική προληπτική προστασία σε πρόσωπα που εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους ή τις πολιτικές τους θέσεις, γιατί ακόμη πολλές φορές και η αστυνομική φύλαξη με τις άνωθεν εντολές περί αυτοσυγκρατήσεως δεν είναι αποτελεσματική και περιορίζεται σε απλή φυγάδευση των διωκομένων προσώπων.

  Η δε κατασταλτική προστασία δεν είναι ικανή να αποτρέψει τις πράξεις βιοπραγίας, για τον απλούστατο λόγο ότι τα συγκεκριμένα άτομα είναι γνώριμοι των δικαστηρίων και δεν φοβούνται τις συνέπειες, που με το νόμο Παρασκευόπουλου είναι πλέον επιεικείς.

  Το αδιέξοδο αυτό κάπως πρέπει να επιλυθεί, αφενός από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε φραστικές καταδίκες, αλλά να απομακρύνουν από το περιβάλλον τους τέτοια ύποπτα στοιχεία διότι στο παρελθόν συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα τους παρείχε πολιτική και νομική κάλυψη. Και να μην οξύνουν καταστάσεις, επωφελούμενοι από τυχαία περιστατικά, καθώς δανεικά είναι τα αλεύρια και δυστυχώς τέτοιες καταστάσεις δεν έχουν ευχάριστη κατάληξη.

  Αφετέρου όλοι οι πολίτες πρέπει να επιδεικνύουν νηφαλιότητα και να αποφεύγουν να εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις.

  Και το κυριότερο τα πολιτικά πρόσωπα να μη φοβούνται από τέτοιες ακραίες πράξεις και να συνεχίσουν να εκφράζουν τη γνώμη τους και τις ιδέες τους ελεύθερα. Θα ήταν ματαιοπονία να επαναλάβω, ότι τα πάντα είναι θέμα παιδείας, επειδή το ζήτημα γίνεται πλέον πολιτικό.

  Ο κ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων