Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαϊ-2018 00:13

  Η Τουρκία "παίζει" με το Twitter στον δρόμο προς τις Προεδρικές Εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Τουρκία "παίζει" με το Twitter στον δρόμο προς τις Προεδρικές Εκλογές

  Του Ανδρέα Τσιλογιάννη

  Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας καλείται στις πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές Εκλογές" της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018, να επιλέξει ανάμεσα στο #tamam και στο #devam, δηλαδή τη συνέχεια ή μη, του "Cumhurbaşkani" της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας. 

  Στην Τουρκία η προεκλογική αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί εδώ και μερικές ημέρες αποκλειστικά στο Τwitter, με τα εκατομμύρια των χρηστών να παρακολουθούν κυριολεκτικά ως εξαρτημένοι την τουρκική πολιτική αντιπαράθεση, μέσα από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

  Τα "hashtags" #tamam και #devam" έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των Τούρκων ψηφοφόρων στον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων Προέδρων της Τουρκικής Δημοκρατίας για τις πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές Εκλογές 2018".

  Κέντρο αναφοράς της πολιτικής αντιπαράθεσης του τουρκικού λαού η συνέχεια ή το τέλος της ηγεμονίας του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Το "hashtag" #tamam, σε ελεύθερη ελληνική απόδοση, σημαίνει "εντάξει ή αρκετά", ως προς τη συνέχιση της ηγεμονίας του Σουλτάνου Ερντογάν, η οποία κατά τους οπαδούς του #tamam, του συνόλου της τουρκικής αντιπολίτευσης, σταματάει την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, μέρα διεξαγωγής των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018".

  Ως ηγετική μορφή της καμπάνιας του #tamam έχει εξελιχθεί ο κ. Μεχμέτ Αλί Τσελεμπί, γνωστός δημοσιογράφος - αρθρογράφος, διωγμένος από το "καθεστώς Ερντογάν", καθώς έχει φυλακιστεί για την αντιπολιτευτική του δράση, επικεφαλής της Γενικής Συνέλευσης του "Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, CHP".

  Το "Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP", εκφράζει την πλειοψηφία των νοσταλγών του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, στηρίζει στις πρόωρες προεδρικές εκλογές, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής κ. Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την υποψηφιότητα του 53άχρονου κ. Μουχαρέμ Ιντσε, βουλευτή και συνδιεκδικητή της ηγεσίας του  τουρκικού "σοσιαλιστικού" -"κεμαλικού" κόμματος της Τουρκίας.

  Η καμπάνια του #tamam

  Ο στόχος της καμπάνιας του #tamam είναι να συγκεντρωθούν ένα εκατομμύριο εθελοντές, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα διαθέσουν μέχρι και τα  αυτοκίνητα τους στο όνομα της προεκλογικής εκστρατείας και της συνολικής προσπάθειας που οργανώνεται από την αντιπολίτευση για την ανατροπή του καθεστώτος του Σουλτάνου Ερντογάν.

  Οι οπαδοί - οργανωτές της καμπάνιας του #tamam, κάνουν τεράστια προσπάθεια μέσα από το Twitter και τα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να καλύψουν με έναν τουλάχιστον δικηγόρο κάθε εκλογικό τμήμα σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας.

  Σκοπός των εθελοντών του #tamam είναι να αποτραπούν οι ατασθαλίες και οι ενδεχόμενες έως σίγουρες νοθείες των ψηφοφόρων - οπαδών του Σουλτάνου Ερντογάν που θεωρούν δεδομένο πως θα γίνουν στις κάλπες και στα εκλογικά τμήματα των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών και Βουλευτικών  Εκλογών 2018".

  Οι οπαδοί του #tamam, το σύνολο της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατηγορούν τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για "καθαρή" προσπάθεια μεθόδευσης - νοθείας του αποτελέσματος των "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018".

  Ο τουρκικός ανεξάρτητος αντιπολιτευτικός τύπος αναφέρει πως στις πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές Εκλογές 2018" θα κληθούν να ψηφίσουν και 2,5 εκατομμύρια Τούρκων οι οποίοι δεν βρίσκονται στη ζωή καθώς έχουν πεθάνει, με τα ονόματά τους να μην έχουν σβηστεί από τους τουρκικούς εκλογικούς καταλόγους, άρα μπορούν να "συμμετάσχουν" κανονικά στην εκλογική διαδικασία των εκλογών της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018.

  Σύσσωμη η τουρκική αντιπολίτευση καλεί τους  συγγενείς των νεκρών να πιστοποιήσουν τα ονόματα των συγγενών τους στα κεντρικά επαρχιακά εκλογικά τμήματα της Τουρκίας.

  Η αντιπολίτευση με κάθε τρόπο τονίζει πως το αποτέλεσμα των "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018", ενδεχομένως να είναι προϊόν νοθείας, εξαιτίας και της "συμμετοχής" των νεκρών Τούρκων που δεν βρίσκονται στη ζωή αλλά εμφανίζονται κανονικά στις εκλογικές λίστες των τουρκικών εκλογικών καταλόγων.

  Το "hashtag" #devam, στα ελληνικά μεταφράζεται ως #συνεχίζουμε, είναι η απάντηση του "στρατοπέδου" Ερντογάν στους οπαδούς του #tamam.

  Το σύνολο της αντιπολίτευσης της Τουρκίας αλλά και διεθνείς αναλυτές, εκτιμούν πως αυτή τη χρονική στιγμή οι οπαδοί του #tamam, αγγίζουν το 60 % του τουρκικού λαού.

  Twitter: Το προεκλογικό "αγαπημένο" παιχνίδι της Τουρκίας

  O Σουλτάνος Ερντογάν αποκτάει ακόμα έναν ισχυρό αντίπαλο στην προεκλογική περίοδο των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018".

  Το Τwitter, αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και στη μουσουλμανική Τουρκία, συγχρόνως θεωρείται ως ταλαιπωρημένο, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβεί σε κλείσιμο - "φίμωση" αλλά και προσπάθειας απόλυτου ελέγχου ως προς τη χρήση της συγκεκριμένης δικτυακής πλατφόρμας κοινωνικού και ενημερωτικού περιεχομένου στην Τουρκία.

  Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκ νέου υποψήφιος στις "Τουρκικές Προεδρικές Εκλογές 2018", σε προεκλογική ομιλία στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, δίνει το έναυσμα της αντεπίθεσης της αντιπολίτευσης, μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όταν απευθυνόμενος στους οπαδούς κάνει σαφές πως η πολιτική του καριέρα θα λάβει τέλος, μόλις η πλειοψηφία του τουρκικού λαού πει  #tamam, "εντάξει - αρκετά", στην πολιτική του σταδιοδρομία.

  Αμέσως το twitter "παίρνει φωτιά", το #tamam γίνεται σύνθημα της αντιπολίτευσης και των αντιφρονούντων ενάντια στο καθεστώς του Σουλτάνου Ερντογάν.

  Το twitter ετοιμάζει τη δική του απάντηση - εκδίκηση στις κατά καιρούς προσπάθειες έλεγχου ή φίμωσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από την τουρκική κυβέρνηση, στον προεκλογικό αγώνα των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018", απέναντι στην υποψηφιότητα του Cumhurbaşkani" της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Τα  "hashtags" #tamam και #devam, συντελούν στην κλιμάκωση του διχασμού του τουρκικού έθνους με άγνωστες τις συνέπειες, ως προς το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης των τουρκικών εκλογών της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018.

  Υπουργοί της κυβέρνησης του κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρουν πλέον συχνά σε προεκλογικές τους ομιλίες ή τοποθετήσεις, πως οι "Τουρκικές Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές 2018", δεν έχουν χαρακτηριστικά κόντρας του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το "Twitter". 

  #tamam vs #devam

  Μεγάλος και απροσδιόριστος ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που έχουν μεταναστεύσει ή διαφύγει στο εξωτερικό μετά από το πραξικόπημα της Παρασκευής 15ης Ιουλίου 2016 και οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από τις πρόωρες "Τουρκικές προεδρικές Εκλογές 2018".

  Οι ίδιοι γνωρίζουν πως εάν επιστρέψουν στην Τουρκία, για να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, αυτόματα θα συλληφθούν από το καθεστώς του Σουλτάνου Ερντογάν, ως συμμετέχοντες στο πραξικόπημα της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2016, θεωρούνται από την τουρκική δικαιοσύνη συνεργοί και συνεργάτες του ιμάμη κ. Φετουλάχ Γκιουλέν.

  Αν και οι διαφυγόντες στο εξωτερικό Τούρκοι πολίτες, συμμετέχουν έστω και μακριά από την πατρίδα τους στην καμπάνια του #tamam μέσα από τους λογαριασμούς που διαθέτουν στο Twitter και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι βέβαιοι, πως η τουρκική μυστική υπηρεσία "ΜΙΤ" παρακολουθεί καθημερινά τα προσωπικά τους προφίλ, ασχέτως αν βρίσκονται και κατοικούν στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ακόμα και στις Η.Π.Α.

  Θα αποτελέσει το Twitter, μέσω της καμπάνιας του #tamam, ικανό ρυθμιστικό παράγοντα των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών" ώστε να διαμορφώσει την τουρκική κοινή γνώμη απέναντι στην υποψηφιότητα του Σουλτάνου Ερντογάν, όπως άλλωστε επιθυμεί και περιμένει σύσσωμη η τουρκική αντιπολίτευση;

  Πως θα αντιδράσουν τα 55 εκατομμύρια Τούρκων ψηφοφόρων στην κάλπη των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018"; 

  Θα πουν #tamam ή θα επιλέξουν το  #devam ως προς τη συνέχεια ή μη του "Cumhurbaşkani" της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας; Ο τουρκικός λαός, αποκλειστικός  και μόνος υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση.

  #Sikildik, #Βαρεθήκαμε

  Η Τουρκία απρόβλεπτη, επικίνδυνη και κυρίως μη δημοκρατική, ετοιμάζεται προς τον δρόμο της κάλπης των "Τουρκικών Προεδρικών και Βουλευτικών Εκλογών" της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018.

  Την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 ο "κεμαλιστής" υποψήφιος Πρόεδρος κ. Μουχαρέμ Ιντσέ, επικρατέστερος αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προεκλογική του ομιλία, "φέρνει" στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό το  νέο "hashtag", #Sikildik, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως #Βαρεθήκαμε.

  #Sikildik Turkiye !!!

  * Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
  @mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
  Twitter: TsiloyannisAnd
  Facebook: Andreas Tsiloyannis

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων