Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαϊ-2018 00:07

  Ο νέος μεγάλος κίνδυνος έρχεται από την Ιταλία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Christopher Dembik

  Το προσχέδιο ενός φερόμενου ως κοινού κυβερνητικού προγράμματος ανάμεσα στους ευρωσκεπτικιστές του κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η Ιταλία ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντικό πρόβλημα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και το ευρώ, εφόσον ένας τέτοιος συνασπισμός σχηματίσει κυβέρνηση.

  Το αρχικό προσχέδιο που διέρρευσε προέβλεπε τα εξής:

  -    Σκιώδη κυβέρνηση
  -    Άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
  -    Μηχανισμό εξόδου από το ευρώ
  -    Αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, κανόνες σταθερότητας
  -    Δέσμευση της χώρας απέναντι στο NATO, αλλά με παράλληλη αναθεώρηση του ρόλου της Ιταλίας σε ορισμένες αποστολές
  -   Αίτημα προς την ΕΚΤ να ακυρώσει το ύψους 250 δισ. ευρώ χρέος της Ιταλίας

  Μπορεί να ακούγεται τελείως εξωπραγματικό, ωστόσο οι δύο εταίροι του συνασπισμού μοιάζουν να θεωρούν βέβαιο ότι ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούμενο από ευρωσκεπτικιστές θα είναι σε θέση να ελέγχει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θεωρώ απίθανο, αφού ο γαλλογερμανικός άξονας συνεχίζει να ασκεί μεγάλη επιρροή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτό που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε μια σημαντική νίκη των ευρωσκεπτικιστών στις Ευρωεκλογές του 2019.

  Προφανώς η παραπάνω λίστα είναι ένα απλό προσχέδιο – και διέρρευσε για κάποιο σκοπό, ίσως επειδή ορισμένα από αυτά τα σημεία καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις.

  Εντούτοις, παραμένει ανησυχητική και αποτελεί άλλη μια πηγή ανησυχίας για το ευρώ. Το προσχέδιο διέρρευσε τη χειρότερη δυνατή στιγμή:

  - Στις 15/05/2018 το EURUSD υποχώρησε περαιτέρω οδηγώντας σε νέα υψηλά τα αμερικανικά ομόλογα διάρκειας δύο και δέκα ετών.
  - Ο δείκτης μεταβολής χρηματοδότησης της Ιταλίας κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, προειδοποιώντας ότι η ανάπτυξη είναι καταδικασμένη να κινηθεί πτωτικά.
  - Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 15/05/2018 αναφορικά με τη Γερμανία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει κολλήσει, μάλλον στα επίπεδα του Δ’ τριμήνου του 2017 – η οικονομία του Goldilocks έχει φτάσει σίγουρα στο τέλος της.
  -  Η ποσοτική σύσφιξη αυξάνει τις καθοδικές πιέσεις στην αγορά μετοχών.
  - Ο κινητός μέσος όρος έτους του δείκτη γεωπολιτικού κινδύνου πλησιάζει την κορύφωση.

  Όλα τα παραπάνω φαίνεται να ευνοούν το USD έναντι τόσο του EUR όσο και των λοιπών νομισμάτων. Αν η Ιταλία μετατραπεί στον νέο μεγάλο κίνδυνο για την αγορά, οι επενδυτές θα αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο – και, ως συνήθως, αυτό σημαίνει θέση αγοράς στο USD.

  * Ο κ. Christopher Dembik είναι επικεφαλής Μακροοικονομικής Ανάλυσης στη Saxo Bank

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων