Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαϊ-2018 00:44

  "#tamam vs #devam". Ο αποκλεισμός της σοβαρής γενιάς και ο ρόλος του Ραμαζανιού στις πρόωρες Τουρκικές εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Τσιλογιάννη

  Η πάντα απρόβλεπτη και επικίνδυνη Τουρκία, με απούσα τη σοβαρή - μορφωμένη "γενιά", από το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Απριλίου 2018, εντελώς αιφνιδιαστικά, βρίσκεται εντός του δρόμου των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών και βουλευτικών Εκλογών 2018". 

  Ο "Cumhurbaşkani" της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο "Μεγάλος Βεζίρης" - αφέντης της Οθωμανικής Πύλης του "Λευκού Σαράι" της Άγκυρας, γνωστός και μη εξαιρετέος γεωπολιτικός "dealer", ρίχνει ακόμα ένα φύλλο πόκας στο ιδιότυπο γεωπολιτικό "gambling", το οποίο διεξάγεται στην πολύπαθη και στην γεμάτη ενέργεια περιοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου.

  Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως καλός γνώστης του "πολιτικού δικαίου" ή καλύτερα του πολιτικού παιχνιδιού, για να μιλάμε με ξεκάθαρους όρους, "ανακατεύει" για μια ακόμα φορά τις κινήσεις στο εσωτερικό της πολιτικής ζωής της Τουρκίας, ρίχνοντας στην πολιτική σκακιέρα τη "βόμβα" των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών και Βουλευτικών Εκλογών 2018".

  Διεθνείς αναλυτές και εκλογολόγοι οι οποίοι εκτενώς ασχολούνται με την πολιτική κατάσταση της χώρας της ημισελήνου, εκτιμούν πως η απόφαση του Τούρκου προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες των "Τουρκικών Προεδρικών και Βουλευτικών Εκλογών 2018", ενδέχεται να αποτελεί την τελευταία προσπάθεια σωτηρίας της παρωχημένης, απαρχαιωμένης και συγχρόνως αναχρονιστικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

  Η  "σουλτανική" παρτίδα πόκερ παλιάς κοπής, τύπου "νεο-οθωμανικής" διπλωματίας, με έντονη τη νοοτροπία και με μικρές παραλλαγές των χαρακτηριστικών που επικρατούσαν στην πάλαι ποτέ "Ανατολία", προσδιορίζει, στην έτσι κι αλλιώς διαχρονικά πολύπαθη Τουρκία, κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις οριοθετώντας στο νέο "προεδρικό αφήγημα", εντελώς αιφνιδιαστικά ακόμα και για το ίδιο το τουρκικό πολιτικό σύστημα, πρόωρες προεδρικές και  βουλευτικές εκλογές. 

  Το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Απριλίου 2018 ανακοινώνεται από το γραφείο τύπου της Τουρκικής Προεδρίας η απόφαση του "Cumhurbaşkani" κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με ημερομηνία διεξαγωγής, του πρώτου γύρου των "Τουρκικών Προεδρικών και Βουλευτικών Εκλογών 2018", την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018.

  Οι πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές 2018" διεξάγονται στην Τουρκία κατά την περίοδο της έβδομης ανανέωσης του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος έχει επιβληθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά από το αποτυχημένο, από τους οπαδούς του ιμάμη κ. Φετουλάχ Γκιουλέν ή "κεμαλιστές στρατιωτικούς", πραξικόπημα της νύχτας της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2016.

  Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επέλεξε τυχαία την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 ως ημέρα της πρόωρης εκλογικής διαδικασίας, κατά την οποία θα αναγκαστούν να  προσέλθουν 55 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών  στις κάλπες που θα στηθούν σε όλη την τουρκική επικράτεια αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, εξαιτίας των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών και Βουλευτικών Εκλογών 2018".

  Η Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, αν προτιμάτε στα τουρκικά η "Pazar 24 Haziran", είναι η 24η μέρα του ιερού  μήνα "Haziran" του ισλαμικού ημερολογίου για όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου, καθώς εντός του συγκεκριμένου μήνα θα εορτάζεται η περίοδος της μεγάλης εορτής του Ραμαζανιού, μόλις μερικές μέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

  Ο ρόλος της εορτής του Ραμαζανιού στις Τουρκικές Εκλογές

  Στις επόμενες ημέρες, ο μουσουλμανικός κόσμος θα βρίσκεται εντός της μεγάλης εορτής του Ραμαζανιού. Το Ραμαζάνι, η  μεγάλη εορτή του Ισλάμ, αρχίζει με την ανατολή της Τετάρτης 16 Μαΐου 2018.

  Ο κύκλος της μεγάλης περιόδου της νηστείας των Μουσουλμάνων θα διαρκέσει μέχρι την δύση της Πέμπτης 14 Ιουνίου 2018, δέκα μέρες πριν από τις πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές και Βουλευτικές  Εκλογές 2018".

  Το Ραμαζάνι αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, εκτός από τον εξιλασμό και την προσευχή υπέρ του Αλλάχ έχει και  χαρακτήρα υπακοής των πιστών στον κάθε είδους "αφέντη" της μουσουλμανικής κοινωνίας.

  Η φετινή μεγάλη εορτή του Ραμαζανιού συμπίπτει χρονικά με  την προεκλογική περίοδο των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών και Βουλευτικών Εκλογών 2018", οι οποίες, ως γνωστόν, θα διεξαχθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018.

  Το μεγάλο πολιτικό παζάρι στα "δείπνα αγάπης" του Ραμαζανιού

  Η διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό από τις διεργασίες και τις διαβουλεύσεις καθώς και τις  πολιτικές πιέσεις που θα υπάρξουν στις συναθροίσεις των μουσουλμάνων "αδερφών" πιστών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εορτής του Ραμαζανιού.

  Οι διαβουλεύσεις, οι πολιτικές διεργασίες και κυρίως τα "μεγάλα παζαρέματα" που θα λάβουν χώρα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της εορτής του Ραμαζανιού, θεωρείται από τους διεθνείς αναλυτές, ως ο ρυθμιστικός παράγοντας, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος στις πρόωρες τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018.

  Σημαντικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση της κοινής τουρκικής γνώμης στην εορτή του Ραμαζανιού, κατά την διάρκεια των "δείπνων αγάπης", έχουν οι  "προύχοντες" της τουρκικής κοινωνίας τα μέλη των ισχυρών οικογενειών της χώρας.

  Οι "πάλαι ποτέ" αγάδες - πασάδες της οθωμανικής ιεραρχίας, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων, εκτός από τα "γεύματα αγάπης" που προσφέρουν στους φτωχούς "αδερφούς" καθ` όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, συμμετέχουν στο μεγάλο πολιτικό παζάρι της Τουρκίας λίγο πριν από την ώρα της κάλπης των εκλογών της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018.

  Οι εκπρόσωποι της άρχουσας "οθωμανικής τάξης" της Τουρκίας, καλούνται να λάβουν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, κυρίως να επηρεάσουν και υπό περιπτώσεις να επιβάλλουν στους "μουσουλμάνους αδερφούς" που εργάζονται στις επιχειρήσεις τους την πολιτική τους θέση που πρέπει να ακολουθήσουν στις πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές 2018".

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν, προς το παρόν ρυθμιστής, όχι όμως απόλυτος, του  "gambling" της σκακιέρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής που ο ίδιος άνοιξε, γνωρίζει καλά, ως βαθιά πιστός - μωαμεθανός, τον ρόλο αλλά και τον βαθμό συσπείρωσης, εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας των μουσουλμάνων "αδερφών - οπαδών" και προσωπικών του ψηφοφόρων, που μπορεί να προσφέρει το Ραμαζάνι, η μεγάλη εορτή του Ισλάμ, κατά το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018.

  Μη ξεχνάμε πως το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2016 και κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος από τους οπαδούς του ιμάμη κ Φετουλάχ Γκιουλέν, οι μουσουλμάνοι "αδελφοί" του Τούρκου προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν εκείνοι που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και χωρίς να λογαριάσουν το όποιο κόστος, πρόσφεραν τις ίδιες τις ζωές τους  ώστε να γλιτώσουν την Τουρκία από τα "νύχια" των αποτυχημένων πραξικοπηματιών.

  Ο αποκλεισμός της σοβαρής γενιάς της Τουρκίας από τις εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018

  Για να μπούμε στο κλίμα του ανατολίτικου παζαριού που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Τουρκία, εξαιτίας των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών και Προεδρικών  Εκλογών 2018", από την ευρωπαϊκή Αδριανούπολη ως τα βάθη της τουρκικής Ανατολίας, με κέντρα και  προπύργια την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη, θα πρέπει πρωτίστως να κατανοήσουμε την ύπαρξη μιας "κλειστού τύπου" συμφωνίας, εντός του τουρκικού πολιτικού συστήματος όλων των αποχρώσεων συμπεριλαμβανόμενης και της στρατιωτικής συμφωνίας.

  Η  συνέχεια του εθνικιστικού - ισλαμικού - ακροδεξιού ακροατηρίου στην πολιτική ζωή της πατρίδας της ημισελήνου είναι επιθυμητή, αποκλειστικά και μόνο, από το σύνολο του τούρκικου πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου.

  Αρκετοί εκ των εκπροσώπων της νέας γενιάς της Τουρκίας  που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καθαρά και νικηφόρα τον Σουλτάνο Ερτνογάν σε καθαρές ανοιχτές και όχι κλειστού τύπου και εκλογές, είναι αποκλεισμένοι και δεν έχουν πρόσβαση στις προσεχείς και  πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές Εκλογές και Βουλευτικές Εκλογές 2018" της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018.

  Οι συγκεκριμένοι Τούρκοι πολίτες, εκπρόσωποι της νέας γενιάς της Τουρκίας, μορφωμένοι και με υψηλό το εθνικό φρόνημα, υπέρμαχοι του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, χωρίς κατά περιπτώσεις να έχουν συμμετοχή στο πραξικόπημα της νύχτας της Παρασκευής 15ης  Ιουλίου του 2016, έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία, διαφεύγοντας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Αμερική προκειμένου να γλιτώσουν διωγμούς από το καθεστώς του Σουλτάνου Ερντογάν.

  Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων Τούρκων πολιτών που έχει εγκαταλείψει την Τουρκία, εξαιτίας και των πολιτικών διώξεων του καθεστώτος του Σουλτάνου Ερντογάν, βρίσκεται και ζει πλέον μόνιμα στις Η.Π.Α.

  Αρκετοί εξ` αυτών δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους καθώς κατηγορούνται για δήθεν συμμετοχή στο πραξικόπημα της νύχτας της 16ης  Ιουλίου του 2016 , ελλοχεύει και ορατός ο κίνδυνος φυλάκισης και δίωξης από την Τουρκική Δικαιοσύνη, άρα αυτομάτως αποκλείονται από τις πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές 2018".

  Οι συγκεκριμένοι Τούρκοι πολίτες, αν και εκπρόσωποι της σοβαρής και μορφωμένης πλούσιας γενιάς της Τουρκίας, γόνοι της λεγόμενης "υψηλής τάξης", λογίζονται από το καθεστώς του Σουλτάνου Ερντογάν ως θιασώτες της ολικής επαναφοράς της χώρας στην εντός των ορίων του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

  Οι ίδιοι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και από τους σημερινές εκφραστές του κρατικού "κεμαλισμού", οι οποίοι συντηρητικά εκφράζονται μέσα από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα "CHP", του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, θεωρούνται πολέμιοι και επικίνδυνοι και από την κλειστή ηγετική ομάδα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

  Οι πολιτικοί  αναλυτές που ασχολούνται με την τουρκική πολιτική σκηνή, ισχυρίζονται πως ο Σουλτάνος Ερντογάν συμβιβάστηκε με τις επιθυμίες του τουρκικού πολιτικού συστήματος και του διευθυντηρίου της στρατιωτικής ηγεσίας ώστε να προσφύγει στις πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές 2018" της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018.

  Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ύπαρξη του φόβου μιας ενδεχόμενης νέας και άφθαρτης υποψηφιότητας που κατά συνθήκες θα μπορούσε να προκύψει μέσα από την πλούσια γενιά της Τουρκίας που βρίσκεται πλέον διωγμένη σε χώρες του εξωτερικού και ειδικά στις Η.Π.Α., ικανής στο σύντομο μέλλον να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογή στην τουρκική προεδρία, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

  Η Τουρκία, η  χώρα της ημισελήνου, βρίσκεται εντός του "αστερισμού" των πρόωρων εκλογών. 

  Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τον νικητή και επόμενο "Cumhurbaşkani" της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και τη νέα σύνθεση της "Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης", η οποία μεταξύ άλλων θα κληθεί να εγκρίνει ή να καταψηφίσει τις "Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις" του Σουλτάνου Ερντογάν τις οποίες έχει ψηφίσει ο τουρκικός λαός, έστω και με την οριακή πλειοψηφία του 51,41 %  στο "Τουρκικό Δημοψήφισμα" της 16ης Απριλίου 2017. 

  Ποιος θα επικρατήσει στις πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές 2018";

  Ο απρόβλεπτος Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ιδρυτής του ισλαμικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης "ΑΚP", η προερχόμενη από το νέο κόμμα του "Καλού Αγώνα", "ΙΥΙ PARTI", η κα Μεράλ Αξενέρ, πρώην βουλευτής του κόμματος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος του κ. Ντελβέτ Μπεχτσαλί, ακροδεξιά κα Μεράλ, ο κ. Μουχαρέμ Ιντσέ, ο 53άχρονος υποψήφιος βουλευτή του "Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, CHP", ο κ. Τεμάλ Καραμαλλάογλου, βαθειά ισλαμιστής, υποψήφιος του "Κόμματος της Ευτυχίας, SAADET", ή ο 45άχρονος κ. Σελαχατίν Ντεμιτράς κουρδικής καταγωγής, υποψήφιος πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος "Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, HDP" ;

  Ο  κ. Σελαχατίν Ντεμιτράς, ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος "Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, HDP", διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα μέσα από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ως έγκλειστος εξαιτίας πολιτικών διώξεων από το καθεστώς του Σουλτάνου Ερντογάν.

  Η τουρκική δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες αρνείται να ορίσει δίκη για τον κ. Σελαχατίν Ντεμιτράς, υποψήφιο Πρόεδρο της Τουρκίας και ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος, συγκρατούμενο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

  Το αποτέλεσμα των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018", σίγουρα θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις διαβουλεύσεις και τις διεργασίες που θα γίνουν στα "μεγάλα παζαρέματα" εντός των "δείπνων αγάπης" κατά την διάρκεια της μεγάλης εορτής του Ραμαζανιού, θα ήταν διαφορετικό  αν οι εκλογές διεξαγόταν με όρους καθαρούς και εκτός του υπάρχοντος και με συνεχόμενες ανανεώσεις του ισχύοντος στρατιωτικού νόμου.

  Δύσκολη η πρόβλεψη του πολιτικού μέλλοντος της Τουρκίας, ακόμα και αν νικητής των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018" αναδειχθεί ο νυν Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 55 εκατομμύρια  Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται  να συμμετάσχουν στις  πρόωρες "Τουρκικές Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές 2018" και να επιλέξουν μέσα από ένα άτυπο νέο δημοψήφισμα εκλογικού χαρακτήρα, ανάμεσα στο #tamam ή στο #devam, ως προς τη συνέχεια ή μη, του Σουλτάνου Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

  Η επόμενη μέρα των πρόωρων "Τουρκικών Προεδρικών και Βουλευτικών Εκλογών 2018" θα έχει σίγουρα έναν νικητή "Cumhurbaşkani" της Τουρκικής Δημοκρατίας και μια ηττημένη που "ακούει" στο όνομα ...Τουρκία.

  Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος -  πολιτικός αναλυτής.
  @mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
  Twitter: TsiloyannisAnd
  Facebook: Andreas Tsiloyannis

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων