Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Μαϊ-2018 00:05

  Προβλέψεις Β' τριμήνου 2018 για τις μετοχές: Υπερκόπωση των μετοχών;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Peter Garnry

  Οι μετοχές δέχονται πολλαπλές πιέσεις – από την απειλή ενός εμπορικού πολέμου μέχρι τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία και τη ρύθμιση του κλάδου τεχνολογίας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι άκρως σημαντικό να επιδείξουμε προσοχή, επομένως η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και η υιοθέτηση αμυντικών επιλογών έχουν νόημα. 

  Το Α’ τρίμηνο οι χρηματοπιστωτικές αγορές έζησαν κάθε είδους συγκίνηση: από την ισχυρότερη εκκίνηση έτους εδώ και δεκαετίες μέχρι τη μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή του δείκτη VIX τα τελευταία 10 έτη – στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι το σορτάρισμα μεταβλητότητας ήταν η πιο δημοφιλής συναλλαγή.

  Στις αρχές του 2018 οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό οδηγούσαν σε αύξηση των επιτοκίων και ενίσχυαν την αυτοπεποίθηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την πορεία που είχε επιλέξει στο θέμα. Ωστόσο, τα απογοητευτικά στοιχεία τελικά γκρέμισαν αυτή τη βεβαιότητα, και ο πληθωρισμός παρέμεινε ο μεγαλύτερος σύγχρονος οικονομικός γρίφος. Ο κλάδος τεχνολογίας αντιμετώπισε τις πρώτες σοβαρές δυσκολίες στις αγορές μετά από χρόνια, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Facebook. Οι επενδυτές σοκαρίστηκαν με την προοπτική ότι η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυστηρούς κανονισμούς όσον αφορά τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Κίνα φαίνεται να βρίσκονται σε πορεία εμπορικής σύγκρουσης, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη.

  Οι χώρες του G10, αφού δημοσίευσαν τα καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία έναντι των προσδοκιών από το Β΄ τρίμηνο του 2010, κατέληξαν να σημειώσουν σχεδόν τη χειρότερη απόδοση από το 2013. Σήμερα το πιο επιτακτικό ερώτημα για όλους τους επενδυτές είναι εάν οι μετοχές πλέον εξαντλούνται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η μείωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου.

  Θεμελιώδη μεγέθη εναντίον προβλέψεων

  Το Β΄ τρίμηνο η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία και τις προβλέψεις. Η κερδοφορία Α’ τριμήνου θα είναι ισχυρή, με άνοδο 10% παγκοσμίως στα κέρδη, χάρη στην ομολογουμένως αρκετά καλή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο. Από τον Φεβρουάριο, ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγου δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κινείται σταθερά πάνω από την ιστορική τάση. Ωστόσο, αυτές οι αναλύσεις αποτελούν ήδη παλιά είδηση, και η αγορά τις έχει προσπεράσει προ πολλού. Με δεδομένη την πρόσφατη αδυναμία, δεν θα μας εξέπληττε να βλέπαμε τον δείκτη CFNAI να υποχωρεί ξανά προς τα επίπεδα της τάσης.

  pin

  Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη τόσο σε έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο όσο και στα πρόσφατα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα. Οι δύο αυτές δυνάμεις θα επισκιάσουν την κερδοφορία του Α’ τριμήνου, η οποία θα είναι μεν καλή, δεν θα καταφέρει ωστόσο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τον Φεβρουάριο υιοθετήσαμε μια σχετικά πιο αμυντική στάση όσον αφορά τη δυναμική κατανομή περιουσιακών στοιχείων και ως εκ τούτου παραμένουμε αρνητικοί απέναντι στις μετοχές, με δεδομένο ότι ο δείκτης κινδύνου/οφέλους μοιάζει αυτή τη στιγμή αρκετά χαμηλός.

  Συστήνουμε στους επενδυτές να δώσουν έμφαση σε αμυντικούς κλάδους, όπως οι κλάδοι υγείας και βασικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και σε κλάδους που παρουσιάζουν ευαισθησία απέναντι στα επιτόκια, όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και οι τηλεπικοινωνίες, αφού οι προσδοκίες περί επιτοκίων ενδέχεται να πληγούν το Β’ τρίμηνο όσο η αγορά προσαρμόζεται στις αλλαγές.

  Κάλεσμα αφύπνισης για τη Σίλικον Βάλεϊ

  Τον Φεβρουάριο ο κλάδος τεχνολογίας στις ΗΠΑ υποχώρησε παράλληλα με την ευρύτερη αγορά μετοχών, καταγράφοντας πτώση 11% μέσα σε δύο εβδομάδες. Η δίψα για ανάπτυξη, όμως, οδήγησε τελικά τους επενδυτές να ποντάρουν και πάλι στις μετοχές τεχνολογίας, και ο κλάδος έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό στα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο, το σκάνδαλο της Facebook με τα προσωπικά δεδομένα πυροδότησε νέο γύρο πωλήσεων, τον οποίο ενίσχυσαν τα αρνητικά σχόλια του Προέδρου Τραμπ για την Amazon, με τους επενδυτές να τρομάζουν και να αρχίζουν να φοβούνται ότι η Amazon ίσως τεθεί σύντομα υπό ρυθμιστικούς κανόνες.

  Παρά τα συγκεκριμένα προβλήματα του Α’ τριμήνου, οι τρεις βιομηχανικοί όμιλοι του παγκόσμιου κλάδου τεχνολογίας βρίσκονται ανάμεσα στους πέντε βιομηχανικούς ομίλους με τις καλύτερες αποδόσεις για το τρίμηνο. Μόνο επτά από τους 24 βιομηχανικούς ομίλους κινήθηκαν ανοδικά στις παγκόσμιες αγορές μετοχών το Α’ τρίμηνο.

  Αυτό υποδεικνύει τη δύναμη του κλάδου τεχνολογίας. Από άποψη αποτίμησης, ο κλάδος τεχνολογίας των ΗΠΑ διαπραγματεύεται μόλις 8% πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του από το 1994, ενώ ο δείκτης S&P 500 αποτιμάται 21% πάνω από τον μέσο όρο. Τον Μάρτιο του 2018 η αποτίμηση του κλάδου τεχνολογίας κυμαινόταν 22% πάνω από τον δείκτη S&P 500, αλλά αυτή η διαφορά φαίνεται λογική, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει επιφέρει ετησιοποιημένη ανάπτυξη κερδών 8,3% από το 1994, σε σύγκριση με το 4,7% του δείκτη S&P 500. Ωστόσο, άλλο η ιστορία και άλλο οι προβλέψεις για την τεχνολογία.

  pin

  Τα τελευταία 15 έτη είναι μοναδικά, καθώς ο κόσμος είχε χαλαρώσει ως προς την προστασία του απορρήτου. Στην ουσία ο κόσμος παρείχε προσωπικές πληροφορίες με αντάλλαγμα δωρεάν διαδικτυακές υπηρεσίες σε Google, Facebook, Twitter, και LinkedIn. Επιπλέον, αποδέχθηκε όρους και προϋποθέσεις της Apple και της Amazon που επέτρεπαν μεγάλη ελευθερία ως προς τη χρήση των προσωπικών δεδομένων. Είναι πιθανό, όμως, με την πάροδο του χρόνου να υπάρξει μεταστροφή της τάσης και το ενδιαφέρον του κόσμου για την προστασία των δεδομένων να αυξηθεί.

  Το σκάνδαλο της Facebook έφερε στο προσκήνιο όλα όσα δεν λειτουργούν σωστά στη χρήση προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει με ενεργό τρόπο να περιορίσει την ισχύ παντοδύναμων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας: επέβαλε πρόστιμο στη Facebook για εσφαλμένες αποκαλύψεις σχετικά με τη συμφωνία του WhatsApp, έθεσε την Apple στο στόχαστρο για μη καταβολή φόρων στην Ευρώπη (η Apple προχώρησε σε συμβιβασμό ύψους 15,4 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2017), επέβαλε στη Google πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 2,7 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της πρώτης αντιμονοπωλιακής υπόθεσης, και υποχρέωσε την Amazon να καταβάλει πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ για φορολογικά θέματα. Άλλες χώρες παρακολουθούν τις κινήσεις της ΕΕ και εξετάζουν την εφαρμογή σκληρής στάσης απέναντι στις εταιρείες τεχνολογίας, ιδίως σε εκείνες που χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα.

  Η πρόβλεψή μας είναι ότι ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων της ΕΕ (γνωστός ως GDPR), ο οποίος τίθεται σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018, καθώς και ένας επερχόμενος φόρος τεχνολογίας στα έσοδα με στόχο την αντιστάθμιση του φορολογικού αρμπιτράζ από ενδοομιλικές συναλλαγές, σηματοδοτούν την αρχή μιας γενικότερης καταστολής και ρύθμισης των κυρίαρχων εταιρειών τεχνολογίας. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, και αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει αντίκτυπο στην κερδοφορία. Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων ουσιαστικά βάζει τέλος στο μεγάλο πάρτι του διαδικτύου, όπως υποστήριξε το Harvard Business Review.

  Δεν έχουμε αρνητικές προσδοκίες για τον κλάδο τεχνολογίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, προβλέπουμε ότι επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας θα είναι όλο και περισσότερο αυτές που θα δημιουργούν τεχνολογικές λύσεις χωρίς τη χρήση προσωπικών δεδομένων. Αυτό μπορεί να σημαίνει τεχνολογία μπαταριών, ρομποτική ή/και λύσεις αυτοματισμού. Η συμβουλή μας προς τους επενδυτές είναι να αποφύγουν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που χρησιμοποιούν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων και να στραφούν σε μικρότερες εταιρείες εξειδικευμένων τεχνολογικών τομέων.

  Επενδύσεις σε μακροπρόθεσμες τάσεις

  Οι συνήθεις έρευνες και σχολιασμοί για τις παγκόσμιες μετοχές επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές και βιομηχανικούς κλάδους. Επιπλέον, οι μετοχές εταιρειών πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Apple και η Amazon, λαμβάνουν δυσανάλογη προσοχή, καθώς οι σταθμικοί δείκτες κεφαλαιοποίησης για μετοχές ελεύθερης διαπραγμάτευσης εξουσιάζουν τον επενδυτικό κόσμο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον τρόπο που εξετάζουμε σήμερα τις αγορές μετοχών είναι ότι ο τρόπος αυτός αγνοεί την υψηλή συσχέτιση λόγω παγκοσμιοποίησης, καθώς και τις σημαντικές κύριες τάσεις στην κοινωνία.

  Το 2018 προσανατολίζουμε την έρευνά μας περισσότερο στις τάσεις των μετοχών, καθώς είναι ευκολότερο να περιγραφούν με σαφήνεια και να συνδεθούν με τις πραγματικές, κοινωνικές αλλαγές. Στη ταχέως εξελισσόμενη αγορά των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) αρκετοί πάροχοι δημιουργούν νέα και ενδιαφέροντα ETF που καλύπτουν αναδυόμενες τάσεις των μετοχών, στις οποίες στο παρελθόν είχαν πρόσβαση μόνο οι έμπειροι επενδυτές. Το 2018 φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ιδέες και αναλύσεις για σημαντικά θέματα που πρόκειται να επηρεάσουν την κοινωνία μας τις επόμενες δεκαετίες.

  Σύμφωνα με την αρχική έρευνά μας, οι ισχυρότερες τάσεις στις μετοχές το Β’ τρίμηνο προέρχονται από την τεχνολογία μπαταριών, τα φαρμακευτικά επιτεύγματα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υποδομές ενέργειας στις ΗΠΑ και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι τάσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σχετικά πλεονασματικές αποδόσεις το Β’ τρίμηνο. Στον αντίποδα, οι λιγότερο ελκυστικές τάσεις εντοπίζονται στην αμερικανική τεχνολογία, τα ταξίδια και την αναψυχή, την Ινδία, το Βιετνάμ και τις εταιρείες που ολοκλήρωσαν επαναγορές μετοχών.

  Ο δείκτης κινδύνου/οφέλους δεν είναι ελκυστικός

  Διανύουμε εννέα χρόνια παγκόσμιας επέκτασης – και διάφορες τάσεις συγκρούονται ταυτόχρονα. Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης για την εμπορική πολιτική, και πολυμερείς οργανισμοί βάλλονται και απειλούν να σταματήσουν τις εταιρικές επενδύσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι εμφανίζονται στη Μέση Ανατολή, με τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να βρίσκονται σε έξαρση. Η αυξημένη ρύθμιση στις εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να επηρεάσει και το επενδυτικό συναίσθημα. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να στέλνει σήματα για συνέχιση της αύξησης επιτοκίων, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να ξεκινήσουν να μειώνουν την έκθεσή τους σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες με υψηλή μόχλευση.

  pin

  Με τον δείκτη MSCI World να αποτιμάται πάνω από τον μέσο όρο και πολλούς βασικούς μακροοικονομικούς κινδύνους να ελλοχεύουν, ο δείκτης κινδύνου/οφέλους δεν είναι πλέον καθόλου ελκυστικός για τις μετοχές σε ορίζοντα δύο ετών. Τα επιτόκια σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τις εναλλακτικές λύσεις έναντι των μετοχών. Η υψηλή πιθανότητα ύφεσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια κάνει τις προβλέψεις να μην υποστηρίζουν επιθετική στάση και μεγάλη έκθεση στις μετοχές.

  Σε επίπεδο μετοχών, τα χαρτοφυλάκια πρέπει να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ισορροπία και να κλίνουν προς αμυντικούς κλάδους.

  Σε έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα πέντε έως επτά ετών, είναι πιθανό οι μετοχές να έχουν καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα, εκτός και αν βρεθούμε σε μια παρατεταμένη κατάσταση αποπληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης.

  * O κ. Peter Garnry είναι Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων