Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Απρ-2018 00:05

  Τι έγινε με τη ΔΕΗ;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, εμπόδισε τη δημιουργία μιας "Μικρής ΔΕΗ” με τους δικούς της πελάτες και τη δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Το σκεπτικό ήταν ότι η τότε κυβέρνηση θα "ξεπούλαγε” στους κακούς ιδιώτες μέρος της δραστηριότητας του μονοπωλίου ηλεκτρισμού της χώρας. Ο υπολογισμός για τη σύσταση και spin-off της "μικρής ΔΕΗ” ήταν ότι θα έπαιρνε πάνω κάτω το εν τρίτον της δραστηριότητας της ΔΕΗ. Κύριος μέτοχος της Μικρής ΔΕΗ θα ήταν ένας στρατηγικός ξένος επενδυτής που θα αγόραζε αυτό το εξαιρετικό πακέτο παραγωγής-πελατείας-υποστήριξης για ένα αρκετά μεγάλο premium, δηλαδή με παραπάνω λεφτά από το 1/3 της τότε συνολικής χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ.  Τότε που γίνονταν όλα αυτά, η αξία της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο ήταν πάνω από €2 δισεκατομμύρια, και η τιμή που θα μπορούσε να ζητήσει το ελληνικό κράτος για την "Μικρή ΔΕΗ” θα μπορούσε ακόμα και να ξεπεράσει το €1 δισ.

  Ως αυτοδύναμος πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς εξαρτήσεις από την υπόλοιπη εταιρία, η "Μικρή ΔΕΗ” θα είχε τη δυνατότητα να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά  συνολικά, και τη δυνατότητα να αυξήσει αξιόπιστα το μερίδιό της, χωρίς να μπει σε διαδικασίες να ξαναστήσει δίκτυο πωλήσεων, ή να δελεάσει καταναλωτές και επιχειρήσεις με τιμές που τελικά οδηγούν κάτω από το λειτουργικό κόστος και στη ζημία.

  Τα χρήματα που θα έπαιρνε η μεγάλη πλέον ΔΕΗ από την πώληση της μικρής, θα μπορούσε να τα επενδύσει για τον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων μονάδων παραγωγής της που θα συνέχιζε να έχει στην κατοχή της, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο μείωσης του λειτουργικού κόστους, εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της επιχείρησης.

  Στο πλαίσιο των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, η χώρα οφείλει να περιορίσει το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στο 50% από πάνω από 80% που είναι σήμερα. Αυτό με τον τρόπο που πάει να γίνει θα δώσει πολύ λιγότερα έσοδα στη ΔΕΗ, και πιθανόν να οδηγήσει την κρατική επιχείρηση σε κατάρρευση καθώς τα έσοδα δεν θα επαρκούν ούτε για την εξυγίανση ούτε για τον εκσυγχρονισμό της. 

  Η δρομολόγηση των αντιδράσεων του ΣυΡιζΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, καθώς και οι τωρινές εξελίξεις ουσιαστικά εκποίησης των φιλέτων της ΔΕΗ έναντι πολύ χαμηλότερου τιμήματος οδηγούν σε αδιέξοδο και τη Δ.Ε.Η. και την ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος συνολικά.

  Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτό το οποίο κάνει σήμερα η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ είναι ακριβώς εκείνο για το οποίο διαμαρτυρόταν ότι θα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με την πρόφαση λοιπόν ότι αυτή θα απέτρεπαν την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων προς πώληση της Δ.Ε.Η., οδήγησαν σε πολύ μεγαλύτερη απαξίωση την επιχείρηση και έκαναν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έλεγαν πως θα κάνουν. 

  Και λοιπόν; (θα πει κάποιος)

  Αφού τελικά θα καταφέρουν να ξεφορτωθούν το βαρίδι που εξελίχθηκε η ΔΕΗ λόγω της αποτροπής της λύσης "μικρή Δ.Ε.Η. και επενδύσεις", κάτι παραπάνω κάνουν από τους προηγούμενους!

  Δεν είναι όμως έτσι. Και μόνα τα λιγνιτικά αποθέματα τα οποία θα δοθούν πακέτο μαζί με τους λιγνιτικούς σταθμούς, έχουν πολλαπλάσια αξία από αυτήν που θα πληρώσουν οι αγοραστές.

  Αντίθετα, η ΔΕΗ θα κληθεί να κρατήσει το σύνολο των μη παραγωγικών διοικητικών υπαλλήλων της σημερινής επιχείρησης, ενώ θα πουλήσει τους σταθμούς παραγωγής ελεύθερους από την αναλογία των διοικητικών βαρών που θα έπαιρναν μαζί τους εάν δημιουργείτο η μικρή ΔΕΗ. 

  Το αποτέλεσμα θα είναι εκρηκτικό για την αγορά, καθώς η εναπομείνασα επιχείρηση θα έχει πολλαπλάσια βάρη αναλογικά, ενώ τα έσοδα που θα πάρει από την πώληση των σταθμών θα είναι ανεπαρκή. 

  Αν έβαζαν τον θυρωρό ενός από τα κτίρια της ΔΕΗ να διαπραγματευτεί τον τρόπο διαίρεσης της σημερινής εταιρίας, θα έκανε καλύτερη δουλειά. Σίγουρα!

  Οι καφενόβιοι που αντιτάσσονταν σε οποιαδήποτε κίνηση διάσωσης της εταιρείας, οι "όλα ή τίποτα", κατάφεραν τελικά να οδηγήσουν τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση στο "τίποτα".

  Το τίμημα αυτής της απάτης που διέπραξαν, και της ανικανότητας εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης, δυστυχώς δεν θα το πληρώσουν αυτοί που σήμερα παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι. 

  Αυτοί που έφεραν τους καφενόβιους και τους απατεώνες στην εξουσία, ντε!

  Τα λάθη πληρώνονται, και δυστυχώς το συγκεκριμένο λάθος θα το πληρώνουμε οι Έλληνες για 99 χρόνια στο μέλλον!

  Ευτυχώς βέβαια που δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί το email Χαρδούβελη!!!

  Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Twitter: @Agissilaos
  agissilaos@gmail.com
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων