Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Απρ-2018 00:05

  Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος - Μέτρα άμεσης εφαρμογής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

  Το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού του Αλεξάνδρου Σταματιάδη από αδίστακτους κακοποιούς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των εγκληματικών πράξεων που συμβαίνουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

  Η βαριά εγκληματικότητα στη χώρα μας προέρχεται από μια και μοναδική μήτρα: Τα δίκτυα της καθ υποτροπήν  βαριάς παραβατικότητας  και του επαγγελματικού οργανωμένου εγκλήματος.

  Τα δίκτυα αυτά αποτελούνται από τους "συνήθεις υπόπτους", δηλαδή άτομα που ασκούνται συστηματικά-επαγγελματικά στην εγκληματική δραστηριότητα μπαινοβγαίνοντας στις φυλακές και κάθε φορά γίνονται πιο αδίστακτοι. Τα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος είναι άτομα με ποινικό παρελθόν που κάθε φορά γίνεται βαρύτερο.

  Αν ρίξουμε μια ματιά στα τελευταία περιστατικά που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, θα διαπιστώσουμε ότι οι φερόμενοι ως δράστες είναι καθοδηγούμενοι από κυκλώματα των φυλακών, κάποια στιγμή ήταν και αυτοί έγκλειστοι και πάντα εκτελούν ένα οργανωμένο σχέδιο καθοδηγούμενοι από τους "αρχηγούς" των ομάδων. Γίναμε μάρτυρες της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχ Ζαφειρόπουλου όπου για ένα ασήμαντο χρηματικό ποσό, κακοποιοί σε αποστολή εκβίασης, του αφαίρεσαν τη ζωή.

  Η σύνθεση των ομάδων είναι μικτή, αποτελούμενη από Έλληνες και αλλοδαπούς που έχουν πολύχρονες θητείες  στις φυλακές.

  Η ποιοτική μεταβολή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έγκειται στον τρόπο οργάνωσης των εγκληματικών ομάδων. Μιλάμε πλέον για οργανωμένη επιχείρηση με εξάπλωση στον οικονομικό - επιχειρηματικό τομέα, με διακίνηση μεγάλων ποσών και υψηλές τεχνολογικές δυνατότητες.

  Η καταπολέμηση των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος απαιτεί δράσεις με βάθος και διάρκεια. Και εδώ έγκειται ο ρόλος της πολιτικής.

  Χρειάζεται ΤΩΡΑ η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στη δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και επηρεάζει το βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

  - Άμεση ανασύνταξη δυνάμεων και σχεδίων των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος με πρώτη προτεραιότητα την καταγραφή όλων των καταδικασθέντων για βαριά εγκληματική δράση είτε είναι εντός είτε εκτός των φυλακών. Ως γνωστόν,  κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, μετά τις τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές μας περιβάλλον, αναπτύχθηκαν περίπου τρεις γενεές εγκληματιών, δηλαδή κάποιες χιλιάδες, που έδρασαν και δρουν, ασκούμενοι στο βαρύ οργανωμένο έγκλημα. Πολλοί απ' αυτούς έχουν ή είχαν πολυετείς  βαριές καταδίκες, παρά πολλοί είναι ήδη ελεύθεροι με τις κατά καιρούς ευεργετικές διατάξεις. Πολλοί απ αυτούς είχαν έλθει στη χώρα μας αποκλειστικά και μόνο για να συμμετέχουν σε εγκληματικές συμμορίες. Οι περισσότεροι δεν έχουν οικογένειες εδώ. Συνεπώς αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους συνεχίζουν τη δράση που γίνεται ολοένα και πιο βαριά, πιο επαγγελματική, πιο σκληρή.Πιστεύω ότι απαιτείται η καταγραφή  και απέλασή τους στις χώρες προέλευσης με υποχρέωση των χωρών τους να ελέγχουν διαρκώς τη συμπεριφορά τους. Αυτές είναι ρήτρες που προκύπτουν από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες και αποτελεί υποχρέωσή τους η αμοιβαία συνδρομή στον τομέα της ασφάλειας.

  Το μέτρο αυτό θα συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού των κακοποιών, που κατά κύριο λόγο αποτελούν τα εκτελεστικά όργανα των μεγάλων και οργανωμένων δικτύων.

  - Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει ικανότατα  επιχειρησιακά στελέχη που μπορούν με τη βοήθεια και των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν κατά προτεραιότητα τις πλέον επικίνδυνες ομάδες που ασκούνται στο βαρύ οργανωμένο έγκλημα το οποίο συνίσταται σε ανθρωποκτονίες, εκβιάσεις, οικονομικά εγκλήματα, στοχευμένες διαρρήξεις κλπ. Απαιτείται η συγκρότηση  μερικών ολιγομελών ομάδων και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

  - Το σωφρονιστικό μας σύστημα είναι ο μεγάλος ασθενής εδώ και πολλά χρόνια. Περιττεύει να αναλωθούμε πάλι σε περιγραφές. Αποτελεί πηγή και κέντρο οργάνωσης εγκληματικών ενεργειών. Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να σωρεύουμε στις φυλακές ανθρώπινες ψυχές. Ωστόσο ούτε αποτελούν λύση τα οριζόντια μέτρα που γεμίζουν την "αγορά" του εγκλήματος με ανθρώπους οι οποίοι την επόμενη μέρα ξαναμπαίνουν στο έγκλημα όλο και περισσότερο, όλο και πιο επικίνδυνα για την κοινωνία.

  Με αφορμή τον νέο σωφρονιστικό κώδικα ας καθιερώσουμε μορφές προσαρμογής μετά το πέρας της φυλάκισης, ή κατά τη διάρκεια  αυτής, σε δραστηριότητες ελεγχόμενες έτσι ώστε η πλήρης απελευθέρωση να συνοδεύεται από πολιτικές και δράσεις που προστατεύουν την κοινωνία και τους ίδιους τους έγκλειστους.

  Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, η προάσπιση της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου και της κοινωνικής ειρήνης, η ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, αποτελούν κοινό τόπο όπου συναντώνται όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου χωρίς περιττές αντιπαραθέσεις και εξάρσεις.

  Η αστάθεια που διατρέχει τη γειτονιά μας, οι φλόγες από τα θερμά πολεμικά μέτωπα που ανεβάζουν τη θερμοκρασία και η μεγάλη κινητικότητα πληθυσμών καθιστούν την πατρίδα μας ευάλωτη σε ποικίλους κινδύνους. Πριν μας καταλάβουν οι φλόγες ας κάνουμε την ΑΣΦΑΛΕΙΑ πρώτο μας εθνικό, πολιτικό και κοινωνικό στόχο.​

  * Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι πρώην υπουργός (Δημόσιας Τάξης 1999-2003, Προστασίας του Πολίτη 2009-2010 και 2012 και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 2010-2012) 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων