Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Μαρ-2018 00:25

  Η άτοπη απολογία του κ. Τόσκα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή
   
  Στα φύλλα  ποιότητας  των αξιωματικών μεταξύ των διαφόρων στοιχείων αξιολογήσεως υπάρχει ειδικό ερώτημα για την ικανότητα του αξιολογουμένου  για την ανάληψη ευθύνης  και η γνώμη του αξιολογούντος  σ' αυτό έχει βαρύνουσα σημασία για την εξέλιξη του αξιωματικού. Μάλιστα όταν ο αξιωματικός δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και κρύπτεται πίσω από διάφορες  δικαιολογίες τιμωρείται πειθαρχικά, γιατί απολογήθηκε ατόπως. Ασφαλώς ο κ. Τόσκας, σαν στρατηγός εν αποστρατεία έχει αξιολογηθεί και έχει αξιολογήσει άλλους και ενδεχομένως έχει τιμωρήσει άλλους για τον παραπάνω  λόγο και πρέπει να το γνωρίζει καλά.

  Πρόσφατα όμως ό κ. Τόσκας εφωράθη να απολογείται ατόπως λέγοντας ότι τα έκτροπα κι οι καταστροφές των καταστημάτων επί της οδού Ερμού εκ μέρους των αναρχικών έγιναν με την ανοχή της αστυνομίας, την οποία επέπληξε δημοσίως. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικαλιστών της αστυνομίας, που διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας, ότι δεν επενέβησαν, γιατί εκτελούσαν εντολές της ηγεσίας της αστυνομίας. Ο ισχυρισμός αυτός γίνεται πιστευτός από μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, γιατί τα τελευταία χρόνια σε σωρεία περιστατικών η αστυνομία επιδεικνύει μια ανεξήγητη ανοχή για τους βανδαλισμούς και καταστροφές, που προκαλούνται από τους αναρχικούς, ενώ αντίθετα κάνει εξαιρετική δουλειά για την καταπολέμηση της κοινής εγκληματικότητας και μάλιστα επί υπουργίας του κ. Τόσκα η αστυνομία σημείωσε επιτυχίες. 

  Νομίζω, ότι εάν ο κ. Τόσκας  ήθελε  να ελέγξει, εάν υπάρχει ή όχι ανοχή της αστυνομίας έναντι των αντιεξουσιαστών και λοιπόν μπαχαλάκηδων, θα έπρεπε να είναι παρών στα επεισόδια και να διευθύνει ο ίδιος την αστυνομική επιχείρηση, οπότε θα μπορούσε να πατάξει αμέσως κάθε ανοχή εκ μέρους της αστυνομίας και να συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της αστυνομικής παρεμβάσεως. 

  Αυτό δεν θα ήταν πρωτότυπο, γιατί σε φωτογραφίες του 1910 ο Churchill σαν Υπουργός Εσωτερικών της Μ. Βρετανίας  διεύθυνε στην πρώτη γραμμή, φορώντας μάλιστα ημίψηλο, αστυνομική επιχείρηση κατά αναρχικών και σε μας επί κυβερνήσεως Στεφανοπούλου ο τότε υπουργός δημοσίας ασφαλείας Αποστολάκος φορώντας μπέρτα διεύθυνε επιχειρήσεις κατά διαδηλωτών.

  Η έλλειψη δημοσίας ασφαλείας έχει δημιουργήσει σε ολόκληρη τη χώρα ένα αίσθημα ανασφάλειας και γενικευμένου φόβου από διάφορα αίτια. 

  Στις μεν μεγάλες πόλεις, ιδίως όπου υπάρχουν μειονότητες και άβατα λόγω της καθημερινής εγκληματικότητας και της εμφανούς ελλείψεως αστυνομεύσεως, που έχει ως αποτέλεσμα διάφορα εγκλήματα που διαπράττονται στο δρόμο και την μη κυκλοφορία των ηλικιωμένων νυκτερινές ώρες. 

  Στη δε ύπαιθρο με τα συνεχή εγκλήματα ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων. Σαφώς το νοσηρό αυτό κλίμα οφείλεται και στην έλλειψη επαρκών αστυνομικών δυνάμεων προς αστυνόμευση. Είναι γεγονός, ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών απασχολείται σε άλλα καθήκοντα, όπως τη φύλαξη υψηλών προσώπων και κάποιων που μπορεί να μην είναι και τόσο υψηλά, αλλά θεωρούν ότι κινδυνεύουν και ζητούν και πετυχαίνουν αστυνομική προστασία. Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών, που απασχολούνται για την αποστολή αυτή, γιατί δεν έχει ανακοινωθεί τελευταία. Κάθε φορά που έχομε κυβερνητική αλλαγή ο νέος υπουργός δηλώνει ότι θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των αστυνομικών, που διατίθενται για το σκοπό αυτό και μετά σιωπή. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία πόσοι αστυνομικοί απασχολούνται, ούτε πόσοι είναι οι φυλασσόμενοι, επειδή ασφαλώς για πολλές περιπτώσεις υπάρχει αστυνομικό απόρρητο. Αλλά και επειδή, ενίοτε, υπάρχει φημολογία ότι κάποιοι δεν απασχολούνται αποκλειστικά σε αστυνομικά καθήκοντα. Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί ποτέ δεν είχα αστυνομική προστασία.
   
  Καλό θα ήταν λοιπόν ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να επανεξετάσει το καθεστώς παροχής προστασίας και τις διαθέσεις αστυνομικών. Για το σκοπό αυτό να μην υποκύψει σε πιέσεις και να αφαιρέσει την αστυνομική προστασία από κάποιους, που δεν είναι καν στόχοι και τους αστυνομικούς που ασφαλώς θα περισσέψουν να τους διαθέσει προς ενίσχυση της δημοσίας ασφαλείας.
   
  * Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης Ε.Τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων