Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιαν-2018 00:10

  Ο Αη Βασίλης και ο δράκος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Αη Βασίλης και ο δράκος

  του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου*

  Ο Άγιος Βασίλης έρχεται στην Ελλάδα τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς και όχι τα Χριστούγεννα, όπως στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Και αυτό γιατί εδώ προσπαθήσαμε να εντάξουμε στον Άγιο Βασίλειο που γιορτάζουμε την 1η Ιανουαρίου, τον Santa Nicklaus, που αποτελεί διεθνοποιημένη εκδοχή του Αγίου Νικολάου. Έτσι στη χώρα μας, τα παιδιά μέχρι μιας ηλικίας περιμένουν την πρώτη ημέρα του χρόνου τα δώρα τους από τον παχουλό γενειοφόρο με τα κόκκινα ρούχα, που ελάχιστη σχέση έχει με τον Μεγάλο Βασίλειο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

  Αποτελεί κρίσιμη στιγμή για κάθε παιδί η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι ο Άγιος που φέρνει τα δώρα, αλλά οι γονείς του. Και ακόμη περισσότερο για τα παιδιά που έμαθαν την αλήθεια, αλλά προσποιήθηκαν, ότι δεν την γνωρίζουν, προκειμένου να μην χάσουν το δώρο τους για μια επιπλέον χρονιά.

  Κάπως έτσι δείχνει να αντιμετωπίζει τους πολίτες η Κυβέρνηση Τσίπρα, που έκανε αγώνα δρόμου μέσα στο 2017 για να υπερκεράσει την αντίθεση των θεσμών και να μοιράσει μέχρι τελευταίου σεντς το λεγόμενο υπερπλεόνασμα, σαν γονιός, που συμμετέχει στην αγιοβασιλιάτικη συμπαιγνία. 

  Αφού λοιπόν κόπηκαν μια στις δύο αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, η Κυβέρνηση επανήλθε με δώρα-επιδόματα 400 ευρώ προς λίγο μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 18-24 ετών, για τα οποία οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις.

  Για τα παιδιά του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Περαιά, ο Υπουργός Παιδείας είχε ένα δώρο με κορδέλα: το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ για τα αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις είχε ένα άλλο δώρο: τη μεταγραφή.

  Για "τα παιδιά του ΕΟΦ" υπάρχει δώρο ένα μπόνους 690.000 ευρώ στους εργαζόμενους στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, με υπογραφή του Υπουργού Υγείας, σε εφαρμογή νόμου, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο.

  Επίσης, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσαν ένα δώρο στα νησιώτικα "παιδιά", που χάνουν το μειωμένο ΦΠΑ από 1/1/2018. Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν τη χορήγηση επιδόματος σε κατοίκους 27 νησιών. Για τα "παιδιά" από τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, είχαν άλλο ένα δώρο, το πάγωμα για έξι μήνες της αύξησης στον ΦΠΑ.

  Για τα παιδιά που ψάχνουν για δουλειά σε 34 Δήμους, υπάρχει το μεγάλο δώρο  της προκήρυξης 7.180 θέσεων πλήρους απασχόλησης για 8 μήνες, ενώ τα πακέτα με τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο περιλαμβάνουν το βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά, την αναστολή για ακόμη ένα έτος του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζομένους επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

  Σαφώς και επιδοματική πολιτική υπάρχει σχεδόν σε όλα οργανωμένα κράτη και απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ποιες είναι οι στρεβλώσεις στη χώρα μας; Ότι τα επιδόματα είναι πολλά και διαφορετικά, μακριά από τη λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και φυσικά ότι τα υψηλά ποσοστά μαύρης εργασίας προκαλούν αδικίες στην επιλογή των δικαιούχων. Η μεγαλύτερη στρέβλωση είναι όμως, ότι οι επωφελούμενοι δεν καθορίζονται με βάση τις διεθνείς πρακτικές και το όριο της φτώχειας, αλλά με αποφάσεις υπουργών που προβάλλονται κάθε φορά ως "δώρα".

  Σε αυτό το σκηνικό η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ένας μπαγαπόντης γονιός που ενώ τα παιδιά του έχουν μεγαλώσει και ξέρουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν έφερνε ποτέ τα δώρα, φορά τα κόκκινα για μια ακόμη φορά στο τέλος του χρόνου για να μοιράσει ό,τι προλαβαίνει, ενώ ταυτόχρονα μιλά για τον δράκο του παραμυθιού που θα τα πάρει πίσω όλα όταν εμφανιστεί. Σε μια χώρα που τα παιδιά αργούν να απογαλακτιστούν, αυτά τα δώρα είναι φυσικά καλοδεχούμενα, όχι πλέον τα παραμύθια.

  Οι Έλληνες πολίτες έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε να γνωρίζουν ότι τα επιδόματα και τα κοινωνικά μερίσματα δίνονται εφάπαξ, αλλά τα μέτρα και οι περικοπές είναι μόνιμα και θα τους επιβαρύνουν για πολλά χρόνια ακόμη. Επίσης, ότι τα δώρα, όπως δεν τα φέρνει ο Άγιος, έτσι δεν τα παίρνει ο δράκος. Άσε που τον δράκο δεν τον σκότωσε ούτε ο Santa, ούτε ο Αη Βασίλης, αλλά ο Άγιος Γεώργιος, μεγάλη η χάρη του, του οποίου η γιορτή ενίοτε μετακινείται, όπως και η Κυριακή των εκλογών.

   

  * Ο κ. Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

  Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο twitter: @dpapangel

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων