Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιουλ-2017 00:03

  Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Αντωνόπουλου

  Αγαπητέ Γερούν,

  Σου γράφω όχι με το θάρρος της γνωριμίας, αφού ποτέ μας δεν συναντηθήκαμε, αλλά του συναδέλφου που κάθισαν στα ίδια θρανία κι έμαθαν τα ίδια γράμματα. Εσύ μετά τις σπουδές σου στην Αγροτική Οικονομία, ακολούθησες πολιτική καριέρα κι έφτασες ψηλά, Πρόεδρος του Eurogroup. Εγώ πάλι φροντίζω ένα κτήμα με φιστικιές, προσπαθώντας να εφαρμόσω τα όσα έμαθα τόσα χρόνια στα θρανία.

  Αφορμή για την επικοινωνία μας, αποτέλεσαν οι περίφημες δηλώσεις σου πριν κάμποσο καιρό για το πού τα φάγαμε τα λεφτά μας εμείς οι Νότιοι Ευρωπαίοι. Θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σου ότι ένα σεβαστό ποσό τα φάγαμε εκεί που είπες – στα ποτά και την καλοπέραση. Για την πλήρη όμως ενημέρωσή σου, σου αναφέρω ότι τα φάγαμε και στα διάφορα μπαρ που κάποια εποχή είχαν γεμίσει όχι μόνο τα χωριά αλλά ακόμη και τα χωράφια μας! Φυσικά στα μαγαζιά αυτά δεν σερβιριζόταν μόνο scotch  whiskey, αλλά και παρέα ανατολικής προέλευσης... Εννοείς τι εννοώ.

  Ήταν μια πρόβα του σημερινού μεταναστευτικού. Είχε γεμίσει τότε η επαρχία μας με άνδρες και γυναίκες κάθε πρώην ανατολικής χώρας που έβρισκαν δουλειά αλλά και φιλοξενία φροντίζοντας σπίτια και γερόντους, φροντίζοντας καλλιέργειες και ζώα, αλλά και σε μπαρ οι γυναίκες φροντίζοντας άνδρες,  οι πιο πολλοί από αυτούς ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την ζωή! Έκαναν δηλαδή οι μετανάστες της εποχής εκείνης ότι απέτυχε να κάνει τόσο η Ελληνική πολιτεία, όσο και τα άφθονα κοινοτικά κονδύλια που εισέρρεαν στην χώρα μέσω των πολύπλοκων και περισπούδαστων Κοινοτικών Πολιτικών. Αποτέλεσαν αιμοδότη των χωριών μας οι άνθρωποι αυτοί και αρκετοί είναι σήμερα αγαπημένοι μας συγχωριανοί. Ας ελπίσουμε ότι τα συμπεράσματα του τότε θα είναι και σήμερα χρήσιμα, τώρα όπου άλλοι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας εισρέουν από κάθε μεριά των συνόρων μας.

  Μάνα εξ’ ουρανού όλα αυτά που συνέβαιναν τότε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 στην διψασμένη για κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική ενσωμάτωση επαρχία μας: τα πολλά χρήματα από την Ευρώπη, τα πολλά και φθηνά χέρια, η παρέα τις νύχτες, η λύση πολλών καθημερινών προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν τότε τους κατοίκους της Ελληνικής υπαίθρου. Ε τι περίμενε κανείς από ένα λαό που φημίζεται για την τάση του για καλοπέραση και την αισιοδοξία του για το αύριο. Έχει ο Θεός λέμε εμείς εδώ!

  Μεταξύ μας όμως κάτι μας έτρωγε μέσα μας, ότι δεν τα κάναμε όλα καλά και γιαυτό τις νύχτες εκεί που ξενυχτάγαμε, τραγουδούσαμε " Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια”. Αλλά είπαμε, έχει ο θεός! Για την ακρίβεια τότε είχε, γιατί τώρα φαίνεται ότι δυσκολεύεται κι αυτός!   

  Μέρος των χρημάτων που έφτανα τότε σε εμάς, επανεξάγονταν σε ‘νέες χώρες”. Θυμάμαι, μια χρονιά που μάζευα τα φιστίκια μου, είχα εργάτες από 9 διαφορετικές χώρες! Χαρακτηριστικά, ένα ζευγάρι Μολδαβών, είχε έλθει για τον γάμο του ανιψιού τους, έκανε κι αυτό 3-4 μεροκάματα. Τα λεφτά αυτά τα πήραν μαζί τους, πίσω στις πατρίδες τους, άρα είναι άδικο να τα βάζεις κι αυτά στο λογαριασμό σου. Το ίδιο με τους γείτονές μας Αλβανούς, που έχτισαν πίσω στις πατρίδα τους τα ερειπωμένα πατρικά τους, αλλά έστειλαν και πολλά χρήματα για την αξιοπρεπή διαβίωση και γηροκόμηση των γονιών τους. Δεν λέω ότι δεν δούλεψαν οι άνθρωποι, προς θεού, αλλά μην βάζεις κι αυτά τα λεφτά με τα άλλα...

  Θα μου πεις αφού μας τύγχανε τόσα λεφτά,  γιατί δεν τα ρίξαμε στις δουλειές μας να κάνουμε ανταγωνιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις σαν τις δικές σας; Εδώ νομίζω ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι: μας στέλνατε από τα Ευρωπαϊκά κέντρα τα περισσότερα χρήματα από το FEOGA εγγυήσεις όπως λέγαμε τότε – δηλαδή για άμεση στήριξη του αγροτικού εισοδήματος για να μείνουμε στα χωριά και να μην πάμε στις ήδη βεβαρημένες πόλεις- και κάτι λίγα χρήματα από το FEOGA προσανατολισμού, δηλαδή για επενδύσεις και ανάπτυξη. Είχαν μετρήσει τότε οι σημερινοί σου υφιστάμενοι, οτι η κατανομή αυτή συμφέρει όλους μας. Δεν το έκρυβαν άλλωστε: στις εκθέσεις τους έγραφαν οτι τα χρήματα αυτά γίνονται κατανάλωση και εισαγωγές ή αν το δεις από την δική τους μεριά εξαγωγές στην Ελλάδα! Και είχαν δίκιο. Νομίζεις αγαπητέ Γερούν ότι ξέραμε εμείς το 1985 τη ντομάτα καταχείμωνο; Εσείς οι Ολλανδοί μας την μάθατε. Που ξέραμε την κρέμα γάλακτος στα φαγητά; Οι Γάλλοι μας την λανσάρισαν. Που ξέραμε από πλακάκια πολυτελείας στα δάπεδα και τους τοίχους; Οι γείτονές μας οι Ιταλοί μας τα έμαθαν. Που ξέραμε εμείς από καινούργια τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης; Οι Γερμανοί και οι Τσέχοι μας τα έμαθαν. Που ξέραμε από κάρτες και δάνεια με πάσης φύσεως επιτόκια; Οι Αγγλικές και Λουξεμβουργιανές τράπεζες μας τα έμαθαν, όταν με το καλό μπήκαμε στο ευρώ.  Για τα whiskeys μιλήσαμε παραπάνω. 

  Αρα, μου φαίνεται αγαπητέ συνάδελφε, ότι μαζί τα φάγαμε, που είπε κάποτε κι ένας δικός μας πολιτικός, προσπαθώντας να πει: έφαγαν οι πολιτικοί, έφαγαν όμως και οι πολίτες. Και μια και ο λόγος για το θέμα αυτό, μη μου πεις κι εσύ σοσιαλδημοκράτης άνθρωπος ότι δεν βλέπατε εκεί έξω ότι στο Νότο γινόταν κακός χαμός; Είμαι σίγουρος ότι τα βλέπατε, αλλά σύγκρουση με το τότε κατεστημένο είχε μπελάδες και προφανώς θέλατε να τους αποφύγετε. Αν δεν κάνω λάθος στην επίσημη γλώσσα των Βρυξελλών αυτό λέγεται Κοινοτική Αλληλεγγύη!
    
  Εδώ που τα λέμε όμως και μιας και θυμηθήκαμε τα νιάτα μας και μιλάμε σαν αγροτοοικονομολόγοι, όλες οι πολιτικές για την αγροτική ανάπτυξη δεν τα πήγαν και τόσο καλά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Ο βαθμός εφοδιασμού και αυτάρκειας των αγορών της ΕΕ δεν είναι αντίστοιχος των δαπανών για την στήριξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Τα χωριά σε όλη την Ευρώπη φθίνουν και οι άνθρωποι της υπαίθρου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις για να επιβιώσουν. Έπρεπε να έβλεπες τις προηγούμενες ημέρες την αγωνία όσων συμπλήρωναν τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ για να πάρουν τις επιδοτήσεις της χρονιάς: τις είχαν υπολογίσει στο ετήσιο εισόδημά τους, οι περισσότεροι μάλιστα τις είχαν ήδη υποσχεθεί σε ενοίκια, γεωπόνους, ή γνωστούς και φίλους για να τους επιστρέψουν τα δανεικά. Οι κάτοικοι της υπαίθρου αισθάνονται παντού στην ΕΕ παραμελημένοι και δεύτερης κατηγορίας πολίτες.

  Πριν λίγο καιρό έκλεισε το ταχυδρομείο στο χωριό μου, ένα χωριό με 2.000 κατοίκους. Επί μήνες δεν γίνονταν διανομή αλληλογραφίας, ουσιαστικά λογαριασμών, αφού τα ΕΛΤΑ έχουν μειώσει το ρόλο τους σε αυτό μόνο το επίπεδο. Ε και ποιος νοιάζεται κι αν κοπεί και κανένα τηλέφωνο ενός γέροντα και δεν μπορεί να πάρει τα παιδιά του να τους πει ότι ζει!!! Μήπως ήταν αυτοί οι γέροντες αρκετά σοφοί στα νιάτα τους και φάγανε κι αυτοί κάμποσα χρήματα στα ποτά και τα ξενύχτια, αφού ξέρανε ότι κανείς δεν θα τους δώσει σημασία μεθαύριο; Είδες που οδήγησε τελικά όσο καλή πρόθεση και να έχεις! 

  Μόνη εξαίρεση στα παραπάνω αγροτικές περιοχές που μπόρεσαν να προσανατολιστούν σε τουριστικού ενδιαφέροντος ανάπτυξη. Εκεί όντως βλέπεις χαμόγελα και αισιοδοξία. Κι εκεί οι ντόπιοι μαζί με τους πάσης φύσεως φιλοξενούμενούς τους τα τρώνε στα ποτά και τις διασκεδάσεις. Απ΄ ότι φαίνεται πολλοί θέλουν να μας αντιγράψουν αλλά μάλλον συναντούν εμπόδια. Δεν είναι τα πράγματα τόσο εύκολα όσο φαίνονται πάντα! 

  Νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου, ότι όταν νέοι στα πανεπιστημιακά θρανία μαθαίναμε για τις αγροτικές πολιτικές, δεν φανταζόμασταν αυτή την κατάληξη. Εσύ και όσοι ασχοληθήκατε με τα κοινά, έχετε επιπλέον ευθύνες, οι οποίες δεν εξαντλούνται στις διαπιστώσεις όπως έκανες με τις δηλώσεις σου. Εαν είχαν έγκαιρα διορθωθεί κάποια από τα κακώς κείμενα, δεν θα μας ταλαιπωρούσε όλους τώρα το ελληνικό ζήτημα. Και πρώτον εσένα! Είμαι βέβαιος ότι η εκλογική αποτυχία του κόμματός σου έχει σχέση με το Ελληνικό ζήτημα, αν και νομίζω ότι προσπάθησες πολύ για να βρεθεί μια λύση. 

  Βλέπεις λοιπόν ότι αυτά που μαθαίναμε περί πολυλειτουργικότητας της γεωργίας τα βρήκαμε μπροστά μας. Δώσαμε προτεραιότητα σε άλλους τομείς και αφήσαμε την παραγωγή αλλά και την περιφέρεια σε δεύτερη μοίρα. Καθιερώσαμε τα ιστορικά δικαιώματα, και όποιος ήταν γεωργός κάποια στιγμή την δεκαετία του 90, έπαιρνε κι ένα τσεκ με ένα σεβαστό ποσό! Δηλαδή ουσιαστικά τους λέγατε ότι εμείς από τα γραφεία δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση με το αγροτικό πρόβλημα της Ευρώπης και για αυτό σας μοιράζουμε τα χρήματα που έχουμε προϋπολογίσει για τα αγροτικά κατευθείαν στο λογαριασμός σας και ο θεός βοηθός. Για να κρατηθούν μάλιστα τα προσχήματα έλεγαν τότε ότι δεν μας νοιάζει εάν στη γης σας παράγετε κάτι τις ή όχι, αρκεί η γη να διατηρείται σε καλή γεωργική κατάσταση, δηλαδή μη μας πνίξουν τα ζιζάνια! 

  Βέβαια οι αγρότες μας υπέθεσαν ότι η προστασία τους θα συνεχιστεί για μια ζωή και  το έριξαν στην καλοπέραση. Νόμισαν ότι ξοδεύοντας ενσωματώνονται ισότιμα στην κοινωνία. Ήταν φτωχοί, παραμελημένοι και συχνά ξεχασμένοι από το κράτος, με μεγάλες καθημερινές δυσκολίες και αποκλεισμούς. Φυσικό δεν ήταν να πέσουν στην ζεστή αγκαλιά μιας ξανθιάς ύπαρξης και να κεράσουν κι αυτοί μια φορά το μαγαζί;   

  Σου εύχομαι ολόψυχα καλό καλοκαίρι!

  * Ο κ. Δημήτρης Αντωνόπουλος είναι Αγροτοοικονομολόγος Msc -Παραγωγός Κελυφωτού Φιστικιού   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ