Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουλ-2017 00:04

  Περί δικαιοσύνης εν έτει 2017

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Λοβέρδου 

  Ως καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, στη διδασκαλία περί της διάκρισης των λειτουργιών, συνήθιζα να υπογραμμίζω πως τα μέλη της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας οφείλουν να αποφεύγουν τις μομφές αλλά και τους επαίνους στη δικαστική λειτουργία. Τόσο η μομφή όσο και ο έπαινος αποτελούν μορφές παρέμβασης στο έργο των δικαστών, όταν προέρχονται από Βουλευτή, Υπουργό ή Πρωθυπουργό. Προφανώς εξαιρείται από τον κανόνα αυτό η κριτική μιας δικαστικής απόφασης, επιστημονική και μη. Άλλο όμως η κριτική και άλλο τα "ωσανά"ή τα "σταύρωσον"!!!

  Τα όσα προανέφερα μπορεί να καθίστανται επίκαιρα σε κάθε στιγμή της δημοκρατικής ζωής ενός κράτους της ΕΕ. Δηλαδή στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής έννομης τάξης που συμμερίζεται τις αξίες και τα αγαθά του προηγμένου θεσμικού πολιτισμού του πλανήτη μας. Πρέπει, όμως, να ξεκαθαριστεί αμέσως, πως τα όσα συζητούνται σήμερα στην Ελλάδα λόγω των ενεργειών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ως κυβέρνησης και ως κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δεν εντάσσονται στο ανωτέρω πλαίσιο, αλλά κείνται εκτός αυτού. Ζούμε μία περίοδο δημοκρατικής εκτροπής και ως εκ τούτου η συζήτηση περί διάκρισης των εξουσιών δεν γίνεται με πνεύμα διάκρισης ανάμεσα στην κριτική και την μομφή, αλλά με όρους απειλών και απαίτησης για υποταγή της δικαστικής, στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Χαρακτηριστική στιγμή αυτής της θεσμικής κατάπτωσης αποτελεί η πρόσφατη  φράση του Πρωθυπουργού  "εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε  και ξεπερνούμε ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε"!!! Πριν από μία ημέρα η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε εκδώσει ανακοίνωση,που χρησιμοποιούσε το επίθετο "αστοιχείωτος", για όσους μέμφονται το ΣτΕ αγνοώντας την πάγια νομολογία του.

  Δεν είναι, όμως, μόνο ο Πρωθυπουργός. Ευθυγραμμίζονται με αυτόν μια σειρά Υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος, με δηλώσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, οι Υπουργοί Ν.Παππάς, Χρ.Σπίρτζης, αλλά και ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Δ.Παπαγγελόπουλος, πολλοί Βουλευτές κ.ά. Δεν συμπεριλαμβάνω στον ενδεικτικό ανωτέρω κατάλογο και ένα ακόμη χαρακτηριστικό για τη συμπεριφορά του πρόσωπο, γιατί όπως έχω πει στην Βουλή, δεν συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα της πολιτικής, ως αυτοεξαιρεθέν. 

  Ο πόλεμος αυτός της εκτελεστικής εξουσίας και της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατά της Δικαιοσύνης παίρνει εν σωτηρίω έτει 2017 και άλλες μορφές: τον διορισμό πχ της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου ως επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του γραφείου Πρωθυπουργού. Ως προς αυτό αμυνόμενοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διατύπωσαν το ψευδές επιχείρημα πως κάτι τέτοιο έχει ξαναγίνει και, συνεπώς, διεκδίκησαν άφεση αμαρτιών. Ποτέ, ωστόσο, δεν  έχει επαναληφθεί τέτοια ενέργεια. Διότι είναι απολύτως διαφορετικό να διορίζεται κάποιος πρώην Πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας που κείται εκ του Συντάγματος εκτός πολιτικής. Όπως απολύτως διαφορετικό είναι να διορίζεται κάποιος χαμηλόβαθμος δικαστής στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, ή κάποιος δικαστής που αφυπηρέτησε ή παραιτήθηκε να πολιτεύεται. Κι ακόμη, η πρώην Πρόεδρος του ΑΠ είχε επιλεγεί και ως υπηρεσιακή Πρωθυπουργός!!!

  Η ίδια αντίληψη, στρατηγική και τακτική  διέπει τη συμπεριφορά της σημερινής ελληνικής εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στις ανεξάρτητες αρχές. Είναι χαρακτηριστικές εδώ οι δηλώσεις και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των Υπουργών Ν.Παππά και Χρ.Σπίρτζη. Ως γνωστόν, οι ανεξάρτητες αρχές είναι μια προσπάθεια να εξαιρεθούν από την κανονικότητα της εκτελεστικής εξουσίας, που υπακούει στη δημοκρατική αρχή, άρα και στη λειτουργία του κομματικού φαινομένου, ορισμένες κρίσιμες κρατικές αρμοδιότητες, όπως η επικοινωνία, η ενημέρωση, η προστασία των προσωπικών δεδομένων κ.ά.

  Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από την παγίδα του λαϊκισμού, που την κρατά αιχμάλωτη. Η μόνη χώρα της ΕΕ που υπέκυψε στο λαϊκισμό, η χώρα μας, πρέπει να απεγκλωβιστεί. Υποστηρίζω από το 2012 πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αριστερό, αλλά ένα λαϊκιστικό κόμμα. Ο λαϊκισμός μικρή σημασία έχει από πού εκπορεύεται. Σημασία έχει τί λένε και κυρίως τί πράττουν οι εκφραστές του. Γι' αυτό είναι δόκιμος ο όρος "Αριστερά Μαδούρο". Γιατί το καθεστώς αυτό της Βενεζουέλας, με ιδρυτή τον Τσάβες,  σμίλευσε τον τύπο πολιτικού στον οποίο μπορούν να αναχθούν οι περιπτώσειςΤσίπρα, Καμμένου, Φάραντζ, Τραμπ και άλλων. Γι' αυτούς τους πολιτικούς η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές, οι θεσμικές εγγυήσεις των δημοκρατικών εννόμων τάξεων, η ποινική απαγόρευση της κατάχρησης εξουσίας αποτελούν "θεσμικά εμπόδια". Η ώρα να ξεμπλέξει η χώρα  μας από την παγίδα του λαϊκισμού έχει φτάσει. Και φυσικά η μέθοδος είναι μία και δημοκρατική: η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, οι εκλογές. 

  * Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ