Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Ιουλ-2017 08:01

  Έλα που δεν είναι έτσι…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να βρεθεί στο Υγείας για να προσφέρει κάλυψη στον ανεκδιήγητο Πολάκη… Μιλώντας στο αμφιθέατρο είπε πως η  κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, όταν το 2015 παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη… στα όρια δηλαδή της κατάρρευσης.                              

  Για μία ακόμη φορά, ο Τσίπρας επιλέγει οριστικά να ταυτιστεί με τα ακραία πολιτικά πλοκάμια της Κυβέρνησής του. Μετά την έμπρακτη στήριξή του στον Καμμένο, απέδειξε πριν κάποιες ώρες πως είναι ίδιος και απαράλλακτος με τον Πολάκη και συνοδοιπόρος του στη μόνιμη λιτότητα και τη μόνιμη χυδαιότητα. Κατά την άφιξή του, δέχθηκε γιουχάισμα από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ… στους οποίους δεν επετράπη καν να βγουν από το κτίριο της ομοσπονδίας τους, που βρίσκεται απέναντι από το υπουργείο. Είχαν κατ' εντολήν Τσίπρα κυριολεκτικά κλειδώσει τους συνδικαλιστές μέσα στα γραφεία της ομοσπονδίας τους. Συνέχισε λοιπόν ακάθεκτος ο πρωθυπουργός μας…  Προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στη σίτιση, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη λειτουργία των νοσοκομείων και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο... Ξέχασε μόνο να πει πως εξανάγκασαν 100.000 εργαζόμενους στα συνεργεία καθαρισμού και φύλαξης σε αναγκαστική απόλυση, για να βολέψει ημετέρους… και συνέχισε με τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετώπιζε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά… "εμείς” οι αστοιχείωτοι, είπε, καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια.

  Άμεσος στόχος για τον Τσίπρα είναι μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν τεθούν σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 αστικές περιοχές της χώρας, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες Υγείας και, βέβαια, με βασικό κριτήριο την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού.

  Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι για τη στελέχωση των δομών αυτών προκηρύσσονται άμεσα περισσότερες από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που είναι αναγκαίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Από αυτούς οι 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί είτε αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις γι’ άλλα περίπου 9.500 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 5.000 θα είναι μόνιμοι.

  Ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επεσήμανε ότι την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε, από τον Πολάκη, η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία και πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις.

  Σημείωσε, επίσης, ότι δρομολογείται η παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Πρόκειται, είπε, για προσωπικό που καλύπτει ζωτικές ανάγκες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και ότι ήδη προετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

  Ο πρωθυπουργός ήταν ασταμάτητος… "Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας όταν το 2015 παραλάβαμε τη διακυβέρνηση ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη”. Στα όρια της κατάρρευσης και ότι αυτή η κατάρρευση έγινε συνειδητά και στοχευμένα, με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές. Επιλογές που λένε ότι ο καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αντίληψη ξεπερασμένη, και προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου. Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος. Με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό", πρόσθεσε. Τόνισε ότι παρά τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας με τα μνημόνια, το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα μέχρι τον Γενάρη του 2015. Είπε ότι στόχος των μνημονιακών περικοπών τη περίοδο 2010-2014…  δεν ήταν η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που συμπιέστηκε ακόμα περισσότερο. Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της λειτουργικής κατάρρευσης", είπε.

  Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι γνωρίζει ότι η εικόνα δεν είναι ευχάριστη και ότι πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν. Γνωρίζει όμως ταυτόχρονα, όπως είπε, ότι τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και κυρίως το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, δίνουν μια μεγάλη μάχη, έναν δύσκολο αγώνα για να ξαναστήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους. Και τη μάχη αυτή θα τη στηρίξουμε όσο μπορούμε και πιστεύω ότι θα τη κερδίσουμε.

  Επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι σε εξέλιξη στην Βουλή μια διαδικασία διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, σκανδάλων που αφορούν τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρεοκοπία και την εκχώρηση του Ντυνάν, τις εκτεταμένες δωροδοκίες από τη Novartis, τόνισε. Υποθέσεις, σημείωσε, που ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από την πορεία της Εξεταστικής, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε τέλος ότι πρόκειται για αποκαλύψεις που φανερώνουν τη φτήνια και τον ευτελισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που είχε μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ένα πολιτικό σύστημα που, όπως είπε, την ίδια στιγμή που βύθιζε το ΕΣΥ, φρόντιζε να βολεύει τους δικούς του ανθρώπους, να τρέφει αργόμισθους, να χρηματοδοτεί δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, να χαρίζει δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες, ακόμη και να μη πληρώνει νοσήλια.

  "Έλα που όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από το αφήγημα Τσίπρα!...”

  Για μία ακόμη φορά, ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία. Ζει σε ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν, όπου όλα τα βλέπει "καλώς καμωμένα”. Δεν βλέπει ότι το σύστημα δημόσιας Υγείας καταρρέει. Χειρουργεία αναβάλλονται από ελλείψεις υλικών, άνθρωποι χάνονται από την απουσία ασθενοφόρων, τακτικά ραντεβού στα νοσοκομεία κλείνονται με αναμονή 7-8 μηνών, λόγω έλλειψης γιατρών, ασθενείς ψάχνουν και δεν βρίσκουν φάρμακα. Πήγε στο Υπουργείο Υγείας, όχι γιατί έχει κάποιο σχέδιο να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά για να δώσει πάλι ψεύτικες υποσχέσεις για διορισμούς. Δύο χρόνια μετά την κάλπικη νίκη στις εκλογές του ‘15, ο Τσίπρας επισκέφθηκε και πάλι το Υπουργείο Υγείας για να επαναλάβει τις ίδιες εξαγγελίες και τα ίδια ψέματα. Ο πρωθυπουργός που δεν τόλμησε να προεκτείνει την εξεταστική επιτροπή στην περίοδο διακυβέρνησής του, βιάζεται και βγάζει ο ίδιος πορίσματα, βαφτίζει το κρέας, ψάρι παρουσιάζοντας ένα Κοινωφελές Ιδιωτικό Ίδρυμα ως δημόσιο Νοσοκομείο. Εικονική πραγματικότητα η Υγεία για τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του, καθώς 2,5 ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, εξακολουθούν να βρίσκονται στο δικό τους παράλληλο σύμπαν, ένα σύμπαν που ουδεμία σχέση έχει με αυτό που βιώνει ο Έλληνας ασθενής και πολίτης. 

  Ακούσαμε για μεταρρυθμίσεις, τομές και αναμορφώσεις τόσο σημαντικές όσο η ίδρυση του ίδιου του ΕΣΥ. Να τον ενημερώσουμε, πάντως, ότι τα ράντζα είναι ακόμη στους διαδρόμους, τα φακελάκια δίνουν και παίρνουν και οι νοσηλευτές κυριολεκτικά γονατίζουν. O Τσίπρας προφανώς νομίζει ότι το αμαρτωλό παρελθόν στον χώρο της γείας, το οποίο μονίμως επικαλείται, είναι αρκετό για να απαλλάξει την κυβέρνησή του από τις τεράστιες ευθύνες της μετά από 2,5 χρόνια. Αντί λοιπόν να κοιτάξει πώς θα ενισχύσει τους πόρους της δημόσιας υγείας, π.χ., αίροντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να γίνονται κλινικές μελέτες στα ελληνικά νοσοκομεία, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της σε έναν πόλεμο οπισθοφυλακών με το παρελθόν αλλά και με τις ιδεοληψίες της.

  Ο πρωθυπουργός πανηγύρισε για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, κρύβοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν δίνει ούτε ένα ευρώ, φορτώνεται η δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ και από πάνω αυτοί οι ασθενείς πληρώνουν κανονικά αυξημένες συμμετοχές για φάρμακα και εξετάσεις, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι. Εξήγγειλε πάλι προσλήψεις, κρύβοντας ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επικουρικοί, ορισμένου χρόνου, που δεν προσθέτουν, αλλά αντικαθιστούν τους προηγούμενους που απολύονται. Παρουσίασε ως "επανάσταση" τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με υποδομές και προσωπικό που καμία σχέση δεν έχουν με την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του λαού, παρά μόνο για τη στιγμιογράφηση και κάποιες υποτυπώδεις εξετάσεις για ένα ελάχιστο μέρος του πληθυσμού. Τα ποσοστά θνησιμότητας που ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις που αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αλλά και τις μαρτυρίες γιατρών και εκπροσώπων εργαζομένων, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική και η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας κατάρρευσης της δημόσιας υγείας. Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν. Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει πλέον εμπόλεμες ζώνες.

  Μίλησε για την ηθικοποίηση του συστήματος υγείας για τις σπατάλες και τον έλεγχό τους, που αποτελεί το όχημα για τις βαριές  περικοπές των κρατικών δαπανών και έχει οδηγήσει τους ασθενείς να πληρώνουν ακόμα πιο πολλά για φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, να πληρώνουν τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της υγείας, όσο και στις εμπορευματοποιημένες δημόσιες μονάδες υγείας. Εκεί βρίσκεται και η πηγή των σκανδάλων.

  Τα ποσοστά θνησιμότητας που ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις που αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αλλά και τις μαρτυρίες γιατρών και εκπροσώπων εργαζομένων, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική και η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας κατάρρευσης της δημόσιας υγείας. Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν. Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει πλέον εμπόλεμες ζώνες.

  Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ' εκτίμηση 3.000 θανάτους που αποδίδονται σε αυτές. Ο ρυθμός εμφάνισης, μάλιστα, ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής φροντίδας και θαλάμους νεογνών. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει κατά πολύ... Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα. Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια. Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως. Κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο έντονα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι τέτοιες ώστε μηχανήματα σάρωσης και άλλες εξελιγμένες διαγνωστικές συσκευές να έχουν γίνει όλο και πιο ελαττωματικές. Μαλιστα, οι βασικές εξετάσεις αίματος δεν γίνονται πλέον στα περισσότερα νοσοκομεία.. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, γιατί όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα του εξοπλισμού και, ανά διαστήματα, η έλλειψη σε πράγματα όπως γάντια και καθετήρες κ.λπ. Οι συχνές μικρές πράξεις ηρωισμού έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιο το καταρρέον σύστημα υγείας: οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες, με τους χορηγούς και τους φιλάνθρωπους να βοηθούν. Και ,όπως καταλήγει, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο χειρότερα.

  Κύριε πρωθυπουργέ, δύο μόνο επισημάνσεις για να μην κουράζεστε…

  -Ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων πρέπει να εμπλουτιστεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να υπάρξει ελπίδα συνέχειας...

  -Τα δημόσια νοσοκομεία είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις μόνο που τα κέρδη δεν τους αποδίδονται από το κράτος. Η "μαγική λέξη” είναι… "αυτοδιαχείριση".

  Εις το επανιδείν…

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου "Ελπίς”, & Μέλος του "Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ