Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Ιουν-2017 08:29

  Από Δεκέμβριο και βλέπουμε...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  "Ο λαός είναι τόσο αφελής και τόσο έτοιμος να πιστέψει, ώστε ποτέ δεν θα λείψουν τα θύματα σε έναν αχρείο πολιτικό, για να πραγματοποιεί τις 'απάτες' του" - Μακιαβέλι.

  Την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αποφάσισε το Eurogroup. Η Aθήνα δέχθηκε τελικά τον προτεινόμενο από τους θεσμούς συμβιβασμό, με μια συμφωνία για το χρέος λίγο πιο εξειδικευμένη σε σχέση με το Eurogroup που προηγήθηκε -του Μαΐου-, αλλά με τις βασικές προβλέψεις να παραμένουν οι ίδιες, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

  Οι εταίροι μας θέλουν να δουν τι θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια, επ' αυτού είναι σημαντικό να συνεχιστεί γρήγορα και με μεγαλύτερη συνέπεια η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να δουν τους νόμους να εφαρμόζονται και όχι η ελληνική κυβέρνηση να κοροϊδεύει την... ευρωπαϊκή κοινωνία με αστεία παραμύθια και παιδιάστικες καθυστερήσεις...  Εξάλλου, ελάφρυνση του χρέους έχει γίνει στο παρελθόν. Το πρόβλημα του χρέους δεν θα είναι, δυστυχώς για εμάς, το κυρίαρχο για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά η αποδοτικότητα της οικονομίας, που ελάχιστα μπορεί να σχετιστεί με το χρέος, παρόλο που η κυβέρνηση το προσπαθεί!

  Τώρα πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους επενδυτές, να πατήσουν στα πόδια τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τη μοναδική ευκαιρία του τουρισμού… Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το τι σχέση έχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια με τη ελάφρυνση του χρέους, το οποίο πρέπει να επιστρέψει ούτως ή άλλως, σε 20, 30 χρόνια… 

  Η συζήτηση για το χρέος είναι "πλασέμπο"… Εάν το ελληνικό οικονομικό επιτελείο είχε αφιερώσει λίγο από τον χρόνο συζήτησης, κάνοντας σκέψεις για το πώς θα ενισχυόταν η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, τότε θα είχαμε κερδίσει από καιρό πολύ περισσότερα από το "σχεδόν τίποτα!", για το οποίο πανηγυρίζουν οι Συριζαίοι.

  Ας κάνουμε λοιπόν μια μικρή αναδρομή:

  Με την ολοκλήρωση της πολυπόθητης 2ης αξιολόγησης να έχει περατωθεί, η προσοχή είχε πια στραφεί στις συνομιλίες για το χρέος... συζήτηση που είχε και συνεχίζει να έχει  καταντήσει "γεφύρι της Άρτας"... μετά απο πολλούς σεισμούς και καταποντισμούς. Θα χρειαζόταν ούτως ή άλλως, να κατόρθωναν επίγεια θαύματα οι Συριζαίοι αδελφοί, καθώς και εξαντλητικές προσπάθειες για να μπορέσει η χώρα να τεκμηριώσει με αριθμούς και μαθηματικά μοντέλα τη βιωσιμότητα του χρέους της, πέραν μιας εμπεριστατωμένης αναλογιστικής μελέτης...  προοπτικών, που αμφιβάλλω σφόδρα αν τα σπασικλάκια με τα σακίδια στην πλάτη του "υπουργείου χρεοκοπίας" ήταν... και είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας, μιας και οι υποχρεώσεις τους στα "gay prides" ανά την επικράτεια, αυτό τον καιρό, είναι ιδιαιτέρως αυξημένες και ο ελεύθερός τους χρόνος για... "δεύτερες" προτεραιότητες... πολύ περιορισμένος!

  Οι συνεχιζόμενες σημαντικές διαφορές του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας, σχετικά με την ανάπτυξη της Ελλάδας και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (μέσω αφαίμαξης του ελληνικού λαού), αποτελούν τα κύρια αγκάθια στην επίτευξη μιας κάποιας συμφέρουσας για τη χώρα συμφωνίας. 

  Έτσι, το γεγονός είναι... πως δεν γίνεται ορατή, έστω και αμυδρά, μια οποιαδήποτε συμφωνία στον ορίζοντα, πριν το φθινώπορο και τις εκλογές στην ατμομηχανής της Ευρώπης, τη Γερμανία!

  Πότε θα ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για το ελληνικό χρέος, μετά τις γερμανικές εκλογές; Το ερώτημα μπορεί να ακούγεται προβοκατόρικο, ωστόσο δεν είναι. Και αυτό, γιατί η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα προκύψει την επομένη των εκλογών του Σεπτεμβρίου, αλλά πολύ αργότερα. 

  Ο λόγος προφανής:

  Θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κυβέρνηση συνεργασίας, οπότε θα απαιτηθεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτικής ζύμωσης για να σχηματισθεί. Η έως τώρα εμπειρία, από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, έχει διδάξει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε για ένα δίμηνο. Άρα, αμέσως αμέσως, φτάσαμε στον Νοέμβριο. Και επειδή το πιθανότερο είναι πως η καγκελαρία δεν θα ανοίξει τη νέα περίοδό της με το ελληνικό ζήτημα, μπαίνουμε στον Δεκέμβριο.

  Το θετικό στην όλη αυτή ιστορία, είναι πως έως τότε οι ανελαστικές υποχρεώσεις της Ελλάδος είναι μικρές και αντιμετωπίσιμες. Το αρνητικό είναι πως όσο διατηρείται το συγκεκριμένο πρόβλημα άλυτο, τόσο το χειρότερο για την οικονομία, τη χώρα και τους πολίτες της. Γι’ αυτό και στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης η ελληνική πλευρά... κατέβηκε για να πάρει όσα περισσότερα ψίχουλα μπορέσει να πάρει από τους δανειστές σε επίπεδο προφορικής μόνο  δέσμευσης, για το ζήτημα του χρέους. 

  Αν, όμως, θα θέλαμε να είμαστε ρεαλιστές, αυτό που έπρεπε να επιδιώξει η κυβέρνηση στο συμβούλιο είναι μια όσο περισσότερο γίνεται πιο δεσμευτική ανακοίνωση για το χρέος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μιας  υπερχρεωμένης χώρας! 

  H συγκεκριμένη προφορική ανακοίνωση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτική, έπρεπε να είναι τέτοια που από τη μία θα τη δεχθούν οι Γερμανοί καθ’ οδόν προς τις κάλπες τους, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Ελλάδα θα φέρει και το ανάλογο πολιτικό κόστος, ενώ από την άλλη έπρεπε να κρατάει ισορροπίες με το ΔΝΤ, το οποίο πιέζει για πραγματική ρύθμιση, αν και το Διεθνές αυτό Ταμείο θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα μόνο ως... στρατηγικός παρατηρητής!

  Σε ό,τι αφορά στο ίδιο το πρόγραμμα:

  Ακόμα και αν η Ελλάδα εξασφαλίσει μια "ανεκτή" ανακοίνωση για το χρέος της, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι τέτοια που να της διασφαλίζει θετική έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ. 

  Συνεπώς, οι εξελίξεις εκεί μετατίθενται πιθανότατα για τον Δεκέμβριο, όπου δηλαδή οι δανειστές μας θα ασχοληθούν πραγματικά με το ζήτημα αυτό που αποτελεί το αγαπημένο "ποιηματάκι" της κυβέρνησης.

  Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στην περίπτωση αυτή η Αθήνα προλαβαίνει ν' ανέβει στο τρένο με την κωδική ονομασία "ποσοτική χαλάρωση"... 

  Το ..."ολόκληρο" QE λήγει την τελευταία ημέρα της φετινής χρονιάς. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν το προλαβαίνει όσο και αν το θέλει και αναγκαστικά θα αρκεστεί στη διεκδίκηση ενός πολύ μικρού ποσού. 

  Η χώρα θα βγει στις αγορές με την υποστήριξη της ΕΚΤ, η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό όπλο-λάβαρο... και όλα αυτά πιθανότατα πριν από το πρώτο μισό του 2018. Με βάση το σενάριο αυτό, η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, το φθινόπωρο του ίδιου έτους... οσο και αν αυτό διαψεύδεται μετά βδελυγμίας από τον "ειλικρινή" πάντα πρωθυπουργό. 

  Βέβαια, επειδή τα παραμύθια είναι το σύνηθες "κουφέτο" της κυβέρνησης, ο Τσακαλώτος ήδη πήρε τη σκυτάλη...

  "Υπάρχουν κάποιοι", είπε στη Βουλή, "που θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση της Πέμπτης στο Eurorgroup, αντί να είναι για το χρέος, να είναι για τα προαπαιτούμενα. Πρέπει να μην αφήσετε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα που θέλουν πολλοί αντίπαλοί μας".

  Άρχισε δηλαδή την αφήγησή του... "να κρατάμε μικρό καλάθι... Just in case"...

   Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου "Ελπίς”, & Μέλος του "Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ