Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Ιουν-2017 00:06

  Ζητείται τόλμη από τους δικαστές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Ρακιντζή

  Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου ανηλίκων Ρεθύμνου άρχισε εκ μέρους προσωπικοτήτων της Αριστεράς μια εκστρατεία αμφισβήτησης και αρνητικών σχολιασμών της με επιχειρήματα όχι νομικά, αλλά πολιτικά και δημαγωγικά με επίκληση παιδαγωγικότητα.

  Την ίδια στιγμή, η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών, που εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη και σέβεται τις αποφάσεις της, τηρεί αιδήμονα σιωπή από τον φόβο επιεικώς χαρακτηρισμού της ως μη δημοκρατικής, με αποτέλεσμα οι δικαστές, που εφαρμόζουν τον νόμο να μην έχουν εμφανή υποστήριξη από πουθενά, ούτε καν από τους ανωτέρους τους.

  Γνωρίζω τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι δικαστές, κυρίως σε μικρές πόλεις, όταν πρέπει να λάβουν μη δημοφιλείς αποφάσεις. Γι' αυτό τους θεωρώ αφανείς ήρωες και τους διαβεβαιώ ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τις πολιτικές αντιδράσεις, διότι αυτές παρέρχονται. Ούτε για τις υπηρεσιακές εμπλοκές, καθώς ο λειτουργός, πού κάνει σωστά τη δουλειά του δεν μπορεί να ελεγχθεί γι’ αυτό, αλλά αντίθετα νοιώθει την ικανοποίηση της ήσυχης συνείδησης του δικαστή, που εκτέλεσε ευόρκως το καθήκον του.

  Ωστόσο, τραγική ειρωνεία συνιστά, το ότι, όταν θεσπίσθηκε η κοινωφελής εργασία ως εναλλακτική μορφή έκτισης της ποινής, χαιρετίστηκε από τις προοδευτικές δυνάμεις, ως μεγάλο δημοκρατικό επίτευγμα. Τώρα θεωρείται από τις ίδιες, ότι επιφέρει κοινωνικό στιγματισμό και πρέπει σύμφωνα με την άποψή τους να καταργηθεί το αδίκημα φθοράς δημοσίας περιουσίας νομοθετικά.

  Είτε, όπως δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ, με απόφαση του Αρείου Πάγου, εάν ασκηθεί κατά της παραπάνω απόφασης αναίρεση χωρίς τη μελέτη του αιτιολογικού της, αλλά in abstracto ως παραβιάζουσα την αρχή της αναλογικότητας.

  Προσωπικά πιστεύω, ότι εάν τα δικαστήρια τολμούσαν με απόφασή τους να καταδικάσουν τους ρυπαίνοτας τους τοίχους και τα μνημεία με ανεξίτηλους χρωματισμούς, έστω υπό την καλλιτεχνική μορφή των γκράφιτι, με την εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας να αποκαταστήσουν οι ίδιοι με προσωπική εργασία, δημοσίως τις ζημιές, τάχιστα, θα είχε εξαλειφθεί το φαινόμενο της ρύπανσης.

  * Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης Ε.Τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ