Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουν-2017 00:05

  H Λαϊκή Δημοκρατία του Greekcoin

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Στεργίου 

  Το bitcoin είναι πλέον "του συρμού”.  Στις 12 Ιουνίου 2017 η τιμή του έφτασε στα $3.041, την υψηλότερη στη σύντομη ιστορία του από το 2009, οπότε και ο δημιουργός του με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto το έθεσε σε κυκλοφορία. Πριν ένα χρόνο βρισκόταν στα $705, ενώ μόλις πριν 3 μήνες στα  $1.243. Με επενδυτικούς όρους, η απόδοση του  στο τρίμηνο ήταν 240% ενώ στο έτος 430%. Καθόλου άσχημα για μία περίοδο αρνητικών επιτοκίων! Εάν μάλιστα κάποιος ήταν αρκετά έξυπνος ή τυχερός, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο  Economist, να τοποθετήσει $1.000 σε bitcoins τον Ιούλιο του 2010 όταν η τιμή του ήταν $ο,ο5, τώρα θα είχε $60.820.000. Όταν η τιμή του προσέγγισε αυτή του χρυσού (ανά ουγκιά) είχε συγκριθεί- καθόλου επιτυχώς- με αυτόν. Έχει χαρακτηριστεί -λόγω της ανωνυμίας που προσφέρει- ως μέσο χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Λόγω της εκρηκτικής ανόδου, η οποία στο "συνειδητό" των αγορών παραπέμπει σε "φούσκα" έχει συγκριθεί ακόμα και με τις ολλανδικές τουλίπες του 17ου αιώνα.

  Τι ακριβώς είναι, ποια η ιστορία του, ποίες οι προοπτικές και η χρησιμότητα του;

  Το τι ακριβώς είναι, λόγω της ιδιαίτερα εξελιγμένης δομής, δημιουργίας και κυκλοφορίας του λίγοι μπορούν να απαντήσουν (δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνομαι σε έναν από αυτούς!) και αυτό με τη χρήση ιδιαίτερα σύνθετων μαθηματικών προτάσεων. Τα bitcoins δημιουργούνται ή - χρησιμοποιώντας τον διεθνώς καθιερωμένο όρο- εξορύσσονται (mined) ψηφιακά με βάση έναν πολύπλοκο αλγόριθμο συλλογικά από μία κοινότητα χρηστών του internet (miners) στην οποία ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Έτσι η βασική διαφορά από τα τυπωμένα (fiat) νομίσματα αλλά και η φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη του bitcoin, είναι ότι είναι αποκεντρωμένο. Δεν υπάρχει μία κεντρική αρχή, μία κεντρική τράπεζα η οποία να τυπώνει, να διανέμει και να εγγυάται τις συναλλαγές. Την εγγύηση αλλά και τον έλεγχο των συναλλαγών την κάνει το δίκτυο των δημιουργών του (miners) μέσω πολύπλοκης διαδικασίας μαθηματικής κρυπτογραφίας και για το λόγο αυτό ονομάζεται και κρυπτονόμισμα.

  Είναι το νόμισμα του λαού. Το "αναρχικό" νόμισμα.

  Τον έλεγχο του νομίσματος τον έχουν οι χρήστες και όχι οι εκλεγμένοι πολιτικοί ή κάποιοι "φωτισμένοι" τεχνοκράτες. Βέβαια, ενώ όλοι μπορούν να αποκτήσουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι με bitcoins (πρόκειται κατ‘ ουσίαν για λογισμικό) ακόμα και στο smartphone τους η υπολογιστική δύναμη που απαιτείται για την "εξόρυξη" του είναι τεράστια και για να ανήκεις στον "λαό-δημιουργό" του BTC, πρέπει να διαθέτεις εξοπλισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η ψηφιακή τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται ονομάζεται "blockchain" και αποτελεί κατ’ ουσίαν μια βάση δεδομένων, μία αλυσίδα, όπου καταχωρούνται οι συναλλαγές με μεγάλη ασφάλεια και απόλυτη πιστοποίηση, αντίγραφά της δε μπορεί να βρίσκονται σε πολλά δικτυακά σημεία, τα οποία ενημερώνονται ταυτόχρονα και είναι προσβάσιμα απ’ όλα τα μέρη. Η τεχνολογία αυτή αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις μεταστροφές (shifts) τις οποίες υπόσχεται η περίφημη 4η Βιομηχανική Επανάσταση και μπορεί να έχει εφαρμογές από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι την απόλυτα ασφαλή τήρηση κυβερνητικών αρχείων. 

  Η ιστορία του συγκεκριμένου μπορεί να ξεκινάει το 2009, όμως η ιδέα έχει παλαιότερες ρίζες. Το 1933 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Μεγάλη Ύφεση, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξέταζε το λεγόμενο "Chicago Plan", σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργούνταν το Fedcoinμέσω του οποίου η Fedθα έλεγχε απευθείας τη ροή του χρήματος, χωρίς τις ενδιάμεσες εμπορικές τράπεζες. Αργότερα ο Jonh Nash και ο Milton Friedman είχαν μιλήσει για την πιθανότητα δημιουργίας ενός λογαριθμικού νομίσματος βασισμένο σε μαθηματικούς κανόνες. Κατά μία άποψη, το πρώτο ιδιωτικό ψηφιακό νόμισμα είναι το Μ-Pesaτο οποίο εισήχθει στην Κένυα το 2007 από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας  Safaricom (40% Vodafon) και ήταν εκφρασμένο με λεπτά χρόνου ομιλίας. Μέσα σε λίγο καιρό ο περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Κένυα χρησιμοποιούσε τον M-Pesa, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην κεντρική τράπεζα και τους θεσμούς της χώρας. Το 2014 το κράτος του Ισημερινού (του οποίου το επίσημο νόμισμα είναι το αμερικάνικό δολάριο) απαγόρεψε το bitcoin,  αλλά εισήγαγε το δικό του ψηφιακό νόμισμα ονομαζόμενο Sistema del Dinero Electonico - Σύστημα Ηλεκτρονικού Χρήματος, σε μία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζα να ελέγξει άμεσα τη διακίνηση του χρήματος αλλά και να απεξαρτηθεί από το δολάριο.

  Το bitcoin  διαπραγματεύεται όπως κάθε άλλο νόμισμα στην παγκόσμια αγορά. Η ανταλλαγή του με τα αναγνωρισμένα κρατικά νομίσματα γίνεται μέσω ανταλλακτηρίων σε πολλές χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Μπορείς να αγοράσεις από πίτσα, μέχρι και να ζητήσεις παγκόσμια λύτρα, όπως έκαναν πρόσφατα οι Shadow Brokers με το Wanna Cry. Κάποιες μάλιστα (αυξανόμενες σε αριθμό) χώρες όπως η Ιαπωνία το αντιμετωπίζουν όπως όλα τα άλλα νομίσματα. Συζητείται επίσης η Μεγάλη Βρετανία να "κωδικοποιήσει” δικό της εθνικό ψηφιακό νόμισμα.

  Το μόνο που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις bitcoins είναι πρόσβαση στο internet και έναν απλό υπολογιστή ή smartphone. Μπορεί  δισεκατομμύρια κάτοικοι αυτού του πλανήτη να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό αλλά έχουν (ή πρόκειται να αποκτήσουν) στο internet, διότι πλέον το σύνθημα δεν είναι "πόσιμο νερό για όλους" αλλά "internet για όλους". Η ευρεία χρήση του bitcoin, σε συνδυασμό με τη γιγάντωση της δύναμης των "αγορών"  αποτελεί ένδειξη ότι τα κράτη χάνουν εκτός από το weberιανό μονοπώλιο της "νόμιμης βίας" και  το μονοπώλιο στον έλεγχο του χρήματος.

  Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, ο Γιάν(ν)ης θα μπορούσε να εντάξει στα διάφορα plans B, X e.t.c μαζί με τα IOUs και ένα Greekcoin.

  Αλλά ας μην δίνουμε ιδέες στον Wolfgang και στον Ευκλείδη!

  * Ο κ. Δημήτρης Στεργίου είναι Γεωοικονομικός Αναλυτής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ