Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Νοε-2014 09:49

  Αν θες να κερδίσεις, μάθε πρώτα τους κανόνες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Παζόπουλου

  Το κυνήγι της επιτυχίας στο χρηματιστήριο είναι αναρχικό. Κοινωνικές, φυλετικές, ηλικιακές διακρίσεις δεν υπάρχουν. Σε όλους δίνεται η ευκαιρία να πετύχουν. Αλλά ποιος μπορεί να κερδίσει στο σκάκι, χωρίς να ξέρει πώς κινούνται τα πιόνια; 

  Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν περιουσία στις αγορές, εάν παίζουν το παιχνίδι σωστά. Οι δεξιότητες στις λήψεις αποφάσεων είναι σημαντικές, και η προσοχή θα πρέπει να είναι αυξημένη. Κάθε επενδυτής, ειδικά οι νεότεροι χωρίς εμπειρία, είναι ευάλωτοι σε λάθη. 

  Μια από τις πιο αποκαρδιωτικές εμπειρίες ενός επενδυτή είναι όταν βλέπει την επένδυσή του να χάνει χρήματα. Η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη  όταν η εταιρεία που είχε επενδύσει είχε καλές προοπτικές, μεγάλο καταναλωτικό κοινό, καινοτόμα προϊόντα, καλό όνομα.

  Το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν, οφείλεται στην έλλειψη προετοιμασίας, όχι σε κάποια κριτική ικανότητα. Τα συναισθήματα επηρεάζουν και οδηγούν σε βιαστικές λήψεις αποφάσεων. Περισσότερο από οξυδερκή εγκέφαλο, για να κερδίσεις στο χρηματιστήριο, χρειάζεσαι γερό στομάχι.

  Αν θες να κερδοσκοπήσεις, μάθε πρώτα τους κανόνες. Αυτονόητο, αλλά οι περισσότεροι δεν το ακολουθούν. Αυτή η συμβουλή αποτελεί και τον τίτλο από ένα ενδιαφέρον βιβλίο του Adam - Frank Williams. Αν και κυκλοφόρησε το 1930, παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα.

  Πριν ξεκινήσετε την επενδυτική σας δραστηριότητα, εδώ είναι ορισμένα από τα βασικότερα που πρέπει να προσέξετε:

  Εφαρμογή μιας επενδυτικής στρατηγικής

  Στο χρηματιστήριο δεν υπάρχει καμία εγγύηση των κερδών. Υπάρχουν όμως αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας αν ακολουθείται πιστά ένα έξυπνο σχέδιο.

  Μια απλή και καλή στρατηγική είναι να κόβονται οι απώλειες γρήγορα, ενώ τα κέρδη να αφήνονται να τρέχουν.  Είναι μια εύκολη στη σύλληψη ιδέα για να ξεκινήσει ένας επενδυτής, μόνο που χρειάζεται πολύ μεγάλη πειθαρχία. Τα εργαλεία εξόδου όπως προκαθορισμένα επίπεδα κέρδους ή ζημιάς είναι αναγκαίο να τηρούνται ευλαβικά.

  Ο συνετός επενδυτής οφείλει να προστατεύσει την αξία του χαρτοφυλακίου του από κάποιο απρόβλεπτο γεγονός και ελαχιστοποιεί την σημασία του αστάθμητου παράγοντα. Η κατανομή του κεφαλαίου σε διαφορετικές μετοχές, σε διάφορους τομείς, μας προστατεύει αν μια μετοχή δεν πάει καλά, αντισταθμίζοντας τις ζημίες μέσω των υπόλοιπων τοποθετήσεων. 

  Όχι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι: Πανάρχαια και διαχρονική συμβουλή, από την εποχή που τα αυγά χρησιμοποιούνταν ως ανταλλακτικό μέσο πληρωμής.

  Χρησιμοποιήστε την δύναμη του υπολογιστή

  Η ενασχόληση με το Χρηματιστήριο είναι ουσιαστικά ένας καθημερινός πόλεμος με επίθεση και άμυνα, με ρίσκο και φόβο, με νίκες και θριάμβους αλλά και με απογοητεύσεις και απώλειες. Στον πόλεμο πας με όσο καλύτερο οπλισμό διαθέτεις. 

  Ο καλός trader, ξεχωρίζει (και) από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί. Ένα καλό πρόγραμμα τεχνικής ανάλυσης είναι απαραίτητο για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε χρηματιστηριακούς τίτλους. 

  Μια εφαρμογή on-line παρακολούθησης, επίσης μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Να είναι εύχρηστη, κατανοητή και με την απαραίτητη ροή πληροφοριών. 

  Επενδύστε στη σωστή χρονική στιγμή

  Τι είναι αυτό που μας κάνει να γνωρίζουμε αν πρόκειται για προσωρινή υποχώρηση και όχι η αρχή μιας καθοδικής τάσης;

  Είναι ένα βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζει πολύ συχνά ένας trader. Βλέπετε μια μετοχή που σας ενδιαφέρει πολύ να υποχωρεί σε πολύ ελκυστικά επίπεδα και είσαστε με το δάκτυλο πάνω από το κουμπί BUY ή κρατάτε το τηλέφωνο έτοιμος να δώσετε την εντολή στον χρηματιστή σας. 

  Στο δεξί σας ώμο ένας μικρός άγγελος εμφανίζεται, επαινώντας σας για καλή τύχη σας. Σας ωθεί να αγοράσετε γρήγορα, πριν η μεγάλη ευκαιρία σας ξεγλιστρήσει.  

  Όχι τόσο γρήγορα, λέει ο μικρός διάβολος που εμφανίζεται στον αριστερό ώμο. Σας ψιθυρίζει στο αυτί ότι δεν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται. Η μετοχή πέφτει γιατί το έξυπνο χρήμα γνωρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι μετοχές κατευθύνονται προς τα κάτω, μόνο όταν ετοιμάζεται μια είδηση που πρόκειται να δει το φως της δημοσιότητας.

  Το μυστικό που βοηθάει είναι να καταλάβουμε πως δεν αγοράζουμε την εταιρεία, αγοράζουμε μετοχές της. Μπορεί μια επιχείρηση να είναι πάρα πολύ καλή, αλλά να έχει εκτιμηθεί ακριβά από την αγορά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

  Ανιχνεύστε την κυρίαρχη τάση

  Στο χρηματιστήριο κερδίζει όποιος πουλάει ακριβότερα. Καλύτερα να αγοράζετε σε μια πιο υψηλή τιμή αλλά σε ανοδική τροχιά, παρά σε χαμηλότερη τιμή σε πτωτική τροχιά. Για τις μετοχές που βρίσκονται στα χαμηλά τους, συνήθως υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό.

  Όσοι προτιμούν να αγοράζουν όσο πιο χαμηλά γίνεται, αυτό έχει να κάνει με ψυχολογικούς λόγους περισσότερο, παρά ότι εμπειρικά έχουν διαπιστώσει καλύτερες αποδόσεις από αυτήν την στρατηγική.

  Η πιο ακριβή φράση στο χρηματιστήριο είναι η «εδώ που έφτασε η μετοχή είναι ευκαιρία».

  Να έχετε ρεαλιστικούς στόχους

  Πολλοί πηδούν ανυπόμονα από την μία εταιρεία στην άλλη, προσδοκώντας να πετυχαίνουν συνεχώς τις πρωταγωνίστριες μετοχές. Τις μετοχές που θα κάνουν την μεγάλη κίνηση και θα τους κάνουν γρήγορα πλούσιους. Μακροπρόθεσμα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν προμήθειες για τον χρηματιστή τους και επιπλέον άγχος για τους ίδιους. 

  Ο συνεχής διπλασιασμός των χρημάτων, ακόμα και αν μιλάμε σε ετήσια βάση, δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Αν έχετε αυτό στο μυαλό σας, απλά ξεχάστε το. Αν σας υπόσχεται κάποιος διαχειριστής να τα βγάζει για λογαριασμό σας, απομακρυνθείτε αμέσως. Ίσως συμβεί στην αρχή, αλλά δεν θα έχει διάρκεια. 

  Πως είμαι τόσο σίγουρος;

  Ας υποθέσουμε πως κάποιος ξεκινάει με το ταπεινό ποσό των 2.500 και καταφέρνει να διπλασιάζει τα χρήματα του κάθε χρόνο. Δηλαδή το επόμενο έτος τον βρει με 5.000, το μεθεπόμενο με 10.000 κτλ. 

  Με αυτόν τον ρυθμό, σε 25 χρόνια θα φτάσει τα 84 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή θα έχει περισσότερα από την περιουσία του Bill Gates. Αν ξεκινάτε με τέτοια αισιοδοξία, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.


  * Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής
  vpazopoulos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:04 23/09

  Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Παν. Κουρουμπλή

  Η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα (επιεικώς...) με το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη". Γιατί ο αρμόδιος υπουργός Παν. Κουρουμπλής έκοβε βόλτες στο Λονδίνο όταν βυθίστηκε το πλοίο και δεν βρήκε λόγο να επιστρέψει...

  00:22 22/09

  Ο ταλαντούχος κ. Υπουργός

  Ο ταλαντούχος κ. Υπουργός κατάφερε να επιτύχει το σχεδόν ακατόρθωτο: να ρίξει ακόμα παρακάτω το επίπεδο της πλέον ανίκανης εκλεγμένης κυβέρνησης των τελευταίων σχεδόν δυο αιώνων. Και κάνει αστειάκια...

  00:09 22/09

  Χρήση ταμειακών διαθεσίμων για ενίσχυση ρευστότητας, όχι κατάχρηση για "ασφυξία" της οικονομίας

  Η κεντρική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι, καταρχήν, επιθυμητή. Πρέπει όμως να γίνεται λελογισμένα, όταν κρίνεται απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τις...

  00:05 20/09

  Ανάπτυξη για Όλους

  Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 82η ΔΕΘ. Και έθεσε τρεις απλές προτεραιότητες για να πετύχουμε "Ανάπτυξη για Όλους": Να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια...

  00:05 19/09

  Πώς θα επιτύχουμε επιτάχυνση των επενδύσεων

  Ο κ. Τσίπρας μιλάει συνεχώς για επενδύσεις. Η αύξηση των επενδύσεων περνά όμως μέσα από πιστοληπτικές αναβαθμίσεις και μείωση του κόστους δανεισμού μας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι το κόστος...

  00:05 19/09

  Η μοναδική οδός για βιώσιμη αύξηση της απασχόλησης

  Σύμφωνα με την οικονομική ορθοδοξία (και ακόμη περισσότερο την οικονομική ορθοδοξία που επικρατεί στην χώρα μας), η μείωση της ανεργίας δεν μπορεί παρά να είναι αντίρροπη με την πορεία του ΑΕΠ. Όταν...

  00:05 18/09

  The best social program is a job

  Κατά την προεκλογική του καμπάνια για την προεδρία των ΗΠΑ το 1980, ο Ρόναλντ Ρέηγκαν είπε "I happen to think that the best social program is a job" δηλαδή "Πιστεύω ότι το καλύτερο κοινωνικό...

  11:56 16/09

  Να σώσουμε ό,τι σώζεται

  Επενδύσεις και περιβάλλον – οι δύο άξονες στους οποίους βασίστηκε το νέο look του κ. Τσίπρα κατέρρευσαν σε λιγότερο από ένα 24ωρο από τις εξαγγελίες του. Αναμενόμενο. Στο θέατρο ξέρουμε ότι η...

  08:25 16/09

  Σφραγίστε τα σύνορα με κάθε τρόπο και μέσο...

  Το πρόβλημα που έπρεπε να λύσουν οι εγκέφαλοι του ISIS ήταν ο τρόπος εισόδου των φανατικών στην Ευρώπη, χωρίς κίνδυνο σύλληψης. Τη λύση τούς την έδωσε... χωρίς δεύτερη σκέψη η Ελλάδα του Αλέξη, της...

  07:55 16/09

  Δεν φταίει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Φταίνε και τα μυαλά μας...

  Αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη στην Ελλάδα. Ένα πτυχίο που θα ανοίξει την πόρτα του διορισμού στο Δημόσιο. Η ιδέα να αποκτήσει κάποιος προσόντα για να πετύχει στην ελεύθερη οικονομία, είναι μια άποψη ...

  00:04 15/09

  Το Όσκαρ πολιτικού ψέματος στον Αλέξη Τσίπρα

  Αν υπήρχε Όσκαρ καλύτερου πολιτικού ψέματος, αυτό θα έπρεπε να το πάρει, χωρίς μάλιστα τη διαδικασία ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός με τα όσα είπε ή καλύτερα με τα όσα δεν είπε στη ΔΕΘ, ...

  00:08 13/09

  Μπορεί ο ιμάμης να κάνει λειτουργία;

  Με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι τόσα χρόνια πουλούσε πολιτικές σαπουνόφουσκες με μεγάλο κόστος για τη χώρα. Βάζοντας τρικλοποδιές σε σημαντικές επενδύσεις...

  00:05 12/09

  Διώχνοντας τις επενδύσεις

  Οι επενδύσεις απαιτούν καθαρούς κανόνες, συνέπεια και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και από τους επενδυτές και από την Ελληνική Πολιτεία. Η Κυβερνητική άποψη ότι οι υπηρεσίες κάνουν ότι νομίζουν - σαν να...