Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιουλ-2012 07:17

  Οι πληγές του φορολογικού συστήματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χαράλαμπου Νικολακόπουλου

  Όταν οι αστοί είναι έμποροι και όχι παραγωγοί λίγο ενδιαφέρονται για τα έργα υποδομής και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας. Όταν οι επιχειρηματίες διατηρούν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, σίγουρα δεν ρισκάρουν στον τόπο πλουτισμού τους.

  Όταν στην χώρα κυριαρχεί η μικρή και μεσαία εμπορική ή παραγωγική εταιρεία, το επιχειρείν υπάρχει για την διασφάλιση της απασχόλησης (των μικρών ανεξάρτητων εμπόρων) και όχι ως δυναμική παραγωγική βάση. Άρα, δια της μειωμένης φορολογίας (φοροδιαφυγή) επιδοτείται η απασχόληση.

  Όταν ο πολιτικός λόγος των κομμάτων εξουσίας στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις, είναι αναμενόμενο ότι η πολυπληθής ομάδα των ελευθέρων επαγγελματιών βάζει τους όρους. Ακόμη και της φοροαποφυγής. Θυμίζω ότι πολλοί οικονομολόγοι, κυρίως της σχολής του Σικάγου, έχουν από τη δεκαετία του 1980 εισηγηθεί άμεσα δραστικά μέτρα κατά των συνταξιούχων γιατί, διαφορετικά, ενόσω αυξάνεται ο πληθυσμός των δικαιούχων παροχής από το κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα λόγω αύξησης του προσδοκίμου ζωής, τόσο δυσκολεύουν οι πολιτικές αποφάσεις. Μήπως το ίδιο δεν γίνεται εδώ με το 1 εκ. των ελευθέρων επαγγελματιών...

  Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι χωρίς βελτίωση των φορολογικών εσόδων ούτε στο ευρώ μπορούμε να παραμείνουμε ούτε τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα μπορούμε να διασφαλίσουμε.

  Όμως, και πάλι οι κοινές διαπιστώσεις ,μένουν εδώ γιατί δεν δίνουμε όλοι το ίδιο περιεχόμενο στην βελτίωση των φορολογικών εσόδων.

  1. Οι εφοπλιστές κινούνται στα διεθνή ύδατα, καίτοι ωφεληθήκαν πλειστάκις από την μάνα πατρίδα. Είτε με σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές είτε με τα Liberties.

  2. Οι επιχειρηματίες διεκδικούν και άλλες φόρο-ελαφρύνσεις προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικοί καίτοι υστερούν στον παραγωγικό-τεχνολογικό εκσυγχρονισμό.

  3. Οι επιδοτούμενοι αγρότες με τα πολλά εκτάρια θεωρούν τους εαυτούς τους Ακρίτες και κρίκους της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας και έτσι αυτοεξαιρούνται του φόρου.

  4. Οι βίαια πληττόμενοι από την κρίση έμποροι μεταβιβάζουν το κόστος της ύφεσης στις εφορίες.

  5. Το πολιτικό σύστημα συναλλάσσεται ασύστολα με την νομοθετική εξουσία γύρω από τις φοροαπαλλαγές.

  6. Οι υπηρεσίες μας, με προβληματική μηχανοργάνωση, με έλλειψη προσωπικού από τις δραματικές μειώσεις του, από τις εφεδρείες –απολύσεις, με μη ορθολογικές διαρθρώσεις – ανα διαρθρώσεις, με μη αξιοκρατική διαχείριση του προσωπικού, με ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού – προγραμματισμού, με σκόπιμη απαξίωση για να εκχωρηθεί ο έλεγχος η βεβαίωση και η είσπραξη στους ιδιώτες, καθιστώντας τες κέντρα κοινωνικής έντασης και εκτόνωσης για τη δυσβάσταχτη φορολογία, με παντελή έλλειψη ασφάλειας κτιρίων και προσωπικού λόγω περικοπής των δαπανών και τέλος με εξαθλιωμένους μισθολογικά τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών. Ας ενημερωθεί κάθε αρμόδιος φορέας σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο ότι υπάλληλοι πτυχιούχοι και με μεταπτυχιακά, αμείβονται πλέον με 680 ευρώ. Είναι μεταξύ αυτών που καλούνται να ανταποκριθούν στο έργο των  δημοσιονομικών αναγκών της πολιτείας για:

  - πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και σύνταξης και εκτέλεσης πλεονασματικών προϋπολογισμών. 
   Αδιαμφισβήτητα απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Αλλά, προς τούτο πρέπει να προηγηθεί μια εθνική συμφωνία επί ορισμένων αρχών:

  - Η χώρα να παραμείνει με κάθε παραγωγικό, πρόσκαιρα, τίμημα στο ευρώ. Εάν αυτό δεν είναι δεδομένο, αμφισβητείται το τραπεζικό σύστημα, τα κεφάλαια φεύγουν στο εξωτερικό, υπάρχει γενικευμένη απο-επένδυση, η φοροδιαφυγή εκτινάσσεται στα ύψη, το κοινωνικό κράτος καταρρέει και οι άρπαγες περιμένουν την υποτίμηση (του εθνικού νομίσματος) ώστε να επιδράμουν ως τοκογλύφοι και αετονύχηδες.

  - Η σχέση μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων να επανέλθει στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

  - Οι έχοντες και κατέχοντες να αναλάβουν μέρος του κόστους κοινωνικής συνοχής καθώς θα αναγνωρίσουν την ωφέλεια που θα έχουν εξ αυτού του λόγου.

  - Οι φορολογικοί (κρατικοί) πόροι θα διαχειρίζονται με διαφάνεια και δεν θα αποτελούν αντικείμενο κομματικής διαπάλης ή, και, αθέμιτου πλουτισμού.

  - Να καταργηθεί η φοροαποφυγή. Οποιαδήποτε αναπτυξιακή στήριξη-βοήθεια να έχει την μορφή ενίσχυσης μετά τη φορολόγηση.

  - Η φοροδιαφυγή να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα.

  - Να αναπτυχθούν οι εθνικοί λογαριασμοί έτσι ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης επί δεδομένων στοιχείων.

  - Να επιμεριστεί για τα επόμενα 20 έτη (διάρκεια προσαρμογής) το δημοσιονομικό κόστος και να κατανεμηθεί σε κάθε χρόνο αλλά, και μεταξύ των μισθωτών, των επιχειρηματιών, των έμμεσων και άμεσων φόρων κ.λπ.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις επί κλιμάκων, ποσοστών και επιβαρύνσεων με ένα σαφή στόχο που θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. 

  Στην πρόσφατη φορολογική ιστορία (2005-2009) είχαμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στο κεφάλαιο και ποσοστό μεγέθυνσης μεγάλο (4%-4,5%) αλλά, παρά ταύτα, ούτε ανάπτυξη είχαμε (έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών κοντά στο 15% την περίοδο 2007-9) ούτε φορολογικά έσοδα ικανά να καλύψουν τα ελλείμματα.  Αντίθετα, αυτή η πολιτική αποδείχτηκε άφρονα και επιδείνωσε τα δημοσιονομικά προβλήματα.

  ΄Ετσι θα επιδιώξουμε την παραγωγική –και με εξαγωγικό προσανατολισμό-ανάπτυξη της χώρας. Έχουμε ήδη προτείνει τη συγκρότηση μόνιμης Εθνικής Επιτροπής διαλόγου για το φορολογικό σύστημα και η πρότασή μας έγινε αποδεκτή από τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. 

  Ιδού η ευκαιρία και πεδίον δόξης λαμπρόν για την νέα κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Για να μην  πάνε χαμένες για άλλη μια φορά οι θυσίες των Ελλήνων.

  * Ο κ. Χαράλαμπος Νικολακόπουλος είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ- ΔΟΥ)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:04 23/10

  Τι έχουμε να πούμε στη γενιά των 360 ευρώ

  Δέκα χρόνια πριν, η συζήτηση ήταν για τη γενιά των 700 ευρώ. Ήταν οι 25άρηδες και 30άρηδες της δεκαετίας του 2000, μια γενιά μορφωμένων Ελλήνων, πολλοί με μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, με σύγχρονες...

  08:06 21/10

  We have eaten the camel! Ή αλλιώς "I will burn you Gianni, I will spread you oil"*

  Άλλη φράση είχε στον νου του ο κ. Πρωθυπουργός. Από το Κατά Ματθαίον. Για τους τυφλούς οδηγούς "διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες". (Και επειδή τρέμω στην ιδέα της συριζαίικης...

  00:08 20/10

  Αντιμετωπίστε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να ανακάμψουν οι μετοχές των τραπεζών

  Πολύς θόρυβος, και λογικό είναι, γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το ύψος τους επηρεάζει αρνητικά τόσο τις τραπεζικές μετοχές στη χώρα μας (οι οποίες κινούνται...

  00:07 20/10

  Όταν βγάζεις €20.000 και σου ζητά το κράτος €21.000

  Τελευταίως ασχολούμαστε με τα ανούσια, ενώ η οικονομία καταρρέει. Ακόμη και στο χρηματιστήριο ίσως και περισσότερες από τις μισές εταιρίες δεν έχουν συναλλαγές κάθε μέρα. Τα μαγαζιά κλείνουν,...

  22:12 17/10

  Ελλάδα – Ευρωζώνη – ΔΝΤ: Άλλαξε κάτι;

  Και ενώ η αρχιτεκτονική του ευρώ βελτιωνόταν προϊούσης της κρίσης, κρίση η οποία σημειωτέον επιμόλυνε γρήγορα την εδώ πλευρά του Ατλαντικού λόγω και του ατελούς θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της...

  00:05 17/10

  Λαϊκισμός και Δημοκρατία

  Είναι εντελώς λαθεμένες οι απόψεις που επιχειρούν να ταυτίσουν τον Λαϊκισμό - τον Δεξιό Λαϊκισμό βέβαια, διότι υπάρχει και Αριστερός λαϊκισμός με διαφορετικά χαρακτηριστικά - με νοοτροπίες και...

  00:05 17/10

  Μην πυροβολείτε το ελληνικό φάρμακο

  Την περίοδο αυτή ξεκίνησαν οι διαδικασίες της δεύτερης ανατιμολόγησης των φαρμάκων για το 2017. Το γεγονός επικαιροποιεί τη συζήτηση για τον παραλογισμό που επικρατεί στο χώρο του φαρμάκου, με τη...

  00:04 16/10

  Και όμως μπορούμε να παράξουμε!

  Η τουριστική περίοδος σχεδόν τελείωσε αφήνοντας πίσω της ένα θετικό πρόσημο και μια ελπίδα για την επόμενη σεζόν. Τι θα γίνει όμως εάν οι αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας που τα τελευταία χρόνια...

  08:01 14/10

  Και όμως κάτι αλλάζει...

  Παρακολούθησα προχθές τη συζήτηση των υποψηφίων της Κεντροαριστεράς. Στο Action 24. Εντάξει, δεν έκοβες και φλέβες, δεν ήταν αυτό που λέμε συναρπαστικό, αλλά δεν πέθαινες και από την πλήξη. Και...

  00:05 13/10

  Μια "αγροτική" ιστορία ή αλλιώς τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω απ’ όσα έζησα(με)!

  Παλαιότερα, τον Οκτώβριο δεν μπορούσες να περάσεις από κανέναν σχεδόν δρόμο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παντού τρακτέρ με πλατφόρμες, φορτωμένα με βαμβάκι. Δίπλα στημένες καντίνες, εξυπηρετούσαν τις...

  00:05 11/10

  Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου: Η "Λερναία Ύδρα" της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

  Από τον Ιανουάριο του 2015, η κατάσταση άλλαξε. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου άρχισαν, και πάλι, να "τραβούν την ανηφόρα", ως αποτέλεσμα της "εσωτερικής στάσης πληρωμών" που κήρυξε η...