Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2009 00:20

  Με ελληνικό "χρώμα" η πτώση του ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Στόλη

  Σε γρίφο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται η σχέση δολαρίου - ευρώ, με το αμερικανικό νόμισμα να επιδεικνύει έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς ανάλογα με το επενδυτικό κλίμα και τα μακροοικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το δολάριο αποτελεί είτε ασφαλές καταφύγιο έναντι των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, είτε το προτιμητέο νόμισμα για τη χρηματοδότηση της πρακτικής του "carry trade".


  Σε απροσδόκητο ρυθμιστή των εξελίξεων φαίνεται να αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα η χώρα μας, υποχρεώνοντας σε αναδίπλωση το ευρώ και οδηγώντας το αμερικανικό νόμισμα σε τροχιά ανάκαμψης. Η αρνητική δημοσιονομική εικόνα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα μετά το "μπαράζ" αρνητικών εκθέσεων από κορυφαίους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης φαίνεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, ενώ επέδρασε και στην πορεία του ευρώ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.  

  Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ φαίνεται να έχει και ελληνικό "χρώμα".

  Η απόφαση της Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB+ από A- και η ανακοίνωση της Standard & Poor΄s ότι τοποθετεί την Ελλάδα σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (creditwatch) αποτέλεσαν την αφορμή για την εκδήλωση πιέσεων στο ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές. Την ίδια στιγμή, η S&P υποβάθμισε το "outlook" της οικονομίας της Πορτογαλίας σε "αρνητικό" από "σταθερό", επικαλούμενη την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

  Με τις δύο χώρες της ζώνης του ευρώ να βρίσκονται στο "στόχαστρο" των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης η εκδήλωση πιέσεων στο ενιαίο νόμισμα αποτέλεσε φυσικό επακόλουθο.

  "Αυτό που βλέπουμε, είναι περισσότερο πωλήσεις στο ευρώ απ΄ ό,τι αγορές στο δολάριο", σχολιάζει ο Lutz Karpowitz της Commerzbank όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires. "Το ευρώ βρίσκεται υπό πίεση λόγω της κατάστασης με το ελληνικό χρέος", συμπληρώνει ο ίδιος.

  "Η αποστροφή στο ρίσκο ενισχύει το δολάριο", σχολίασε στο Bloomberg ο Richard Franulovich, στρατηγικός αναλυτής της Westpac Banking Corp. στη Νέα Υόρκη. "Είναι κυρίως μια αρνητική ιστορία για το ευρώ", συμπλήρωσε.

  Οι ανησυχίες για τις χώρες της περιφέρειας στη ζώνη του ευρώ και ιδίως για την Ελλάδα, πιέζουν το ενιαίο νόμισμα, αναφέρουν παράλληλα οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman.

  "Η Ελλάδα είναι περιφερειακή χώρα, άρα ο αντίκτυπος θα είναι μικρός", εκτιμά από την πλευρά του ο Michael Sneyd της Barclays Wealth και προσθέτει. "Αν η Ελλάδα φτάσει σε αθέτηση πληρωμών –που αποτελεί τη χειρότερη περίπτωση– το χρέος της αντιπροσωπεύει μόλις το 2% περίπου του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο ένα πακέτο διάσωσης θα ήταν πιθανό και εφικτό"

  Από την πλευρά του ο Hans Redeker της BNP Paribas επισημαίνει ότι οι πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα ενδεχομένως να αποδειχθούν πρόσκαιρες. "Βλέπουμε βραχυπρόθεσμα ένα αρνητικό αντίκτυπο, ωστόσο δεν θα πρέπει να διαγράψουμε το ευρώ πολύ νωρίς", επισημαίνει.

  Το προηγούμενο διάστημα η ρητορική της Federal Reserve στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής -αλλά και οι δηλώσεις σχεδόν όλων των μελών της στις δημόσιες εμφανίσεις τους- για διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά τους για "διευρυμένη περίοδο" κρατούσε υπό πίεση το αμερικανικό νόμισμα που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα να διολισθαίνει κοντά σε χαμηλά 15 μηνών έναντι των ανταγωνιστών του.

  Το κλίμα άλλαξε στο "κλείσιμο" της περασμένης εβδομάδας και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία που ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι προσδοκίες που γεννήθηκαν από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ -με τον δείκτη ανεργίας να διολισθαίνει στο 10% από 10,2% τον Οκτώβριο- οδήγησαν σε αναστροφή της τάσης με το αμερικανικό νόμισμα να σημειώνει άλμα 1,3% την Παρασκευή έναντι του ευρώ. Η θεαματική βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως ένδειξη για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed στα μέσα του 2010.

  Τη "σκυτάλη" αυτή την εβδομάδα πήραν οι ανησυχίες για τη συνοχή της Ευρωζώνης, καθώς έρχονται στο προσκήνιο τα δημοσιονομικά προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας μας.

  Η αλλαγή του επενδυτικού συναισθήματος ενδεχομένως να συντηρήσει την ανάκαμψη του δολαρίου, ωστόσο με την Fed να παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για διατήρηση των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά τους δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η εκδήλωση νέων πιέσεων στο αμερικανικό νόμισμα το επόμενο διάστημα.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  19:31 26/09

  Δυσκολεύτηκαν να επιλέξουν πρόσημο οι ευρωαγορές υπό το φόβο της Β. Κορέας

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης επιδόθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στις συναλλαγές της Τρίτης, με τους traders να αφομοιώνουν αφενός τις ανανεωμένες εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, αφετέρου τη...

  12:35 26/09

  Ανάλυση OIL/USD

  Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα τη Δευτέρα.