Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2009 11:37

  O Bernanke στέλνει το δολάριο υψηλότερα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χωρίς κάποια έκπληξη πέρασαν οι χθεσινές συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης και της Αγγλίας δίνοντας νέα ώθηση στις επενδύσεις σε ριψοκίνδυνα στοιχεία, αλλά το κλίμα άλλαξε ελαφρώς μετά το βράδυ από κάποιες δηλώσεις του προέδρου της Fed. 

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη χθεσινή της συνεδρίαση διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1.0% για έκτη διαδοχική φορά ,όπως ήταν πλήρως αναμενόμενο. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-claude Trichet, τόνισε ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι τα κατάλληλα και οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι σταθερά χαμηλές. Σημείωσε επίσης ότι οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας πληθαίνουν και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές σταδιακά εξισορροπούνται, κάνοντας λόγο παράλληλα για άνιση οικονομική ανάκαμψη και υψηλή αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας. 

  Σχετικά με την ενίσχυση του ευρώ, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως επαναλαμβάνοντας τα σχόλια από το G7 ότι οι απότομες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος έχουν δυσμενή αποτελέσματα και ότι το ισχυρό δολάριο είναι μείζονος σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. 

  Νωρίτερα και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν προκάλεσε κάποια έκπληξη αυτή τη φορά, αποφασίζοντας να διατηρήσει το ύψος του βασικού της επιτοκίου αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0.50% και παράλληλα σταθερό το πρόγραμμα αγοράς παγίων στα 175 δις στερλίνες. Όπως ανέφεραν στο σύντομο κείμενο που ακολούθησε την απόφαση, θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμά και το εύρος του θα συνεχίσει να παραμένει υπό αναθεώρηση. 

  Με το πέρας το συνεδριάσεων και χωρίς κάποια καινούργια ένδειξη που να αποθαρρύνει τους επενδυτές από ριψοκίνδυνα στοιχεία το δολάριο συνέχισε να υποχωρεί πιεζόμενο και από την νέα άνοδο των εμπορευμάτων και των χρηματιστηρίων. 

  Το πετρέλαιο εχθές σημείωσε άλμα πάνω από 4% για να ανέβει έως τα 72.55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε για μια ακόμα φορά ο χρυσός φτάνοντας τα 1062.70 δολάρια ανά ουγγιά. 

  Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία όμως το δολάριο φάνηκε να βρίσκει ανακούφιση από κάποιες δηλώσεις του προέδρου της Fedσχετικά με την σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο Bernankeανέφερε ότι η «καθώς η ανάκαμψη λαμβάνει χώρα η νομισματική πολιτική θα χρειαστεί να ενταθεί για να αποτρέψουμε την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων». Σημείωσε ωστόσο ότι «συμβατικές πολιτικές δικαιολογούνται για αρκετό καιρό ακόμα». 

  Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι δηλώσεις και άλλων αξιωματούχων της Fedβοηθώντας το δολάριο να ανακάμψει έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων. 

  Το οικονομικό ημερολόγιο για σήμερα περιλαμβάνει την ανακοίνωση από την Αγγλία του δείκτη τιμών παραγωγού για το Σεπτέμβριο καθώς και το εμπορικό ισοζύγιο του Αυγούστου. Και από την άλλη πλευρά του ατλαντικού το μεσημέρι από οι επενδυτές θα αναμένουν το εμπορικό ισοζύγιο από τις ΗΠΑ αυτή τη φορά.  

  Σχόλιο : Δημήτρης Κοσμίδης [ dimitris@fxgreece.gr]
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων