Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2009 10:30

  Από σήμερα ο κοινός χρηματιστηριακός δείκτης Ελλάδας - Τουρκίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σήμερα θα ξεκινήσει ο υπολογισμός του Κοινού Δείκτη μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης με την συνεργασία του παγκοσμίως αναγνωρισμένου οίκου υπολογισμού Δεικτών STOXX Ltd.


  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Δείκτης "Greece - Turkey 30" (GT-30), είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δυο Χρηματιστηρίων και πρόκειται να αποτελέσει ένα επιπλέον επενδυτικό εργαλείο ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων που επιθυμούν να επενδύσουν στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες των δύο αγορών.

  Στόχος του Δείκτη είναι να διευκολύνει την διασυνοριακή πρόσβαση των επενδυτών στις δύο αγορές. ΄Άμεση προτεραιότητα των δύο χρηματιστηρίων είναι η έκδοση και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στις δύο αγορές, Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Δ.Α.Κ.) και Παράγωγων Προϊόντων συνδεδεμένων στο νέο Δείκτη.

  Οι πρόεδροι των Χρηματιστηρίων Αθήνας και Τουρκίας σε σημερινές του δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC-E είπαν:

  κ. Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών: "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η συνεργασία των δυο Χρηματιστηρίων επισφραγίζεται σήμερα με την έκδοση ενός κοινού δείκτη (του GT 30) με τις 15 πρώτες μετοχές από κάθε αγορά. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων και πιστεύουμε ότι τόσο ο κοινός δείκτης, όσο και τα προϊόντα που πρόκειται να εκδοθούν σε αυτόν και να εισαχθούν στα δύο χρηματιστήρια, θα δώσουν νέες επιλογές στους επενδυτές των δύο αγορών και θα διευκολύνουν τη διασυνοριακή πρόσβαση στα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας.".

  κ. Hüseyin Erkan, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης: "Ο Δείκτης GT-30 σίγουρα θα προσθέσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και των δύο αγορών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε μια εποχή που οι αγορές παγκοσμίως σταδιακά ανακάμπτουν από την χρηματοοικονομική αναταραχή του περασμένου έτους. Επίσης, χάρις στα νέα προϊόντα που θα βασιστούν στον Κοινό Δείκτη, η γκάμα των προσφερόμενων από τα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας προϊόντων, προς τους επενδυτές χαρτοφυλακίου θα διευρυνθεί. Η έκδοση του Δείκτη GT-30 αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην ήδη στενή συνεργασία μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών".

  Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του Δείκτη, η συντήρηση και διανομή του θα γίνεται από τον οίκο STOXX ltd.

  Ο Δείκτης θα περιλαμβάνει στην σύνθεση του τις 15 πρώτες μετοχές από κάθε αγορά, με βάση την κεφαλαιοποίηση τους, με τον αριθμό των μετοχών του τραπεζικού κλάδου να περιορίζεται σε 4 μετοχές από κάθε αγορά. Επιπλέον το ποσοστό συμμετοχής κάθε μετοχής στην σύνθεση του Δείκτη δεν θα είναι δυνατό να υπερβαίνει το 10% της αξίας του Δείκτη.

  Τέλος, ο Δείκτης θα αναθεωρείται δύο φορές τον χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) όσον αφορά την σύνθεση του, και τέσσερις φορές τον χρόνο (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) όσον αφορά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό συμμετοχής κάθε μετοχής στην σύνθεση του.

  Δείτε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του νέου Δείκτη στο επισυναπτόμενο αρχείο στη στήλη "Σχετικά Αρχεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων