Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2009 23:45

  Τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για Dow και S&P

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν στις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες στη Wall Street ολοκληρώνοντας σε αρνητικό κλίμα τη χρηματιστηριακή εβδομάδα καθώς αύριο, Παρασκευή, οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ.

  Οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν σοβαρές απώλειες από την έναρξη της συνεδρίασης μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για την αμερικανική αγορά εργασίας για να διευρύνουν στο τέλος της συνεδρίασης τις απώλειες τους κλείνοντας "βαθιά" στο κόκκινο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καμπανάκι της λήξης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άργησε σήμερα να χτυπήσει 15 λεπτά μετά την απόφαση του NYSE να παρατείνει την διάρκεια των συναλλαγών που διακόπηκαν νωρίτερα για μικρό χρονικό διάστημα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

  Με τις σημερινές απώλειες ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500 συμπληρώνουν τρεις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών που αποτελεί και το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τις αρχές του Μαρτίου, λίγο πριν οι μετοχές ξεκινήσουν το ράλι που ακολούθησε τους επόμενους τρεις μήνες.

  Αναλυτικά, για την εβδομάδα ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε απώλειες 1,8%, ο S&P 500 υποχώρησε 2,4%, "χάνοντας" το επίπεδο των 900 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε την εβδομάδα στο -2,3%.

  Δείκτες – Στατιστικά

  Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 223,32 μονάδες (-2,63%) κλείνοντας στις 8.280,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 49,20 μονάδων (-2,67%) και έκλεισε στις 1.796,52 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 26,91 μονάδων (-2,91%) κλείνοντας στις 896,42 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος.

  Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Alcoa Inc. (-4,73%), η JP Morgan Chase (-4,44%) και η Caterpillar (-4,37%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

  Ελληνικά ADRs

  Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,33 δολ. ή σε ποσοστό 6,13% και έκλεισε στα 5,05 δολ. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,36 δολ. ή σε ποσοστό 4,61% και έκλεισε στα 7,45 δολ.

  Ανησυχία για την ανεργία

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η οικονομία των ΗΠΑ έχασε άλλες 467.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που έκαναν λόγο για απώλειες κοντά στις 350.000 σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Τον προηγούμενο μήνα χάθηκαν 322.000 θέσεις εργασίας, ενώ από την έρναρξη της ύφεσης τον Δεκέμβριο του 2007 εκτιμάται ότι η αμερικανική οικονομία έχει χάσει 6,5 εκατ. θέσεις εργασίας.

  Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 9,5% τον Ιούνιο, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1983, από 9,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 9,6%.

  Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι παραγγελίες για μεταποιημένα προϊόντα στις ΗΠΑ το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

  Αναλυτικά, οι παραγγελίες το Μάιο αυξήθηκαν 1,2% ενώ τον Απρίλιο είχαν αυξηθεί κατά 0,5%. Οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν ενισχυθεί κατά 1,3%. Οι παραγγελίες για διαρκή προϊόντα αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ των μη διαρκών κατά 0,7%.

  Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8%, ενώ οι ανεκτέλεστες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,2% έναντι 1,1% τον Απρίλιο και 1,7% το Μάρτιο.

  Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, αναθερμαίνεται η δραστηριότητα στο χώρο των συγχωνεύσεων και εξαγορών μετά την αγορά του 18,4% της Elan από την Johnson & Johnson και την αύξηση της προσφοράς από την Exelon Corp για την αγορά του συνόλου των μετοχών της NRG Energy.

  Ειδικότερα, η Johnson & Johnson θα αποκτήσει το σύνολο των παγίων και των δικαωμάτων της Elan Corporation που αφορούν το πρόγραμμα θεραπείας για την ασθένεια Αλτσχάιμερ (AIP).

  Βάσει της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, ενώ η Johnson & Johnson μέσω της εν λόγω θυγατρικής θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Elan με αντάλλαγμα τα προσφάτως εκδοθέντα ADRs της Elan τα οποία εκπροσωπούν το 18,4% των υφιστάμενων κοινών μετοχών της.

  Το πρόγραμμα AIP αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον της Elan για τη συνεργασία με την Wyeth σε επίπεδο έρευνας, ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης επιλεγμένων προϊόντων για την θεραπευτική αγωγή ή και την πρόληψη ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

  Εξάλλου, στην αύξηση της προσφοράς για την αγορά του συνόλου των μετοχών της NRG Energy, προχώρησε η Exelon Corp.

  Αναλυτικά, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ προσφέρει 7,45 δισ. δολάρια, ήτοι 0,545 ίδιες μετοχές για κάθε μετοχή της NRG, αυξάνοντας την αρχική της πρόταση για 0,485 ίδιες μετοχές -την οποία απέρριψε η NRG- κατά 12,4%.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ