Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2009 10:29

  Τρισέ και χαμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στις ευρωαγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:10

  Απώλειες άνω του 2% σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά το υψηλό δεκαετίας που σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη, την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

  Αναλυτικά, επιταχύνθηκε ο ρυθμός των περικοπών θέσεων εργασίας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι καταστάσεις μισθοδοσίας -εκτός του γεωργικού τομέα- συρρικνώθηκαν κατά 467.000 τον Ιούνιο, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με τις 322.000 θέσεις που χάθηκαν το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τις απώλειες στις 350.000.

  Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 9,5% τον Ιούνιο, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1983, από 9,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 9,6%. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές παρέμειναν αμετάβλητες στα 18,53 δολ. Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για μικρή άνοδο της τάξης του 0,2%. Η αμερικανική οικονομία έχει χάσει σχεδόν 6,5 εκατ. θέσεις εργασίας από το ξέσπασμα της ύφεσης τον Δεκέμβριο του 2007.

  Στην Ευρώπη, αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωζώνης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Επίσης, διατήρησε τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αμετάβλητα στο 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.

  Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1999 ανήλθε η ανεργία την Ευρωζώνη το Μάιο καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες απολύουν εργαζομένους για να επιβιώσουν της μεγαλύτερης ύφεσης από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires. Η ανεργία στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ άγγιξε το 9,5% το Μάιο έναντι 9,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα.

  Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη καθώς σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οικονομολόγοι ανέμεναν το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 9,4%. Σύμφωνα με τη Eurostat, το Μάιο 273.000 άνθρωποι βγήκαν στην ανεργία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 15 εκατ. ανέργους.

  Εξάλλου, πτώση για δέκατο συνεχόμενο μήνα σημείωσε ο δείκτης τιμών  παραγωγού της Ευρωζώνης το Μάιο σύμφωνα με την Eurostat. Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,2%  σε μηνιαία βάση και κατά 5,8% σε ετήσια. Η ετήσια πτώση του δείκτη είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων τον Ιανουάριο του 1982.

  Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει σταθερός σε μηνιαία βάση και να σημειώσει πτώση 5,6% σε ετήσια. Σύμφωνα με τη Eurostat οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,2% ενώ σε σχέση με το Μάιο του περασμένου έτους μειώθηκαν κατά 14%.

  Στα ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 2,19% στις 204,88 μονάδες, ενώ ο Stoxx 50 υποχωρεί κατά 2,54%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες 2,59%.

  Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 2.32%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 3.20%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στο -2,80%.

  Απώλειες 1,92% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35, στην Ελβετία ο SMI υποχωρεί 1,72%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ περιορίζεται κατά 1,85%.

  Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι ρωσικοί δείκτες, με τον MICEX να σημειώνει απώλειες 3,59% και τον RTS να υποχωρεί κατά 1,20%. Στην Τουρκία ο ISE 100 σημειώνει πτώση 0,57%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ