Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2009 11:29

  Δολάριο και γεν ευνοούνται από τη μεταστροφή του αισθήματος των επενδυτών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η διόρθωση στις αγορές παγκοσμίως που ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα στη Νέα Υόρκη συνεχίστηκε με μεγαλύτερη δυναμική εχθές καθώς η αποστροφή κινδύνου επέστρεψε στο προσκήνιο. 

  Κάποια χειρότερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά στοιχεία και από τις τέσσερις μεριές του κόσμου και κάποιες ανακοινώσεις αξιωματούχων Κεντρικών Τραπεζών έκαναν τους επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι ίσως ήταν ακόμα πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, ωθώντας τους να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από τις υψηλότερου ρίσκου αποδόσεις και στρέφοντάς τους και πάλι στην ασφάλεια του δολαρίου και του γεν. 

  Τον τόνο στην αγορά συναλλάγματος έδωσαν για μια ακόμα φορά τα χρηματιστήρια με τη WallStreetνα σημειώνει σημαντικές απώλειες μετά τα νέα απογοητευτικά μάκρο. 

  Ενάντια στις μέσες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για βελτίωση η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης σημείωσε μεγάλη κάμψη σύμφωνα με το δείκτη EmpireState, ενώ και ο δείκτης στεγαστικής εμπιστοσύνης του NAHBσημείωσε μικρή υποχώρηση τον Ιούνιο. 

  Περαιτέρω ώθηση στην άνοδο του δολαρίου έδωσε και η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων από τα υψηλά οκτώ μηνών, με το πετρέλαιο να υποχωρεί εχθές κάτω από τα 70 δολάρια και το χρυσό να πέφτει έως τα 926 δολάρια ανά ουγγιά. 

   Στην υπονόμευση των προσδοκιών των επενδυτών για γρήγορη έξοδο από την κρίση συνέβαλλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που στη χθεσινή του έκθεση για την αμερικανική οικονομία τόνισε ότι θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο ισχυρής ανάκαμψης μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. 

  Σημαντικές απώλειες σημείωσε το ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του γεν πιεζόμενο περαιτέρω και από τις δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το χρηματοπιστωτικό τομέα. Στην εξαμηνιαία της έκθεση που δημοσιοποίησε εχθές η ΕΚΤ τόνισε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουν σε απομειώσεις 283 δις αυτό και τον επόμενο χρόνο εξαιτίας της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών. 

  Μεγάλα κέρδη έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων σημειώνει και το γεν καθώς η φυγή των επενδυτών από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις τους στρέφει και πάλι στο να αγοράσουν το ιαπωνικό νόμισμα. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει έναντι των commoditycurrencies, όπως το αυστραλιανό, το καναδέζικό και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας. 

  Η Τράπεζα της Ιαπωνίας στη σημερινή της συνεδρίαση διατήρησε το ύψους των επιτοκίων της χώρας αμετάβλητο στο 0.10%, όπως και αναμενόταν, αναβαθμίζοντας παράλληλα για δεύτερη φορά μέσα στο έτος τις προοπτικές της για την οικονομία καθώς η αύξηση της παραγωγή και των εξαγωγών δίνουν ενδείξεις ότι η οικονομία σταθεροποιείται. Παρόλα αυτά η Τράπεζα δεν βιάζεται να αποσύρει τα μη συμβατικά μέτρα τα οποία έχει εφαρμόσει. 

  Σχόλιο : Δημήτρης Κοσμίδης [ dimitris@fxgreece.gr]
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων