Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2009 20:23

  Σημαντικές απώλεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης και τα συμπεράσματα από τη συνάντηση του G8 στην Ιταλία και τα μάκρο της Ευρωζώνης.

  Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της ευρωζώνης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα νέο γύρο προκλήσεων εξαιτίας της πτώσης της αξίας των παγίων, της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών και της αδυναμίας των επιχειρήσεων στην αποπληρωμή των χρεών τους.

  Επίσης δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις πως ο ρυθμός των απομειώσεων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση έχει μετριαστεί. Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος το πρώτο τρίμηνο, η παγκόσμια επιβράδυνση σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα κέρδη ενδέχεται να πιέσουν περισσότερο την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

  Οι υπουργοί Οικονομικών του G8 τόνισαν την ανάγκη αντιστροφής των μέτρων όταν γίνουν πλέον σαφή τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ επισήμαναν ότι παρά τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν σταθεροποίηση η κατάσταση "παραμένει αβέβαιη".

  "Πρέπει να ενισχύσουμε τη διεθνή ζήτηση και να συνεχίσουμε να θέτουμε τα θεμέλια για μία διαρκή ανάκαμψη," δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των  ΗΠΑ, Timothy Geithner, προσθέτοντας πως "είναι πολύ νωρίς για να υιοθετήσουμε περιοριστικές πολιτικές", άποψη που συμμερίστηκε και ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn.

  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Peer Steinbrueck, σημείωσε πως θα ήθελε το ΔΝΤ να έχει ρόλο στο σχεδιασμό της αντιστροφής των μέτρων τονίζοντας πως η χώρα του έχει τη θέληση να μειώσει τα ελλείμματα, να αποσύρει τη στήριξή της από τον τραπεζικό κλάδο και να ελαττώσει τις δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας όταν αυτή μπει στο δρόμο της ανάκαμψης.

  Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των απασχολούμενων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 1,2 εκατ. άτομα, ή 0,8% κατά τη διάρκεια του α΄ τρίμηνου του 2009, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

  Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο πτώσης στη ζώνη του ευρώ. Στο δ΄ τρίμηνο του 2008 ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 0,4%, ενώ στο γ΄ τρίμηνο κατά 0,2%. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, η απασχόληση υποχωρεί σε ποσοστό 1,2%.

  Εξάλλου,  η ανάκαμψη της οικονομίας της Μ. Βρετανίας θα είναι αργή και δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον επόμενο χρόνο, όπως εκτιμά η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανίας (CBI) σε σημερινή της ανακοίνωση.

  Το επιχειρηματικό lobby αναφέρει ότι η ύφεση βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο σημείο της ωστόσο δεν αναμένεται ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η CBI προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας έως και 0,3% το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του NIESR την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά τον Απρίλιο και το Μάιο.

  Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 2,49% στις 209,02 μονάδες. Ο Stoxx 50 σημείωσε πτώση 2,54%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στο -3,10%.

  Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 2,61%, ο γερμανικός DAX 30 κατά 3,54%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 3,2%.
  Παράλληλα, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 2,01%, στην Ελβετία ο SMI υποχώρησε 2,2%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ30 κατέγραψε απώλειες 3,01%.

  Σημαντικές απώλειες για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο -5,31% και τον RTS στο -4,44%. Στην Τουρκία ο ISE 100 υποχώρησε 0,36%.
   

   
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ