Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2009 12:17

  Kyprou Sec.: "Ανοδικά οι τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  «Παρατηρήθηκε ανοδική κίνηση των εισηγμένων στο ΧΑ τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αλλά και οι αμερικανικές (ΗΠΑ)», σημειώνει στην εβδομαδιαία ανασκόπηση ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών η Kyprou Securities, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «παρά τη γενική άνοδο υπήρχαν και μεμονωμένες τράπεζες εισηγμένες σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιλαμβανομένου του ΧΑ με αρνητική πορεία».

  «Η σημαντικότερη εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο ήρθε από τις ΗΠΑ και αφορούσε την πρόθεση των αμερικανικών τραπεζών να επιστρέψουν τα κρατικά κεφάλαια ενίσχυσης (πρόγραμμα TARP) το συντομότερο δυνατό. Το γεγονός αυτό έχοντας προέρθει όχι πολύ μετά τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων ανθεκτικότητας σε ακραίες τιμές της αγοράς (stress tests) αποτέλεσε σημαντική τόνωση της ψυχολογίας των επενδυτών και οδήγησε σε καθαρά υψηλότερες τιμές για τις Αμερικανικές τράπεζες. Σχόλια και αρχικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έφερναν θετικά αποτελέσματα σε αντίστοιχα με τα αμερικανικά τεστ τόνωσαν το κλίμα και στην Ευρώπη.

  Σε επίπεδο τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) 2009 οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες δείχνουν (μαζί με εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου) υπερτιμημένες σε σχέση με εκείνες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Όμως, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την καλύτερη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των εισηγμένων στο ΧΑ τραπεζών με την απουσία «τοξικών» επενδυτικών προϊόντων από τους ισολογισμούς τους. Το γεγονός αυτό συνηγορεί στο να δικαιούνται οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες καλύτερη αποτίμηση σε σχέση με τις αμφιβόλου ποιότητας ενεργητικού τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η τιμή προς λογιστική αξία των αμερικανικών τραπεζών για το 2009 (αναμενόμενη λογιστική αξία) παραμένει στο 1,0 – δηλαδή λίγο χαμηλότερο από εκείνο των εισηγμένων στο ΧΑ τραπεζών (1,2). Η σχετικά υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων των εισηγμένων στο ΧΑ τραπεζών για το 2008 στο 8,3% παραμένει αρκετά ελκυστική σε σχέση με άλλες χώρες με εξαίρεση τις αναπτυγμένες Ισπανία (16,6%), Αυστρία (13,2%), Σουηδία (15,0%) και Νορβηγία (12,3%)», αναφέρει η Kyprou Securities.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων