Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2009 10:46

  Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, αμετάβλητα τα επιτόκια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:02

  Μικτά πρόσημα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την ΕΚΤ και την BOE να διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια, και τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη να εμφανίζονται ανάλογες των εκτιμήσεων. Σε εταιρικό επίπεδο οι πετρελαϊκές οδηγούν ξανά την άνοδο, ενώ στο Λονδίνο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ William Morrison και J Sainsbury ξεχωρίζουν.

  Αναλυτικά, στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το ύψος του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Παράλληλα διατήρησε το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,75% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.

  Οι 48 από τις συνολικά 49 τράπεζες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν την απόφαση της ΕΚΤ, ενώ η πλειονότητα αυτών υποστηρίζει ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

  Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet στις 15:30 ώρα Ελλάδος, ο οποίος αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε καθοδική αναθεώρηση του outlook για την οικονομία.

  Εξάλλου, στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,5% διατήρησε τα επίτοκια για τέταρτο διαδοχικό μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας. Παράλληλα αποφάσισε να εμμείνει στα σχέδια της για αγορά ομολόγων αξίας 125 δισ. στερλίνων μέσω ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing).

  Η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων ήταν ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τους ερχόμενους μήνες. Δύο μάλιστα εκ των 17 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα ανακοινώσει ήδη από σήμερα την διεύρυνση του προγράμματος κατά 25 δισ. στερλίνες.

  Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε επεκτείνει το σχέδιο ποσοστικής χαλάρωσης το Μάιο, στα 125 δισ. στερλίνες από 76 δισ. στερλίνες που είχε ανακοινώσει το Μάρτιο. Το σχέδιο αφορά την περίοδο έως τον Αύγουστο και βάσει αυτού η τράπεζα θα προβεί σε τύπωση νέου χρήματος και στη συνέχεια θα εξαγοράσει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους (gilts), εμπορικά και εταιρικά ομόλογα.

  Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της BP ενισχύεται κατά 0,55%, ενώ ο τίτλος της William Morrison σημειώνει άνοδο κατά 1,52% καθώς οι συγκρίσιμες πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 7,3% εξαιρουμένων των καυσίμων για την περίοδο των 13 εβδομάδων έως τις 3 Μαΐου. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων οι συγκρίσιμες πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,5%. Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν τον φόρο προστιθέμενης αξίας, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου ήταν ανάλογες των εκτιμήσεων και επιβεβαίωσε το outloook για το σύνολο του έτους.

  Η μετοχή της J Sainsbury καταγράφει αυτή την ώρα κέρδη 2,13% μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Morgan Stanley σε “overweight”, καθώς ο οίκος εκτιμά ότι η αλυσίδα supermarket θα εμφανίσει αύξηση συγκρίσιμων πωλήσεων τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες.

  Στα χρηματιστηριακά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,33% στις 210,22 μονάδες. Ο Stoxx 50 ενισχύεται κατά 0,51%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κινείται στο +0,32%.

  Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,33%, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0,45%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,39%.

  Ο ισπανικός IBEX 35 αυξάνεται 0,22%, στην Ελβετία ο SMI ενισχύεται 0,67%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ30 σημειώνει πτώση 0,09%. Μικτά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο +1,17 και τον RTS στο -1,47%. Στην Τουρκία ο ISE 100 υοπχωρεί κατά 1,80%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ