Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2009 23:33

  Ανοιξιάτικη "πνοή" στην Wall Street

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με σημαντικά κέρδη αποχαιρέτησε η Wall Street την άνοιξη στις συναλλαγές της Παρασκευής σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων καθώς η ψυχολογία των επενδυτών συνεχίζει να επηρεάζεται έντονα από τα αντικρουόμενα μηνύματα που εκπέμπουν τα μακροοικονομικά στοιχεία.


  Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 5,7% το α΄ τρίμηνο του έτους, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου είχαν δείξει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,1% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία.

  Παράλληλα, με ταχύτερο ρυθμό επιδεινώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο το Μάιο, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους που ανέμεναν βελτίωση. Ειδικότερα, o μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 34,9 μονάδες από 40,1 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων τον τοποθετούσαν στις 42 μονάδες.

  Αντίθετα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008 διαμορφώθηκε η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών το Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan, ανήλθε στις 68,7 μονάδες από 65,1 μονάδες τον Απρίλιο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των οικον ομολόγων τον τοποθετούσαν στις 67,9 μονάδες.

  Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 96,53 μονάδες (+1,15%) κλείνοντας στις 8500,33 μονάδες. Συνολικά για το τρίμηνο της άνοιξης ο Dow Jones είχε κέρδη της τάξης του 20,4%.

  Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 22,54 μονάδων (+1,29%) και έκλεισε στις 1774,33 μονάδες με συνολικά κέρδη τους τελευταίους τρεις μήνες 27,9%

  O S&P 500 σημείωσε άνοδο 12,31 μονάδων (+1,36%) κλείνοντας στις 919,14 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 25,1% το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 3 με αρνητικό και 1 παρέμεινε αμετάβλητη. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Coca Cola κλείνοντας στα $49,11 με άνοδο 2,21 δολλάρια ή σε ποσοστό 4,71% και η Merck, η οποία έκλεισε στα $27,58 με άνοδο 3,03%.

  Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η General Motors (-28,13%), η Procter and Gamble (-1,24%) και η Hewlett-Packard (-1,01%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

  Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,34 ή σε ποσοστό +1,15% και έκλεισε στα 5,58 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά $0,11 ή σε ποσοστό 1,35% και έκλεισε στα 8,06 δολάρια.

  Εξάλλου, στο επίκεντρο εξακολουθεί να παραμένει η General Motors, η οποία φαίνεται ότι εξασφάλισε την απαραίτητη στήριξη των ομολογιούχων για την αναδιάρθρωση της εντός του πτωχευτικού δικαστηρίου.

  Η μετοχή της GM έκλεισε κάτω από το 1 δολάριο για πρώτη φορά τα τελευταία 76 χρόνια καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις πως θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Συγκεκριμένα, η μετοχή της GM υποχώρησε 29,02% στα 0,8 δολάρια.

  Η εταιρείας ανακοίνωσε την Πέμπτη, 28 Μαΐου, ότι η η ad hoc επιτροπή που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες του 20% περίπου των 27,2 δισ. δολ. σε ομολογιακά δάνεια ενέκρινε ένα σχέδιο που θα τους δώσει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας καθώς και δικαιώματα για ένα επιπλέον 15% στη νέα GM που θα δημιουργηθεί στο πτωχευτικό δικαστήριο αν η GM υποβάλει αίτηση προστασίας τις επόμενες ημέρες.

  Με την υποστήριξη της επιτροπής, καθώς και άλλων ομολογιούχων που έχουν δεχτεί την αρχική πρόταση, η GM μπορεί να προσφύγει σε πτωχευτικό δικαστήριο με τουλάχιστον το 35% των ομολογιούχων δανειστών της να έχουν συμφωνήσει ήδη. Αν η εταιρεία καταφέρει να εξασφαλίσει το πράσινο φως από το 51% των ομολογιούχων της θα είναι πιο εύκολο για το δικαστήριο να επιβάλει τους όρους της συμφωνίας και στους υπόλοιπους πιστωτές.

  Παράλληλα, η UAW, το μεγαλύτερο σωματείο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, ενέκρινε με πλειοψηφία 74% τις τροποποιήσεις στην εθνική σύμβαση εργασίας της General Motors.
  H σύμβαση καλύπτει 54.000 εργαζομένους της εταιρείας σε 46 εργοστάσια των ΗΠΑ. Με τη σύμβαση αυτή η GM θα εξοικονομήσει έως 1,3 δισ. ετησίως καθώς προβλέπονται σημαντικές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς.

  Επίσης, το ταμείο συνταξιοδότησης του σωματείου (VEBA) θα κατέχει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο.
  Από το μέτωπο των εταιρικών κερδών, πτώση 63% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Dell Inc. για το α΄ τρίμηνο του 2009, καθώς οι πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών υποχώρησαν σημαντικά, ενώ τα μεγέθη επιβαρύνθηκαν με χρεώσεις αναδιάρθρωσης ύψους 185 εκατ. δολαρίων.

  Για το τρίμηνο που έληξε την 1η Μαΐου, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 290 εκατ. δολάρια, ήτοι 15 cents ανά μετοχή, σε σχέση με κέρδη 784 εκατ. δολάρια, ήτοι 38 cents ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα έσοδα διολίσθησαν 23% στα 12,3 δισ. δολάρια. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 22 cents ανά μετοχή και τζίρο 12,6 δισ. δολαρίων.

  Ζημιές έναντι κερδών και μείωση εσόδων εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο τους 2009 η Marvell Tech σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

  Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια εταιρεία επεξεργαστών είχε ζημιές 39,5 εκατ. δολάρια, ή 6 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 69,9 εκατ. δολάρια, ή 11 σεντς ανά μετοχή, το πρώτο τρίμηνο του 208.Τα έσοδα της εταιρείας, μειώθηκαν στα 521,4 εκατ. δολάρια από 804,1 εκατ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 5 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 517,4 εκατ. δολάρια.

  Πτώση κερδών και περιορισμένα έσοδα εμφάνισε η Tiffany & Co στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

  Ειδικότερα, τα κέρδη υποχώρησαν στα 24 εκατ. δολάρια, έναντι 64 εκατ. δολαρίων, ή 20 σεντς ανά μετοχή, έναντι 50 σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 523 εκατ. δολάρια, από 668 εκατ. δολάρια το α΄τρίμηνο του 2008.

  Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της FactSet έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή της τάξης των 20 σεντς επί πωλήσεων ύψους 537 εκατ. δολαρίων. Εξάλλου, η διοίκηση της εταιρείας επιβεβαίωσε το outlook για το 2009 προβλέποντας καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες από 1,50 έως 1,60 δολάρια ανά μετοχή.


  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων