Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Φεβ-2009 09:52

  Moody΄s: Πιθανή υποβάθμιση τραπεζών λογω Αν. Ευρώπης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην υποβάθμιση ορισμένων τραπεζών με θυγατρικές στην Ανατολική Ευρώπη ενδέχεται να προχωρήσει η Moody’s Investors Service, καθώς επιδεινώνονται οι οικονομίες της περιοχής. 

  Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, η Moody΄s ανέφερε πως οι τράπεζες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είναι θυγατρικές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG και η Swedbank AB, ενδέχεται να βρεθούν κάτω από "ισχυρή πίεση", γεγονός που ίσως να εξασθενήσει και τις μητρικές εταιρείες.

  Σημειώνεται πως σε τράπεζες από την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Σουηδία αναλογεί το 84% των δανείων που εκδίδουν δυτικές τράπεζες στην ανατολική Ευρώπη. Οι οικονομίες της περιοχής εξασθενούν, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρει ήδη βοήθεια σε Λετονία, Ουγγαρία, Σερβία και Ουκρανία. 

  "Η επιδείνωση της οικονομίας στην Ανατολική Ευρώπη θα έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες στην εξάρτηση πολλών χωρών" από τις ταμειακές ροές των τραπεζών της δυτικής Ευρώπης, υπογράμμιζε η Moody΄s στην έκθεση της. 

  Ο οίκος συνέχισε επισημαίνοντας πως οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης ενδέχεται να γίνουν επιλεκτικές στον τρόπο με τον οποίο θα στηρίζουν τις θυγατρικές τους, ενώ τράπεζες σε χώρες που σχετίζονται με υψηλότερους συστημικούς κινδύνους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειωμένη στήριξη από τις μητρικές τους.

  Η Moody΄s επισήμανε πως οι δυτικές κυβερνήσεις ενδέχεται να θέσουν όρους για να διασφαλίσουν πως η κρατική υποστήριξη που θα παρέχουν δεν θα δοθεί στη στήριξη των θυγατρικών του εξωτερικού. Ωστόσο, συνέχισε ο οίκος, η μειωμένη στήριξη σε θυγατρικές ενδέχεται στην τελική να βλάψει την ίδια την μητρική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:16 26/09

  Υποχωρεί το πετρέλαιο μετά από το υψηλό 26 μηνών

  Πτωτικά κινούνται τώρα τα πετρελαϊκά συμβόλαια αφού προηγουμένως εκτινάχθηκαν σε υψηλό 26 μηνών, κυρίως λόγω της απειλής του Τούρκου προέδρου ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου από την κουρδική...