Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Οκτ-2018 17:44

  Μάζεψε στο τέλος τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονες διακυμάνσεις και αρκετές αλλαγές κατεύθυνσης εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε τελικά με μικρά κέρδη και πολύ μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 633,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 628,11 μονάδων (-0,70%) και 640,56 μον. (+1,26%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 20,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,74 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,04%, στις 1.670,09 μονάδες, ενώ στο -0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 993,20 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 522,20 μονάδες.

  Όλα τα είχε η σημερινή συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης άρχισε τις συναλλαγές με απώλειες που έφτασαν έως και το 0,70%, για να αλλάξει σχεδόν ένα τέταρτο μετά την έναρξη σε θετικά εδάφη. Έφτασε στα ενδοσυνεδριακά υψηλά του, ήτοι στις 640 μονάδες (+1,26%), περί τις 12:45, για να αρχίσει αργότερα, ιδίως από τις 15:00, τη φθίνουσα πορεία του. Μάλιστα, λίγο μετά τις 16:30 "επισκέφτηκε" και τα αρνητικά εδάφη, αλλά γρήγορα επανήλθε θετικός.

  Αιτία αυτής της εικόνας ήταν οι μεγάλες διακυμάνσεις ορισμένων τίτλων του, όπως οι τραπεζικές, με την Alpha Bank να κινείται από το +6,89% στο -1,82% και τη Eurobank από το +5,18% έως και το -3,12%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις έλειπαν από άλλες μη τραπεζικές μετοχές, όπως η ΔΕΗ, η οποία από το +2,42% έφτασε ακόμη και στο -4,11%.

  Είναι σαφές ότι η προσπάθεια της αγοράς να αντιδράσει και να επαναπροσεγγίσει τα επίπεδα των 650 μονάδων βρίσκει την αντίσταση αρκετών short χαρτοφυλακίων. Οι αντίρροπες δυνάμεις που δέχεται την έχουν καθηλώσει από τις 11 Οκτωβρίου σε ένα εύρος μεταξύ 610 και 644 μονάδων, με το "σκορ" των προσήμων να είναι επτά θετικά έναντι τεσσάρων αρνητικών.

  Το μεγάλο ζητούμενο είναι όμως να εκλείψουν αυτές οι έντονες διακυμάνσεις που αποτελούν και πρόσφορο έδαφος για βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές κινήσεις και να αποκτήσει η αγορά τη σταθερότητα που χρειάζεται ώστε να κινητοποιήσει περισσότερο μακροπρόθεσμους επενδυτές, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, οι οποίες θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τη βοηθήσει να απορροφά τους κραδασμούς που έρχονται από τις διεθνείς αγορές, λόγω και της Ιταλίας.

  Βέβαια, όπως σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, το κεφάλαιο της Ιταλίας δεν θα λήξει άμεσα, ενώ θα "ταλαιπωρεί" τις αγορές για αρκετό διάστημα. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, οι αναταράξεις δεν θα λείψουν. Εντούτοις, είναι θετικό το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης έχει κρατήσει τουλάχιστον τις 600 μονάδες, αν και το κανάλι στο οποίο βρίσκεται παραμένει πτωτικό.

  Ο επόμενος καταλύτης είναι σαφώς τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Μάλιστα, η Citigroup εκτιμά ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων οι οποίες και "καθορίζουν" την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα κυμανθούν άνω του 4% έως το 2020 με μία ελαφρά βελτίωση το 2021 πριν επιδεινωθούν και πάλι το 2022.

  Στο πλαίσιο αυτό, η Motor Oil σήμερα ξεχώρισε διατηρώντας έως το τέλος το +4,65%, ενώ η Πειραιώς κέρδη 3,48, η Alpha Bank 2,30% και η Βιοχάλκο 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, OTE, ΟΛΠ και Φουρλής. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 4,66%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν με απώλειες 2,70% και 2,41% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Eurobank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Λάμδα και Εθνική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων