Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Οκτ-2018 13:54

  Χρηματιστήριο: Παντοδύναμοι οι πωλητές στις τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:33

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Προσπάθεια να "μαζέψει" τις απώλειες κάνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας στήριγμα σε ορισμένους δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και σε δειλές αγορές που εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, χωρίς όμως να είναι ικανό να απεμπλακεί από τα χαμηλά σχεδόν 20 μηνών που διαπραγματεύεται. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,05% στις 667,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 79,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 61,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.766,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 8,32% στις 508,78 μονάδες.
   

  ...

  Αφού δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα από το βίαιο sell off των τραπεζικών μετοχών, με την Πειραιώς μάλιστα να κλειδώνει στο -30% λίγα λεπτά μετά τις 13:00, το ΧΑ προσπαθεί αυτήν την ώρα να μειώσει το ποσοστό της πτώσης του, αλλά και να ενεργοποιήσει μερίδα των αγοραστών που θα εκμεταλλευτούν τις χαμηλές αποτιμήσεις. 

  "Η εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος από τον Μάιο σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει την κατάσταση και τις προοπτικές του", αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, τονίζοντας ότι έχει πυροδοτηθεί ένας φαύλος κύκλος που μόνο κακό κάνει στην αγορά. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι ο κλάδος έχασε από την κεφαλαιοποίησή του 1,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ είχε χάσει και 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο.

  Με την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα DTAs (αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις), με τις τιτάνιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την αργή επιστροφή των καταθέσεων, είναι σαφές ότι οι προοπτικές δεν είναι ρόδινες. Όμως, η εικόνα του μεγάλου πλήγματος στις κεφαλαιοποιήσεις απέχει πολύ από τις πραγματικές προοπτικές, στις οποίες αρκετοί αναλυτές βλέπουν θετικά σημάδια.

  Για παράδειγμα, η Goldman Sachs σήμερα, εντόπισε την ισχυρή μακροοικονομική δυναμική που βασίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση και στον τουρισμό, αλλά και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και τη βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών. Επίσης, παρά την ισχνή "υγιή" ζήτηση, οι τράπεζες αναμένουν ο αυξανόμενος εταιρικός δανεισμός να αντισταθμίσει πλήρως τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στο κομμάτι της λιανικής (καταναλωτικά, στεγαστικά) οδηγώντας σε θετική ανάπτυξη ακόμα και από το 2019.

  Βέβαια, εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας παραμένουν. Η Capital Economics αναφέρει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 δείχνει ότι η χώρα παίρνει πολύ πιο σοβαρά τους δημοσιονομικούς στόχους σε σύγκριση με την Ιταλία, σημειώνει η Capital Economics σε έκθεσή της. Όμως, μετά από μία πιο προσεκτική ματιά τα προτεινόμενα μέτρα υποδηλώνουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως προειδοποιεί, ο οποίος θα μπορούσε να ενταθεί κοντά στις εκλογές του επόμενου έτους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νέας εκτόξευσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

  Επίσης, αν και δεν υπάρχει κάποια μετάδοση των ιταλικών τριγμών στους πορτογαλικούς τίτλους, οι ελληνικές αποδόσεις αυξάνονται κάθε φορά που υπάρχουν εντάσεις με την Ιταλία, υπογραμμίζοντας το πόσο ευάλωτοι είναι οι ελληνικοί τίτλοι. Ωστόσο, στο σχετικά πιθανό ενδεχόμενο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού το 2019, θα υπάρξει διαμάχη με τους πιστωτές η οποία θα οδηγήσει σε νέα σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές πριν τελειώσει το cash buffer 2020.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς είναι στο -23,17%, ενώ βρέθηκε νωρίτερα ακόμη και στο -30%, ενώ στο -12,31% βρίσκεται η Eurobank. Απώλειες 5,19% για την Εθνική, η ΔΕΗ είναι στο -5,43% με την Alpha Bank να έχει περιορίσει στο -2,05%. Άνω του 2% είναι η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλή, ενώ άνω του 1% σε ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο και ΟΤΕ. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Aegean, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΟΛΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Grivalia, ΕΕΕ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα. Η μετοχή του Μυτιληναίου ενισχύεται κατά 1,90%. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων